La Diputació s’adhereix a l’Associació de Micropobles de Catalunya

Micropobles

minutdesilenci

minutdesilenci2

Ho ha aprovat aquest dijous la corporació provincial en el decurs de l’última sessió plenària de l’any, en què també s’ha llegit una declaració de condemna pel feminicidi d’Irina Mihaela 

El plenari aprova definitivament el pressupost per al 2023, que podrà entrar en vigor el 2 de gener

El Ple de la Diputació de Lleida, presidit per Joan Talarn, ha aprovat aquest dijous l’adhesió de la institució a l’Associació de Micropobles de Catalunya. Es tracta d’una entitat sense afany de lucre que aplega els municipis catalans amb una població igual o inferior als 500 habitants o que reuneixin les característiques establertes per ser soci i que lliurement s’hi vulguin adherir.

Joan Talarn ha defensat l’adhesió a aquesta entitat, el president de la qual, Mario Urrea, ha assistit a la sessió plenària, “perquè Micropobles s’ha convertit en el motor del nou concepte d’orgull dels municipis rurals, en peça clau per projectar totes aquelles idees que fan arrelar projectes de vida als municipis. Des d’aquesta Diputació, la col·laboració ha estat permanent i és constant; per tant, el que calia era només formalitzar aquestes sinergies en favor d’una Catalunya sencera”.

A la demarcació de Lleida, Pirineu i Aran, hi ha 123 municipis que no arriben als 500 veïns, 70 estan per sota dels 2.000, altres 22 són de menys de 5.000 habitants, altres 11 es mouen en la franja fins als 10.000, i només 4 la superen. “És evident que Lleida està articulada a partir de la realitat d’aquests petits grans pobles que ens donen sentit i, de fet, estan força representants en aquest saló de plens”, ha afegit.

El president de la Diputació ha defensat la mirada rural del país davant “la mirada excessivament metropolitana del país que ha imposat idèntiques obligacions legislatives als municipis al llarg dels anys, sense discriminar el fet que no tots són iguals i que, per tant, és el concepte d’equitat el que ha de prevaldre i no el de la igualtat”. Ha recordat que “anys de desinversions públiques en aquests territoris necessiten, com a mínim, de criteris de discriminació positiva, tal com fem des de l’any 2020 a la Diputació de Lleida, en una decisió política que al seu dia va ser avalada per la pròpia entitat de Micropobles”.

La representació de la Diputació a l’Assemblea General de l’Associació i al Consell Directiu l’ostentarà la vicepresidenta Estefania Rufach, alhora alcaldessa d’Os de Balaguer, amb l’objectiu de fer realitat l’Estatut del Municipi Rural.

Declaració de condemna pel feminicidi d’Irina Mihaela

El ple, però, s’havia iniciat amb la lectura d’una declaració unitària de condemna pel feminicidi de la veïna de la ciutat de Lleida Irina Mihaela i un minut de silenci per mostrar que “davant d’aquest assassinat masclista ens unim en el sentiment de dolor de les persones que estimen la Irina, així com mostrem la nostra solidaritat amb tots els lleidatans i lleidatanes que aquests dies han omplert els carrers de la ciutat per condemnar el seu assassinat”.

Altres temes

El Ple també ha donat llum verda a l’aprovació del conveni de col·laboració l’Ajuntament de Lleida i Estació Duanera de Lleida, SA (EDULLESA) 2022-2025, per un total de 82.500 € a raó de 15.000 € corresponents a l’anualitat 2022; 30.000 € a l’anualitat 2023; 30.000 € a l’anualitat 2024 i 7.500 a l’anualitat 2025. I s’ha donat compte de l’informe de la Sindicatura de Comptes núm. 17/2022, relatiu a l’assistència als municipis per les diputacions en matèria d’administració electrònica i l’estat d’implantació en municipis amb població entre 10.000 i 20.000 habitants referit als anys 2018 i 2019.

En l’Àrea de Serveis Tècnics, s’ha fet l’aprovació definitiva del “Projecte constructiu. Millores locals. Carretera LV-9042 de la C-12 (les Avellanes) a Santa Linya. Tram: del PK 0+000 al 2+919”; l’aprovació definitiva de la relació de béns i drets, de la relació de pagaments d’indemnitzacions i de la convalidació de les actes de mutu acord signades entre la Diputació de Lleida i els afectats del “Projecte modificat i actualització de preus. Desglossat núm. 1 del Projecte de condicionament. Eixamplament, millora i pavimentació asfàltica de la carretera LV-2341 de la C-14 a Nalec. PK 0+000 a PK 1+023. Tram: Nalec (CLAU: VO-PA-20-025-D1)”; l’aprovació definitiva de la relació de béns i drets, de la relació de pagaments d’indemnitzacions i de la convalidació de les actes de mutu acord signades entre la Diputació de Lleida i els afectats del “Projecte constructiu. Condicionament. Eixamplament, millora i pavimentació asfàltica. Carretera LV-2012, de les Borges Blanques a la N-240. PK 13+610 al PK 17+435. Tram: Espluga Calba-Fulleda (CLAU: VO-PA-20-022)” i l’aprovació definitiva de la relació de béns i drets del “Projecte constructiu. Millores locals i estabilització de talussos a la carretera LV-9124, de la C-13 a Moror. PK 3+085 a PK 7+560. Tram: Guàrdia de Noguera – Sant Esteve de la Sarga” i declaració de la necessitat d’ocupació.

Gestió de Tributs

En relació amb la comissió de Gestió de Tributs, s’ha aprovat l’acceptació de la delegació a la Diputació de Lleida, a través de l’OAGRTL, de la gestió de diferents tributs locals de l’Ajuntament de Guixers, l’Ajuntament de Térmens, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Entitat Menor Descentralitzada de Rocallaura, l’Ajuntament de Castellnou de Seana, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell, l’Ajuntament de Miralcamp, l’Ajuntament de Talarn, l’Ajuntament d’Aitona, l’Ajuntament de la Granyanella, l’Ajuntament d’Alfés i els ajuntaments de l’Albagés i de Vila-sana.

Pressupost del 2023 aprovat definitivament 

Finalment, i com a assumpte d’urgència, s’ha procedit a l’aprovació definitiva del pressupost de la Diputació per a l’any 2023 en desestimar l’única al·legació que s’havia presentat al pressupost aprovat inicialment al mes de novembre. D’aquesta manera, el 2 de gener de 2023 seran operatius uns comptes consolidats de 149.693.062 €, que suposen un increment del 4,2 % respecte del pressupost del 2022.

Lleida, 22 de desembre de 2022

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat