La Diputació i alcaldes de les Garrigues demanen a Foment l’alliberament urgent de l’AP-2 per minimitzar la sinistralitat a la N-240

ORIjoan_rene_plataforma_prou_morts_n-240_001_editora_2_6132_0_1

ORIjoan_rene_plataforma_prou_morts_n-240_002_editora_2_6132_1

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, parla de “la carretera de la vergonya”. La Plataforma ‘Prou morts a la N-240’ assisteix al Ple de la Corporació, que aprova una moció que demana solucions immediates després de les 14 víctimes mortals registrades en els darrers sis anys en els mateixos punts negres

La Diputació aprova 3,9M€ per ajudar els ajuntaments al manteniment de totes les llars d’infants públiques del territori i 900.000 euros més per facilitar-los el pagament de factures de despesa corrent

El diputat Marc Escarré renuncia a l’acta de diputat en compliment a un acord de partit i Maria Teresa Torrejón és presentada al Ple com a nova interventora

Solucions urgents per la “carretera de la vergonya”. D’aquesta manera, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, s’ha referit a l’alta sinistralitat que registren reiterats punts de la carretera N-240 al seu pas per la comarca de les Garrigues.

Els alcaldes de Juneda, Torregrossa, les Borges Blanques, Vinaixa, Puiggròs, Puigverd i Artesa de Lleida formen part de la Plataforma “Prou morts a la N-240”, i aquest dijous han estat rebuts per Reñé abans de començar el Ple on la Corporació els ha manifestat l’absolut suport en la seva demanda. Ho ha fet a través d’una moció que demana solucions immediates després de les 14 víctimes mortals registrades en els darrers sis anys. L’han secundada l’equip de Govern (CiU i CDA), el PSC i ERC, mentre el PP s’ha abstingut.

En declaracions als mitjans de comunicació, Reñé ha indicat que des de la corporació es dóna un “claríssim suport” a la plataforma constituïda pels ajuntaments per acabar amb els accidents en aquest tram de la carretera N-240 entre Lleida i Montblanc. “És la carretera de la vergonya perquè hi ha un silenci absolut per part del Ministeri de Foment a l’hora de tractar i atendre actuacions en un tram que està demostrat que té una elevadíssima sinistralitat”, ha dit el president de la Diputació de Lleida.

Reñé ha indicat que “s’actua a altres llocs, mentre a la carretera N-240 no es fa res i això genera un sentiment d’impotència”. El president de la Diputació de Lleida ha explicat que la prioritat és que es construeixi una autovia entre Lleida i Montblanc, però davant les complexes situacions econòmiques tenim la solució immediata d’alliberar el tram de l’autopista AP-2 des de Montblanc a Lleida”.

Els darrers 6 anys, la carretera N-240 ha registrat 14 víctimes mortals en accidents de trànsit. Per aquest motiu, Reñé ha afirmat que des de la corporació i la Plataforma ‘Prou morts a la N-240’ “serem contundents a l’hora de reclamar aquestes mesures”.

3,9M€ per les llars d’infants municipals

El ple de la Diputació de Lleida també ha aprovat 3,9 milions d’euros per tal d’ajudar els ajuntaments de les comarques lleidatanes a assumir el cost de les 163 llars d’infants públiques de titularitat municipal. El President de l’ens ha recordat que “la deslleialtat de l’Estat espanyol amb Catalunya” és una de les causants d’aquesta situació

“Em sorprèn que els grups d’ERC i del PSC no vulguin veure on és l’origen d’aquesta qüestió, que és la deslleialtat financera del Govern de l’Estat espanyol amb la Generalitat de Catalunya i la responsabilitat dels que van governar entre els anys 2003 i 2010, que van incrementar el deute de 17.000M€ a 43.000M€”, ha puntualitzat.

Amb l’aportació de la Diputació, es financen 875 euros per plaça matriculada de les llars d’infants de 101 municipis lleidatans per competència municipal.

El ple de la Diputació també ha aprovat la seva adhesió a la proposta d’enduriment de les condemnes per robatoris agrícoles, basat en un informe de la Universitat de Lleida (UdL) que una seixantena de municipis lleidatans han presentat per combatre la reincidència en els robatoris en l’àmbit rural.

Més de 2,5 M€ al món local

Un altre punt de l’ordre del dia aprovat pel ple han estat els 2.550.000 euros del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC 2013-2016) corresponents al Pla específic. En concret, la corporació aportarà 1.500.000 euros al Programa d’inversions locals, 900.000 euros al Programa d’arrendaments i subministraments i 150.000 euros al Programa corresponent a la xarxa de camins locals.

D’altra banda, el president de la Diputació ha donat la benvinguda a la nova interventora, Maria Teresa Torrejón, i ha acomiadat el diputat Marc Escarré i Sala, que ha renunciat a l’acta de diputat en compliment d’un acord de partit.

A l’inici del ple, la corporació ha guardat un minut de silenci en senyal de dol per la mort de la nena de 14 anys a Tàrrega i per condemnar la violència de gènere.

Altres punts aprovats

Altres punts destacats aprovats en la sessió del ple d’aquest dijous han estat la delegació a l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (OAGRTL) de diferents impostos dels ajuntaments de Cervera i Massoteres i la proposta d’aprovació del conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida, el Servei Català de la Salut i el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, per a l’ampliació i reforma del CAP del Pont de Suert. Aquest conveni suposa una subvenció de 927.463 euros per part de la corporació.

El ple de la corporació també ha aprovat l’expedient d’expropiacions addicionals per executar el projecte de condicionament de la carretera LV-7031 de les Borges Blanques a Cervià.

Finalment s’han aprovat els convenis de col•laboració entre la Diputació de Lleida i diferents ajuntaments per efectuar el traspàs de les següents carreteres locals:

• Ajuntament d’Alpicat. Traspàs de la carretera local LV-9022, des del límit del terme municipal fins al PK 1+460 (rotonda final).

• Ajuntament d’Os de Balaguer. Traspàs de la carretera LV-9048, que uneix el nucli de població de Gerb amb el baixador del tren de FFCC Lleida-Pobla amb una longitud de 760 m. Prèviament al seu traspàs la Diputació millorarà la carretera amb un cost de 50.000€.

• Ajuntament Camarasa. Traspàs de la carretera local LV-9049, que uneix el nucli de població de Sant Llorenç de Montgai amb el baixador del tren de FFCC Lleida-Pobla amb una longitud de 716 m. Prèviament al seu traspàs la Diputació millorarà la carretera amb un cost de 34.038,35€.

• Ajuntament de Juncosa. Traspàs del tram urbà de la carretera local LV-7011, i assumpció de la titularitat del camí d’enllaç entre la LV-7011 i la L-701. Prèviament al seu traspàs la Diputació millorarà la carretera amb un cost de 85.284,42€.

Mocions aprovades

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat quatre mocions més, que han estat la moció de rebuig al Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2014, la moció per demanar els estudis propis de Veterinària a la Universitat de Lleida (UdL), la moció de suport a la querella contra l’Estat espanyol per crims contra la humanitat per l’afusellament del president de la Generalitat, Lluís Companys, i una darrera per l’aturada definitiva i el desmantellament del projecte Castor.

Lleida, 24 d’octubre de 2013
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat