La Diputació i l’UCE homenatgen Vallverdú a Prada de Conflent, que rep el Premi Canigó 2013

ORIrene_a_prada_vallverdu_02_editora_2_6058_0_1

ORIrene_a_prada_homenatge_vallverdu_01_editora_2_6058_0

La Diputació de Lleida ha traslladat aquest dijous a Prada de Conflent l’homenatge ‘Passeig d’aniversari. Vallverdú al món’, que la institució porta a terme arreu dels Països Catalans amb motiu del norantè aniversari de l’escriptor lleidatà, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 2000.

En el marc de la 45ena Universitat Catalana d’Estiu, Vallverdú ha rebut el Premi Canigó 2013, distinció que la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) li ha dedicat en reconeixement a tota la seva trajectòria literària.

Considerat per a molts el “degà” de la literatura infantil catalana, Vallverdú ha rebut el Premi de la mà del president de l’UCE, Jordi Sales, i del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, que ha destacat de Vallverdú la seva dimensió intel•lectual, cultural i humana.

“Un poble com el nostre necessita sempre referents i Vallverdú ho és fins al punt que la cultura i la literatura a casa nostra no es podria escriure sense la seva aportació”, ha afegit Reñé.

L’escriptor ha agraït el reconeixement rebut “des d’aquesta balconada tan profitosa per tots com és l’UCE”, alhora que ha manifestat l’agraïment a la Diputació de Lleida pel “rebombori cultural” amb que ha descrit la iniciativa del Passeig d’Aniversari.

Davant d’un auditori del Lyceé Renouvier atent, Vallverdú s’ha descrit com un escriptor de la generació pont. “La meva generació és la que va començar a escriure abans de la Guerra Civil però que no va poder publicar fins molt més tard, fins a la dècada dels seixanta per la censura”.

“La literatura infantil va estar prohibida pel règim franquista fins als anys 60. Hi havia veritable horror perquè els infants llegissin en la seva llengua materna, el català”, ha afegit.

En l’acte també hi ha participat el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Josep Maria Solé i Sabaté, que ha presentat Vallverdú com "un escriptor sense límits geogràfics, universal de tots els territoris de llengua catalana”, i el filòleg Josep M. Aloy, biògraf de Vallverdú.

El “Passeig d’aniversari” dedicat a l’escriptor lleidatà seguirà el seu periple per terres de parla catalana a València i l’Alguer, on se celebraran actes commemoratius en els pròxims mesos.

Prada de Conflent, 22 d’agost de 2013

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat