La Diputació de Lleida preveu que la carretera LV-9124 a Castell de Mur reobri a finals de juny

ObresCrta_Castell_Mur_WEB

ObresCrta_Castell_Mur_SLI

El president Joan Reñé visita el treballs d’alçada d’estabilització de la roca que es realitzen a la zona de l’esllavissada i felicita els tècnics per la celeritat en les actuacions. Dilluns s’iniciarà el desenrunat

El pressupost global de tota l’actuació és de 450.000 euros que assumirà íntegrament la Diputació de Lleida   

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha dit avui que preveu que la carretera LV-9124 a Castell de Mur pugui reobrir a finals del mes de juny. Reñé ha fet aquest anunci durant la visita que ha fet a la zona, en la que ha estat acompanyat per l’alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda, els diputats Joan Ubach i Josep Ibarz, i responsables del servei de Vies i Obres de la institució, entre d’altres.

Aquesta via es va veure afectada per una esllavissada el passat 16 d’abril, en un tram de vessant adjacent a la carretera LV-9124, a l’altura del kilòmetre 5’200, al marge dret. Reñé ha explicat el punt exacte on es troben les actuacions que s’estan duent a terme, i que s’articulen en quatre eixos: el condicionament d’un camí provisional, els treballs previs en alçada per al sanejament la zona del cingle, el desenrunat de la vessant i, per acabar, la reconstrucció de la carretera i la reposició mediambiental, amb un pressupost total estimat de les actuacions plantejades que es mou “entre els 430.000 i els 450.000 euros, que assumirà íntegrament la Diputació”, ha precisat Reñé.

Pel que fa el pas provisional, es va habilitar un dia després de l’esllavissada i dóna opció als veïns dels nuclis de Sant Esteve de la Sarga, Moror, Estorn, Alzina, Alzamora… a emprar aquest accés de 6 kilòmetres en lloc del pas alternatiu per Pont de Montanyana, de 35 kilòmetres.

En relació amb els treballs previs en alçada per al sanejament de la zona, s’estan duent a terme actualment i consisteixen en l’estabilització del cingle resultant després de la caiguda i esllavissada de roques. Concretament, es realitzen ancoratges a la roca de fins a 15 metres de profunditat, juntament amb malles de protecció de grans dimensions. Reñé ha volgut destacar que és una tasca “molt complexa i la més important”, i que la prioritat ha estat “garantir sempre la màxima seguretat de les persones i de les empreses que treballen aquí”.

Aquestes tasques permetran que, a partir de dilluns vinent, es pugui iniciar el desenrunat de la vessant, consistent en retirar els materials rocosos caiguts amb l’esllavissada, una feina que es farà amb màquines de gran tonatge que es preveu que puguin acabar la seva feina en poc més de dos setmanes.

Serà aleshores quan s’iniciarà la quarta fase de l’actuació, amb la reconstrucció de carretera. ”Si tot va com preveiem, tot el procés acabarà a finals del mes de juny, per tant ens queda un mes pel davant”, ha dit Reñé, que ha remarcat que “sempre hem procedit i treballat amb un criteri de seguretat màxima per evitar nous riscos” i ha agraït la col·laboració de tots els alcaldes de la zona a l’hora d’actuar amb la màxima celeritat per minimitzar les afectacions derivades de l’esllavissada.

El president de la Diputació de Lleida ha afegit que una darrera fase d’actuació, que s’inclou en aquest últim punt, s’afrontarà a la tardor, i consistirà en “la reposició mediambiental de l’entorn”, adequant el nou tram per tal que no es pugui apreciar el trencament de la serra afectada per l’esllavissada.

Castell de Mur, 30 de maig de 2018

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat