La Diputació recrea el setge de Lleida 1707 a Barcelona amb motiu del Tricentenari

ORIjoan_rene_jm_sole_i_sabate_tricentenari_002_vr_editora_2_6253_0_1

ORIjoan_rene_jm_sole_i_sabate_tricentenari_001_vr_editora_2_6253_1

El conseller de Presidència, Francesc Homs, assistirà a l’acte que tindrà lloc al Born Centre Cultural

Reñé: “A aquesta commemoració de país, la Diputació de Lleida hi aporta un cicle d’activitats amb l’objectiu d’analitzar, a partir d’uns fets tràgics i transcendentals, les aspiracions nacionals i les perspectives de futur que viu, tres-cents anys després, el poble de Catalunya”

La programació d’aquest any també inclou la presentació del llibre Eines d’Estat i el cicle de conferències sobre la Guerra de Successió i la Catalunya actual

En el marc del Tricentenari, la Diputació de Lleida ha programat una sèrie d’activitats durant tot l’any i arreu del territori que van començar el passat mes de gener. Un dels actes més destacats és el que s’ha programat el pròxim dissabte, 15 de març, al Born Centre Cultural de Barcelona.

Aquest singular espai acollirà una jornada plena d’activitats sobre el setge de Lleida l’any 1707 i el recorregut històric fins la caiguda de Barcelona de 1714.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha explicat que “a aquesta commemoració de país, la Diputació de Lleida hi aporta un cicle d’activitats amb l’objectiu d’analitzar, a partir d’uns fets tràgics i transcendentals, les aspiracions nacionals i les perspectives de futur que viu, tres-cents anys després, el poble de Catalunya”.

El conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, assistirà a la recepció i presentació, que donarà lloc a una taula rodona titulada “Lleida 1707-Barcelona 1714” amb l’advocat, escriptor i director del Born Centre Cultural, Quim Torra; el director del Consorci Turóseuvella, Josep Tort, i el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Josep Maria Solé i Sabaté, com a moderador.

Després de la taula rodona, sobre les 12.30 hores, s’iniciarà la representació escènica “El setge de Lleida 1707”, que narrarà el setge que va viure la ciutat el 12 d’octubre de 1707 a mans de les tropes borbòniques a les ordres de Felip V, un fet cabdal de la Guerra de Successió, que acabaria 7 anys més tard amb la derrota de Catalunya l’11 de setembre de 1714.

L’espectacle parteix de la cantata Sur la prise de Lérida de Jean Baptiste Stuck Batistin, músic de la cort de Versalles, combinada i contestada amb músiques populars, així com també amb el testimoni d’un soldat occità a les ordres de l’exèrcit invasor, una pagesa i un comerciant de sedes de Lleida, inspirats en personatges històrics.

La representació comptarà amb un conjunt barroc format per Maria Altadill, (soprano), Ingrid Kuntzmann (violoncel), Arnau Millà (flauta travessera) i Jordina Millà (clavicèmbal) i un conjunt tradicional format per Jordi Cebolla, (flabiol i tamborin), Jordi Farrando (tarota) i Robert Vidal (sac de gemecs).

Els actors Carles Crespo, Jaume Jovells i Núria Miret completen els integrants d’aquesta recreació, que es farà sota la coordinació musical i arranjaments de Jordi Cebolla.
El Born Centre Cultural és un espai singular i excepcional que relliga tres segles de la nostra història. Sota l’estructura d’un mercat emblemàtic de l’arquitectura del ferro del segle XIX es troba la Barcelona del 1700, la ciutat pròspera que va patir el setge del 1714, d’èpica i heroica resistència, abans de derivar en la pèrdua de les llibertats nacionals de Catalunya, encara no restituïdes tres segles després.

Lleida, 7 de març de 2014

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat