Presentem un estudi que posa en evidència la RSAL

Estudi RSAL

Els autors de l'estudi juntament amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé

L’estudi ha analitzat els costos dels serveis mínims de 27 municipis i ha demostrat que cap d’ells és deficitari, ja que aquests costos no superen el 20% dels ingressos corrents dels ajuntaments

Els consistoris no tenen cap referent sobre el que el Ministeri d’Hisenda avalua empíricament com a “cost efectiu”, ja que l’ordre ministerial que ho ha de definir no s’ha publicat a 20 dies del termini per presentar l’informe de costos a Madrid

La Diputació de Lleida ha presentat aquest divendres un estudi en el que han participat els professors Ignasi Aldomà i Ramon Morell, juntament amb els serveis jurídics, de secretaria i d’intervenció de la corporació lleidatana, que posa en evidència la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local (RSAL).

L’estudi ha analitzat els costos dels serveis mínims de 27 municipis de les comarques lleidatanes i ha conclòs que cap d’ells és deficitari, ja que no superen el 20% dels ingressos corrents dels ajuntaments. A més, l’informe ha demostrat que la qualitat dels serveis és adequada i que els consistoris fan un esforç per mancomunar serveis i racionalitzar la despesa.

El professors Ignasi Aldomà ha assegurat que “els serveis mínims tenen un pes pràcticament nul en relació a les disponibilitat financeres dels petits ajuntaments, i no tenen cap incidència en possibles problemes financers o endeutaments”.

Les conclusions de l’estudi s’han presentat en el transcurs de la trobada que han mantingut aquest divendres el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, amb els alcaldes de les capitals de comarca i els presidents dels consells comarcals de la demarcació de Lleida.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha afirmat que aquestes dades demostren que la RSAL “no té cap sentit ni raó de ser” i ha afegit que “es tracta d’una llei amb una finalitat recentralitzadora i de control d’allò que hauria de ser el respecte al principi d’autonomia local”.

L’informe s’ha presentat quan falten tan sols 20 dies perquè acabi el termini perquè els municipis de menys de 20.000 habitants enviïn al Ministeri d’Hisenda l’informe sobre la viabilitat dels serveis que presten perquè el govern espanyol decideixi si els segueixen prestant o els assumeix la Diputació de Lleida.

A dia d’avui, els consistoris no tenen cap referent sobre el que el Ministeri d’Hisenda avalua empíricament com a “cost efectiu”. L’ordre ministerial que ho ha de definir no s’ha publicat a 20 dies del termini perquè els ajuntaments presentin els costos a Madrid, tal i com ha explicat el professor Ramon Morell.

La Diputació ja va encarregar un primer estudi als professors Ignasi Aldomà i Ramon Morell sobre la viabilitat econòmica dels petits municipis, arran de les propostes de supressió o fusió de municipis, i eliminació de competències. Aquest primer estudi va concloure que els ajuntaments petits són els que presenten un estalvi net per habitant més important i, a la vegada, tenen nivells més baixos de deute.

Lleida, 10 d’octubre de 2014

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat