La Diputació reforça les infraestructures sociosanitàries municipals amb un Pla de Salut de 8 milions anuals entre 2023 i 2025

Pressupostos_01

Pressupostos_03

Pressupostos_02

Joan Talarn, Jordi Latorre, Mercè Carulla i Rosa Pujol presenten el projecte pressupostari per a l’any vinent, que és de 153.189.922 euros i representa un increment del 6,2% respecte de l’any 2022

 

L’Àrea de Cooperació Municipal i Comarcal incrementa en un 50% els ajuts als consells comarcals per destinar noves places de secretaria i intervenció que donin suport tècnic als ajuntaments

 

Els organismes autònoms mantenen el seu pes sobre el pressupost total, amb un 9% dedicat a la promoció de les polítiques culturals i de foment dels atractius turístics de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran


 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el vicepresident primer, Jordi Latorre; la portaveu d’ERC, Mercè Carulla, i la portaveu de JxCat, Rosa Pujol, han presentat aquest divendres el projecte de pressupostos de la institució per a l’anualitat 2023, en què destaca el nou Pla Triennal per a Inversions de Salut, que permetrà injectar fins a 24 milions d’euros en infraestructures sociosanitàries locals entre els anys 2023, 2024 i 2025, a raó de 8 milions d’euros anuals.

 

Joan Talarn s’ha referit a aquesta novetat justificant la seva creació “perquè hem pogut detectar que un dels motius que ajuda a fer arrelar projectes de vida al territori és disposar als municipis de bons serveis vinculats a la salut de les persones”.

 

Seguint la línia dels darrers pressupostos presentats en l’actual mandat, els criteris generals sobre els quals es basen es conformen en relació amb plans econòmics sobre bases objectives per a distribuir ajuts i subvencions; criteris de discriminació positiva cap als municipis amb risc de despoblament o que tenen majors dificultats derivades de les circumstàncies d’un entorn de muntanya, i activació de bestretes per permetre als ajuntaments i consells comarcals disposar dels diners amb celeritat per dotar-los de liquiditat.

 

Amb un pressupost consolidat és 153.189.922 euros, incloent la pròpia Diputació i els organismes autònoms com l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Organisme de Recaptació de Tributs, el Patronat de Turisme Terres de Lleida i el Patronat de Promoció Econòmica, aquesta xifra suposa un increment del 6,2% respecte de l’inicial consolidat de l’any 2022. “Els ingressos estatals s’incrementen una mitjana del 5%, que tot i ser inferiors a l’any passat com hem pogut detectar en la liquidació de l’Impost sobre Activitats Econòmiques, sí que registren un augment en el Fons Complementari de Finançament als ens locals”, ha afegit Talarn.

 

També ha destacat que els organismes autònoms mantenen el seu pes sobre el pressupost total, amb un 9% dedicat a la promoció de les polítiques culturals i de foment dels atractius turístics de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran.

 

Presidència i Salut i Benestar Social

 

Respecte de l’Àrea de Presidència, Talarn han destacat que “mantenim el pla de suport i foment de l’activitat esportiva de base, femenina i inclusiva, contemplant una partida específica per a ascensos de categoria; preveiem 1,3 milió per fer front a contingències i inversions de caràcter extraordinari dels municipis, i apostem, juntament amb la Generalitat, pel futur Centre de Formació Professional d’Esports de Muntanya al Pallars, que completarà l’oferta iniciada amb l’INEFC Pirineus per a la formació acadèmica especialitzada. Ho fem destinant-hi 1,1 milions”.

 

Pel que fa a l’Àrea de Salut i Benestar Social, destaca el nou pla triennal – anteriorment esmentat– que estarà centrat en inversions en matèria d’aigua, sanejament i equipaments sociosanitaris, “la qual cosa permet els ajuntaments planificar aquestes inversions en els seus pressupostos, perquè ja sabran quina serà l’aportació de la Diputació”, ha assenyalat.

 

Joan Talarn ha recordat també que” amb els plans dels dos anys anteriors, per exemple, s’han pogut renovar fins a 100 quilòmetres de canonades d’aigua potable als pobles i s’han construït o millorat fins a 62 dipòsits d’aigua. També s’ha iniciat la construcció de sales de vetlla locals, l’arranjament de consultoris locals i la posada en marxa d’equipaments sociosanitaris de proximitat”, i que des de les alcaldies s’ha recordar reiteradament que disposar de bons serveis en matèria de salut és una de les claus per evitar que algunes famílies marxin.

 

Cooperació, Recaptació, Medi Ambient i Noves Tecnologies

 

Jordi Latorre ha destacat, per la seva banda, que la inversió total en l’Àrea de Cooperació serà de prop de 24,5 milions d’euros. Concretament, el Pla de Cooperació Municipal estarà dotat amb 19.086.769 €, i el pla de Cooperació Comarcal, amb 5.362.000 €. En aquest sentit, ha remarcat que “s’incrementen en un 50% els ajuts als consells comarcals per destinar noves places de secretaria i intervenció que donin suport tècnic als ajuntaments”.

 

Destaca també el Pla d’Inversions Municipal bianual, que destinarà 10 milions d’euros a la transformació dels municipis, incrementant un 1 milió els fons destinats l’any 2022.

 

El Pla de despesa corrent compta amb 4,5 milions d’euros per tal de facilitar als municipis la gestió de les despeses habituals en els serveis que ofereixen al veïnatge.

 

Respecte a l’Organisme Autònom de Recaptació i Gestió de Tributs Locals, el pressupost previst serà de 8.509.122 €, que suposa un increment de 600.000 € respecte l’any 2022. Això es deu, segons ha explicat Latorre, “ a la demanda de delegacions de tributs dels nostres ajuntaments. L’OARRGTL incorporarà més recursos humans per fer front a aquesta tasca essencial”.

 

En relació amb Medi Ambient i Finques –que compta amb un pressupost de 3,7 milions d’euros– es presenta un nou pla d’ajuts de sostenibilitat energètica i mobilitat dotat amb 1,25 milions per a la instal·lació de carregadors elèctrics, compra de vehicles elèctrics i bateries energètiques en edificis municipals, entre altres millores, i l’increment d’1 milió d’euros en la partida de l’Àrea. A més, el nou pla d’ajuts a les ADF suposarà 300.000 euros, “per fer actuacions de prevenció d’incendis, com la millora de camins, instal·lacions i maquinària”, ha destacat Latorre.

 

Pel que fa a l’Àrea de Noves Tecnologies, es presenta un pressupost de 6.262.432 €, amb dos objectius: l’aplicació de gestors d’expedients digitals per agilitar la relació entre les entitats locals i les persones, i el procés de materialització del desplegament de la segona fase de la fibra òptica mentre s’ultima la tercera fase.

 

Turisme

 

Rosa Pujol ha remarcat que el Patronat de Turisme tindrà un pressupost de 5.462.516 €, amb la idea de consolidar els bons resultats de visitants i pernoctacions a la demarcació. En aquest sentit, ha explicat que, amb l’arribada dels fons Next Generation, l’Ara Lleida farà un salt endavant. “Volem ajudar, més i millor, al sector turístic dels nostres municipis; modernitzar i simplificar les relacions del sector amb les administracions, i fer les inversions necessàries perquè els nostres municipis siguin una referència, social, econòmica, sostenible i turística, que poden aconseguir gràcies al fons europeu”.

 

Pujol ha qualificat d’excel·lent la temporada amb un increment d’un 10% en pernoctacions i un 4% de viatgers. “El sector està preparat per assolir aquest grau d’excel·lència a què estem arribant i estem superant objectius”, ha dit.

També ha remarcat la importància del Pla de Turisme sostenible, així com l’increment en les despeses en campanyes publicitàries, concretament en les temporades de primavera i tardor, així com en la presència en fires especialitzades.

 

IEI, Transformació Econòmica, Vies i Obres i Igualtat

 

En el seu torn, Mercè Carulla ha explicat que l’IEI crea una línia d’ajuts per a museus locals dotada amb 400.000 euros, que vindrà a reforçar els 1,5 milions del Pla de Suport a les activitats culturals municipals. Ha recordat que el 2023 se celebra el centenari del naixement de Josep Vallverdú i Joan Oró, així com el centenari de la mort del Noi del Sucre, Salvador Seguí, i els 900 anys de la consagració de les esglésies romàniques de Sant Climent i Santa Maria de Taüll.

 

En les polítiques de transformació econòmica, el Patronat de Promoció Econòmica segueix amb la mirada posada en els projectes tractors que aspiren a obtenir fons Next Generation. Així, s’incrementa fins a 750.000 euros el suport a les activitats de les organitzacions empresarials i socials.

 

Respecte a Vies i Obres, es recupera el Pla de Camins i s’amplia de 4 a 5,4 milions d’euros. En paral·lel, es manté l’esforç en la planificació d’inversions i conservacions dels 803 quilòmetres de carreretes que són titularitat de la Diputació, destinant-hi 8,5 milions.

 

I pel que fa a Igualtat i Cooperació Internacional, la partida supera els 2 milions d’euros, dos anys després de la seva creació, injectant, per exemple, 800.000 euros a ajuntaments i consells comarcals i incrementant la col·laboració amb les entitats sense ànim de lucre.

 

Les línies generals del projecte de Pressupostos del govern de la Diputació van ser lliurades el dilluns passat a tots els grups de la corporació i la previsió és que es puguin aprovar en el Ple del mes de novembre, per tal de poder-los fer efectius amb data 1 de gener de 2023.

 

Lleida, 14 d’octubre de 2022

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat