La Diputació es fa càrrec de les despeses per subministrar aigua potable als ajuntaments afectats per l’aparició de nonilfenol

Control_piscines_01

Aquest component químic vinculat als detergents industrials ha estat detectat a les xarxes d’aigua de Sorpe i Peramea i els consistoris podran subministrar aigua al seu veïnatge mentre es fan noves analítiques

 

La Diputació de Lleida s’ha ofert a sufragar per via d’urgència les despeses de subministrar aigua potable als ajuntaments afectats per l’aparició de nonilfenol a les seves xarxes de distribució mentre es realitzen les noves analítiques i es certifiqui que l’aigua és apta per al consum humà. Els dos municipis que han estat alertats de l’aparició d’aquest component químic, vinculat als detergents industrials, Sorpe (Alt Àneu) i Peramea (Baix Pallars), son del Pallars Sobirà.

 

El Servei d’Aigües de la Diputació de Lleida és l’encarregat de recollir les mostres d’aigües de les xarxes de distribució que després de ser analitzades són comunicades al Departament de Salut de la Generalitat i als consistoris. Aquest mateix matí, a petició de les alcaldies, s’han pres noves mostres a les entrades i sortides dels dipòsits de Sorpe i Peramea, que s’han enviat a analitzar mentre s’està a l’espera dels resultats d’una contranalítica que ahir mateix va ser enviada al laboratori.

 

El diputat de Salut Pública, Òscar Martínez, ha contactat avui amb les alcaldies per posar-se a la seva disposició, ja que “estem obligats a garantir la salut dels nostres conveïns i entenem que davant d’aquesta urgència hem de poder acompanyar els consistoris en una despesa sobrevinguda durant els dies que sigui prudent i recomanable evitar el consum d’aquesta aigua”. Igualment, Martínez ha contactat amb la conselleria de Salut de la Generalitat per tal de fer el seguiment del procés de l’analítica i coordinar la recerca de l’origen d’aquest agent químic.

 

El nonilfenol és un component químic associat a detergents industrials que des del mes de setembre passat s’ha inclòs en les analítiques degut a una nova normativa de control d’aigües que amplia l’espectre d’anàlisi amb quatre nou paràmetres emergents contaminants (dos d’associats a fàrmacs i altres dos a productes de neteja).

 

Lleida, 21 de febrer de 2024

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat