La Diputació i el Grup de Recerques de les Terres de Ponent posen l’epíleg al centenari del naixement de Jaume Minguell Miret amb un recorregut per les seves pintures murals al fresc

Ruta Minguell_1

Ruta Minguell_2

Ruta Minguell_3

L’activitat es durà a terme el mes de maig i consistirà en les visites comentades a un total de vuit dels seus conjunts murals

La visita a les pintures al Palau de la Diputació, el divendres 5 de maig, en donarà el tret de sortida

Joan Talarn destaca que la ruta permetrà gaudir de l’obra de Minguell “en el context, de vegades monumental, en la qual la va realitzar”

La Diputació de Lleida i el Grup de Recerques de les Terres de Ponent han organitzat, per aquest mes de maig, un recorregut per les pintures murals al fresc de Jaume Minguell Miret. L’activitat vol posar en relleu el llegat mural del pintor lleidatà, del qual se’n celebra el centenari del naixement, i consistirà en les visites comentades a un total de vuit conjunts murals de la vintena que trobem a les Terres de Lleida.

La iniciativa s’ha presentat aquest dimarts a la Diputació de Lleida en un acte en què han participat Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida; Miquel Torres, president del Grup de Recerques de les Terres de Ponent; i Camil·la Minguell, col·laboradora d’aquest mateix Grup de Recerques.

En la seva presentació de l’activitat, Joan Talarn ha recordat que l’any 2022, amb motiu del centenari del naixement “d’un dels grans muralistes catalans del segle XX”, es van organitzar diferents exposicions i mostres que ara viuran “una mena d’epíleg” que permetrà “gaudir de la seva obra en el context, de vegades monumental, en la qual la va realitzar”.

El president s’ha felicitat pel fet que, entre aquests espais on Jaume Minguell Miret “va deixar la seva petjada eterna”, hi figuri el Palau de la Diputació, que serà precisament el punt de partida del recorregut que ara es proposa.

Torres ha destacat que des del Grup de Recerques aposten per la valorització del patrimoni, tot destacant la importància que tenen les pintures murals a les Terres de Lleida i a Catalunya. En aquest sentit, Torres ha destacat que el patrimoni que tenim s’ha de tenir molt en consideració i que necessita una nova mirada de la societat. Així ha reiterat que “tenim una obra molt important que s’ha tenir en compte, s’ha de protegir i s’ha de tornar a mostrar, que és l’objectiu d’aquestes rutes”.

Camil·la, que ha explicat el recorregut, ha detallat que el tret de sortida de l’activitat serà la visita a les pintures al Palau de la Diputació, aquest divendres 5 de maig. Aquesta visita tindrà lloc a partir de les 18.00 hores i durant la mateixa es podrà gaudir i conèixer els detalls de les pintures murals de l’Hospital de Santa Maria de Lleida que es conserven al Palau de la Diputació, i que daten del 1964.

Un dia després, el dissabte 6, serà el torn per a la Paeria de Balaguer, on la visita al mural ‘Els Comtes d’Urgell’ (1972-73) que hi ha al vestíbul es combinarà amb la visita a l’exposició ‘Jaume Minguell Miret. La mirada del pintor’, actualment al Museu de la Noguera.

Completaran el recorregut les visites als conjunts de les comarques de l’Urgell, les Garrigues i la Conca de Barberà, on cal destacar el conjunt de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega. Així, el dissabte 13 es duran a terme les visites a les esglésies de Santa Maria de Verdú (amb pintures dels anys 1949 i 1955), Santa Maria del Vilet (1959) i Sant Martí de Maldà (1958-1959); el dissabte 20, a les esglésies de la Immaculada Concepció de l’Espluga Calba (1954-1959) i de Sant Nicolau de Bellpuig d’Urgell (1975-1980); i el recorregut acabarà el divendres 26 de maig a l’església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega (1958-1965), una de les creacions més celebrades de l’artista.

Les activitats del centenari del naixement de Jaume Minguell Miret (1922-2022) han posat l’accent en la seva gran vocació, la pintura mural al fresc, amb les quals es clourà l’any commemoratiu del pintor. Jaume Minguell Miret és considerat un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX, amb un llegat patrimonial que supera la trentena de conjunts de pintura mural al fresc realitzats des de finals dels anys quaranta a inicis dels anys 80 arreu de la geografia catalana i amb algun exemple al Principat d’Astúries.

En el temps de la postguerra la seva obra va esdevenir clau en la tasca de reconstrucció arquitectònica, aportant no només el coneixement de la pintura al fresc, sinó introduint una pinzellada moderna, amatent de les novetats de la contemporaneïtat.

El Museu Tàrrega Urgell, l’Ajuntament de Tàrrega, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, el Museu de Lleida, el Museu de la Noguera, l’Ajuntament de Balaguer, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Grup de Recerques de les Terres de Ponent són les institucions que han pres part en el centenari del naixement de l’artista.

 

Lleida, 2 de maig de 2023

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat