La Diputació de Lleida vetllarà pel compliment dels compromisos de la Generalitat i l’Estat en la millora dels serveis ferroviaris

Isidre Gavín i José Crespín anuncien davant la Plataforma per a la millora de la línia fèrria Lleida-Manresa el compromís d’implementació del servei de Rodalies Lleida

La Diputació de Lleida vetllarà pel compliment dels compromisos de millora que l’Estat i la Generalitat han adquirit davant els alcaldes i alcaldesses afectats per la línia fèrria Lleida-Manresa i en l’esforç per implementar el servei de Rodalies Lleida. El president de la Diputació, Joan Talarn, ha presidit aquest dimarts la reunió de la Plataforma per a la millora de la línia Lleida-Manresa a la qual han estat convidats el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, i el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín. Ambdós representants d’aquestes administracions s’han compromès davant el món local de Lleida i els agents econòmics i socials a fer efectives inversions per fer realitat la millora de la línia fèrria i incrementar, per ara, les freqüències de pas dels trens a fi i efecte d’acabar creant el servei Rodalies Lleida, l’únic de tot Catalunya que mai ha entrat en funcionament.

El president Joan Talarn ha remarcat la necessitat de conscienciar les administracions responsables que la deixadesa en la inversió en infraestructures a Lleida és una de les causes que estan darrere del despoblament de molts dels municipis de les comarques de Lleida. Així, ha reivindicat la millora de la línia i la modernització dels trens perquè facin d’aquest recorregut una infraestructura viària adequada al segle XXI.

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha anunciat que des de la darrera reunió fins a avui s’ha assolit un acord amb RENFE per la renovació de la flota de trens de tot Catalunya, a més d’un contracte de serveis amb la mateixa RENFE que es resoldrà en el context d’un traspàs que obligui les administracions de l’Estat a complir i executar.

Gavín ha dit també que s’està treballant en la nova Rodalies Lleida que posarà en seu enfoc en la línia ferroviària Lleida-Cervera que en l’actualitat està molt desaprofitada. Ha recordat que les Rodalies a Lleida funcionen prou bé, per exemple, en els enllaços Lleida-Balaguer. Així, ha recordat que Lleida també té la prova del que és un model d’èxit ferroviari, el Tren de la Pobla, que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat.

Com a novetat ha explicat que està previst el projecte constructiu de l’abaixador del polígon; la proposta de la nova Rodalies Lleida per d’aquí a tres mesos, la posada en funcionament en poques setmanes del bitllet combinat RENFE-Alta Velocitat-Rodalies; i l’estudi conjunt que es farà conjuntament amb la Diputació de Lleida i l’ATM sobre aparcaments dissuasius.

El subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, ha destacat que cal anar fent passos a poc a poc dins de l’àmbit competencial de cada administració. Aquests passos consisteixen en l’eliminació de les limitacions temporals de velocitat, l’augment del nombre de trens, la millora de les freqüències, l’eliminació dels passos a nivell o la connectivitat de la xarxa de rodalies amb l’Alta Velocitat.

De la seva banda, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha posat de manifest que Lleida és la capital d’un sistema urbà que té actualment una xarxa de Rodalies que està més desenvolupada en l’àmbit de les carreteres i que té un dèficit notable en l’àmbit ferroviari. En aquest sentit, ha recordat que la xarxa ferroviària afecta 190.000 persones de les localitats afectades, 300.000 si es fa el càlcul per comarques.

A la reunió –que ha tingut lloc a la sala polivalent de la Diputació– també han participat els alcaldes dels ajuntaments de Lleida, Bell-lloc d’Urgell (Ramon Cónsola), Mollerussa (Marc Solsona) Golmés (Jordi Calvís), Castellnou de Seana (Jordi Llanes), Bellpuig (Jordi Estiarte), Tàrrega (Alba Pijuan), Cervera (Ramon Augé), Sant Guim de Freixenet (Francesc Lluch), i el tinent d’alcalde d’Anglesola, Enric Valls; els presidents dels consells comarcals del Segrià (David Masot), el Pla d’Urgell (Rafel Panadés), la Segarra (Francesc Lluch), i el vicepresident de l’Urgell (Xavier Freixes); representants dels sindicats CCOO (Cristina Rodríguez i Alberto Puivecino), UGT (José Luís Aguilà), CGT (Manel Cónsola) i Intersindical (Carles Sastre), el president de la Cambra de Comerç de Tàrrega, Carles Giribet; el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, i els portaveus dels diferents grups polítics de la Diputació de Lleida, Mercè Carulla (ERC), Rosa Pujol (JxCat), Fèlix Larrosa (PSC) i Elena Ferre (ECP).

Lleida, 18 de febrer de 2020

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat