La Diputació obre un centre de recerca biomèdica punter a Europa

CREBA

CREBA Reñe quirofan

Amb una inversió de més de 3M€ per part de la Diputació de Lleida, el CREBA és un equipament creat per a la investigació i la formació biomèdica, que basarà la seva activitat en la recerca, l’experimentació i la docència en l’àmbit de les ciències de la salut

El centre Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA), ja és una realitat. Les obres d’aquest equipament situat a Torrelameu (Noguera) han finalitzat completament i s’està incorporant tecnologia puntera aquestes setmanes.

El CREBA neix amb la voluntat de convertir-se en el centre de referència a nivell de Catalunya en la investigació biomèdica. Ha estat impulsat i finançat amb més de 3M€ per la Diputació de Lleida, sota la direcció tècnica de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha manifestat la seva satisfacció per fer realitat aquest centre, que és una aposta de la corporació pel desenvolupament i la promoció de la investigació i el coneixement.

“Des de la Diputació, a més de l’aposta clara per donar suport al món municipal perquè els ciutadans rebin els serveis necessaris, hem apostat pel coneixement i la formació. La mostra més clara és el CREBA, que ha suposat una inversió de més de 3M€ “.

Reñé ha afegit que “posar a disposició del sector mèdic i veterinari aquest espai d’investigació en aspectes quirúrgics adaptats a la més alta tecnologia és un exemple de societat que progressa i avança en base al coneixement i la formació”.
Les instal•lacions s’emmirallen en un equipament d’excel•lència en producció científica com és el Centre Nacional de Recursos i d’Investigació Porcina, que es troba ubicat a Columbia, a Missouri.
El nou equipament s’ubica als espais annexos a l’actual Centre d’Estudis Porcins (CEP), on es realitzaran les tasques de criança, recepció i control d’animals.
La inauguració de l’equipament per part del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, estava prevista per al passat divendres, però es va suspendre pel decret de tres dies de dol amb motiu de l’accident d’avió als Alps.

Des del Departament de Salut a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran, el seu director Josep Pifarré qualifica de “clau” i “cabdal” per a les comarques de Lleida el fet de disposar d’un centre com aquest per “fer recerca experimental tant en l’àmbit biomèdic com en l’agroalimentari”.

Formació, investigació i experimentació

L’equipament iniciarà la seva activitat de forma progressiva, tant en l’àmbit formatiu com en els àmbits de recerca i desenvolupament tecnològic.

El cap de servei de cirurgia de l’Hospital Arnau de Vilanova i investigador a l’IRB Lleida, Jordi Olzina, ha assenyalat que el CREBA “és un centre singular a Catalunya. No hi ha equipaments d’aquest nivell, la qual cosa és molt important, perquè vol dir que la investigació i la formació es podrà fer en un equipament únic”.

Pel que fa a les activitats formatives, el centre està orientat a la instrucció de professionals de totes les especialitats mèdiques i tindrà una vocació transversal, és a dir, que oferirà activitats formatives per a doctors, metges, infermeres, estudiants de postgrau, màsters i altres professionals del món sanitari i veterinari.

El CREBA s’ha dissenyat per cobrir la necessària formació que requereixen els professionals sanitaris davant els constants avenços dels dispositius i tècniques mèdiques.

En l’àmbit del desenvolupament tecnològic i la innovació, al CREBA s’experimentarà amb nous dispositius d’electro-medicina i s’implantaran tècniques quirúrgiques per tal de comprovar-ne la seva eficàcia. Això inclou aprendre noves tècniques o fer investigació bàsica amb nous materials com poden ser malles, fils, pròtesis, coles o sutures.

I a nivell de recerca, gràcies a la seva vinculació amb l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, el centre estarà orientat a la investigació biomèdica, sobretot a la recerca d’especialitats quirúrgiques, a la fisiologia i a d’altres disciplines mèdiques, sempre encaminades cap a una aplicabilitat immediata.

Característiques de l’edifici

Les instal·lacions del CREBA, situades a Torrelameu garanteixen un ambient relaxat i, alhora, ben comunicat amb tot el país a través del tren d’Alta Velocitat de Lleida i la connexió a l’autovia A-2.

L’edifici consta d’una planta semisoterrada de 207 metres quadrats de superfície útil, una planta baixa de 778 metres quadrats, uns 110 metres quadrats en coberta per a instal·lacions i de 650 metres quadrats d’urbanització.

Les dependències es distribueixen de la següent forma:

Planta semisoterrada

 • Moll de càrrega i descàrrega de material i/o animal d’experimentació.
 • Estabularis (dos destinats al control de l’animal i un altre destinat a postoperatori) i annexes als mateixos.
 • Cambres frigorífiques per a cadàvers.
 • Sala de tractament d’aigua osmotitzada i descalcificada.
 • Sala de gasos i aire medicinal.
 • Sala de tractament d’aire comprimit i buit.

Planta baixa

 • Quiròfan experimental número 1 de 45 metres quadrats.
 • Quiròfan experimentat número 2 de 45 metres quadrats.
 • Quiròfan experimental número 3 de 45 metres quadrats tipus integrat, equipat amb un sistema audiovisual d’última generació que permetrà retransmetre les intervencions quirúrgiques a qualsevol lloc del món a través d’internet.
 • Sala de pràctiques quirúrgiques amb cinc taules per a cirurgia de 88 metres quadrats.
 • Sales annexes de quiròfans, preoperatori, material quirúrgic i d’esterilització.
 • Sala de veu i dades (Rack informàtic) més connexions audiovisuals en alta definició.
 • Sales tècniques de calefacció, aigua calenta sanitària, baixa tensió, ascensor i altres.
 • Vestuaris homes / dones, office per al personal i annexes.
 • Zona de laboratori, sala tècnica i fisiologia per a proves d’esforç.
 • Aula de formació per a trenta persones.
 • Zona de recepció, àrea administrativa i direcció del centre.

En coberta

 • Equips de fred i climatització, i filtres per a la qualitat de l’aire.

Lleida, 29 de març de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat