La Diputació, en contra de la violència masclista i a favor de la promoció de la igualtat de gènere en tots els àmbits

Ple_novembre02_SLI

Així s’ha constatat en la lectura del manifest que s’ha fet aquest dijous durant la sessió del ple ordinari de la institució
També s’ha aprovat una moció en defensa d’uns preus justos per a la pagesia i, en especial, per a la fruita dolça i de pinyol, en la qual es reclama a l’administració de l’Estat espanyol que ofereixi ajuts directes als productors pels baixos preus i una rebaixa en els tributs

El ple de la Diputació celebrat aquest dijous s’ha iniciat amb la lectura, a càrrec de la diputada Helena Martínez, d’un manifest de rebuig a la violència masclista i en el qual la institució es compromet a promoure la igualtat en tots els àmbits al seu abast a través de polítiques que propiciïn l’equitat, la llibertat i la concòrdia i que ens permetin avançar cap a un escenari social lliure de violència.

El text també demana treballar per fer possible uns pressupostos amb perspectiva de gènere, més igualitaris i feministes, que suposin un increment en les partides destinades en l’impuls de campanyes de sensibilització, formació, protecció i conscienciació en perspectiva de gènere.

Al mateix temps, s’advoca per impulsar accions concertades entre la Diputació de Lleida, els Ajuntaments, Consells Comarcals, Conselh Generau d’Aran, ens locals i associacions per promoure, als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, valors de respecte mutu, igualtat i foment d’un llenguatge inclusiu, no sexista, que eviti continguts que transmeten estereotips masclistes i un imaginari patriarcal i discriminatori vers la dona.

Per últim es rebutja sempre, i en tot moment, qualsevol tipus de violència i manifestació masclista, qualsevol tipus de discriminació i desigualtat, per aconseguir una societat lliure de masclismes.

El Ple també ha aprovat –amb l’única abstenció del grup En Comú Podem– la moció en defensa d’uns preus justos per a la pagesia i, en especial, per a la fruita dolça i de pinyol. La moció insta l’administració general de l’Estat espanyol a oferir ajuts directes als productors pels baixos preus; rebaixes als tributs que graven l’activitat del sector agrari, en especial el fructícola, com pot ser la reducció de mòduls de l’IRPF i els pagaments que s’han de fer a la Seguretat Social, entre altres que s’hi puguin escaure; i la imputació d’aquestes ajudes a efectes per a les declaracions de renda de l’exercici 2019.

A més, insta el Ministeri d’Agricultura a aplicar una mesura d’arrencada per la resta de l’Estat espanyol com ha fet el DARP amb l’ordre ARP/76/2019, de 16 d’abril, per la qual s’aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per a l’arrencada de presseguers, nectariners i paraguaians, per tal de reduir les hectàrees productives.

La moció recorda que l’agricultura és un dels principals motors de desenvolupament de diverses zones de Catalunya, especialment de la demarcació de Lleida, que representa gairebé un 45% del total de Catalunya. Explica que els joves són el futur del nostre territori i que, amb l’actual situació, es veu perillar el relleu generacional i la continuïtat del camp agrícola català i, en conseqüència, un procés de despoblament rural. També ha fet referència al fet que, en l’àmbit europeu i també a Catalunya, poc més del 5% tenen menys de 35 anys i és per això que cal una aposta decidida per part de totes les administracions implicades.

En el decurs del ple també s’han debatut dos mocions més, una presentada pel grup polític de Cs, per a la transparència i igualtat d’oportunitats en la informació, que ha comptat amb els vots favorables de Cs i JxCat, les abstencions d’ERC i PSC, i el vot contrari d’En Comú Podem (ECP); i una altra de presentada pel grup polític d’ECP, per a la promoció de la contractació pública del subministrament elèctric a comercialitzadores d’energia 100% renovable i socialment responsable, aprovada amb els vots d’ECP, ERC i PSC, l’abstenció de JxCat i el vot contrari de Cs.

D’altra banda i pel que fa a carreteres, s’han aprovat el “Projecte reduït: Ferm. Millora de les característiques superficials de la carretera local N-141f, de Cervera a la LP de BCN. PK 0+000 al 5+600. Tram: Cervera-Les Oluges”; i el “Projecte reduït: Ferm. Reforç del ferm i obres complementàries a la carretera local LV-3311 de Bell-lloc a Bellvís. PK 4+600 al 5+400. Tram: Bellvís”.

Lleida, 21 de novembre de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat