La Diputació i el Conselh Generau d’Aran amplien el marc de la seva col·laboració en matèria de foment de la llengua aranesa i l’esport

Conselh Aran

El president Joan Talarn i el síndic Francés X. Boya acorden renovar el conveni per quatre anys i renovar, amb la conselleria de Salut de la Generalitat, part de l’equipament de l’Espitau d’Aran

 

La Diputació de Lleida i el Conselh Generau d’Aran han tancat l’acord per a la renovació del conveni marc de col·laboració entre ambdues institucions que, formalment, va finalitzar al desembre passat, confirmant així l’acord al qual ja van arribar al mes de novembre el president de la Diputació, Joan Talarn, i el síndic d’Aran, Francés X. Boya. En aquests mesos, les dues institucions han anat perfilant i actualitzant el contingut del conveni, que es vol aprovar en el proper ple de la Diputació d’aquest mes de juny i que concretarà els compromisos mutus entre els anys 2020 i 2024, així com una ampliació dels serveis mutus que ambdues institucions oferiran de manera col·laborativa.

 

Aquest conveni marc regula les actuacions de col·laboració que la Diputació de Lleida faci amb el Conselh Generau d’Aran en matèria de foment de la llengua aranesa, turisme, promoció econòmica i restauració del patrimoni arquitectònic i béns culturals, amb una consignació pressupostària de 220.000 euros anuals. En una reunió telemàtica mantinguda entre el president Talarn i el síndic Boya, amb la presència del conselhèr de Governacion, Amador Marqués, també diputat provincial per Unitat d’Aran, es van acordar les principals línies d’acció del Conselh en el marc del conveni i algunes ampliacions de les prestacions.

 

A més del conveni pròpiament dit, la Diputació de Lleida aportarà 25.000 euros anuals per al manteniment del Centre Especialitzat de Tecnificació en Esports d’Hivern, ajudarà, conjuntament amb la conselleria de Salut de la Generalitat, a renovar part de l’equipament mèdic de l’Espitau d’Aran, i s’establirà una col·laboració específica per al manteniment i actualització permanent de la pàgina web de la Diputació de Lleida en llengua aranesa.

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat que el respecte que des de la Diputació mantenim cap a la realitat aranesa està fonamentat en la seva història, cultura i llengua, i aquest conveni n’ha de ser prova fefaent. Talarn ha recordat que, més enllà del conveni mateix, la Diputació manté sempre una relació de reconeixement a la singularitat aranesa i d’estreta relació amb el Conselh Generau, tal com s’ha pogut observar amb els plans de subvencions recentment aprovats a l’ens provincial. Així, en el Pla de Xoc per ajudar a dotar de liquiditat les entitats locals a causa de la crisi de la Covid-19, la Val d’Aran rebrà 725.764 euros per als 9 ajuntaments, 13 entitats menors descentralitzades i el Conselh Generau; i el Pla de Camins, aprovat al darrer ple, suposa una inversió directa de la Diputació de 214.319 euros per a la millora dels camins de titularitat municipal.

 

El síndic d’Aran, Francés X. Boya, considera que “és fonamental reforçar en aquests moments la cooperació institucional entre la Diputació i el Conselh Generau per garantir la prestació propera dels serveis i les polítiques de cohesió social i econòmica i les que defineixen la singularitat de l’autogovern aranès”. En aquest sentit, el síndic ha agraït la “sensibilitat del president vers l’Aran”, com a “exemple de suma enriquidora al conjunt del Pirineu i la demarcació de Lleida”.

 

Lleida, 4 de juny de 2020

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat