La Diputació de Lleida participa en la creació de l’Àrea 5G de les Terres de Ponent (Lleida ON)

Acte_5G_02

Acte_5G_03

Acte_5G_06

És un projecte de desenvolupament territorial impulsat pel Departament de Polítiques Digitals amb la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Cambra de Comerç de Lleida i Telefónica, i el suport de la Diputació de Lleida i la Paeria de Lleida

 

Les àrees 5G, que s’implementaran arreu de Catalunya, pretenen agregar diferents iniciatives dirigides a promoure aquesta tecnologia, com activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris

 

La proposta segueix la de l’Àrea 5G de les Terres de l’Ebre, presentada el passat mes de juliol i que té com objectiu definir el desplegament de 5G en zones rurals

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest divendres en l’acte de presentació de l’Àrea 5G de Terres de Ponent (Lleida ON), que ha tingut lloc a la Sala de la Canonja de la Seu Vella de Lleida, una proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i dins de l’Estratègia 5G de Catalunya, amb la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, Fundació i2CAT, Cambra de Comerç de Lleida, Paeria de Lleida, Telefónica España i la mateixa Diputació de Lleida.

 

Talarn ha acompanyat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró; l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el CEO de Mobile World Capital, Carlos Grau; la consellera delegada de Telefónica España, María Jesús Almazor; la directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector de la Fundació i2CAT, Rosa Paradell, i el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, en la presentació d’aquest projecte. També hi ha assistit el diputat responsable de Promoció Econòmica, Carles Gibert.

 

Concretament, es tracta del desplegament comercial de la xarxa 5G de Telefónica a la ciutat de Lleida i la instal·lació d’una infraestructura específica indoor per a l’impuls d’aquesta tecnologia a la Cambra de Comerç de Lleida. Aquesta infraestructura singular està situada a la seu de la Cambra i donarà cobertura a la pròpia institució, a l’estació de l’AVE i a ubicacions contigües, com ara el Centre de Convencions. L’impacte de la iniciativa tindrà incidència en el teixit econòmic i social de la zona, fomentant la innovació i la dinamització econòmica.

 

L’edifici de la Cambra de Comerç serà el centre neuràlgic de les activitats d’aquesta Àrea 5G. A la tercera planta s’hi habilitarà un espai polivalent, on hi haurà un laboratori 5G i on es realitzaran workshops, presentacions i formacions en l’àmbit de la connectivitat intel·ligent. Perquè això sigui possible es farà una inversió en la infraestructura indoor de 5G, que possibilitarà que des del laboratori es pugui accedir a la xarxa interna per modificar paràmetres avançats de 5G.

 

L’Àrea 5G de Terres de Ponent té l’objectiu d’iniciar el projecte Lleida ON d’implantació de tecnologia 5G que permeti la creació de serveis digitals de valor afegit que es puguin estendre per les Terres de Ponent. La infraestructura instal·lada ha de servir de base per a l’expansió territorial de la iniciativa a través del desplegament d’infraestructures 5G i el desenvolupament de solucions i serveis finalistes sobre aquesta tecnologia que permetin la digitalització sostenible del territori.

 

La connectivitat 5G per aquesta àrea vol centrar l’esforç en l’impuls de determinats sectors que puguin ser pal de paller per al posterior desplegament per al conjunt de les terres de Lleida, atenent a les seves necessitats socials i econòmiques. Aquests sectors estratègics són l’agroalimentari, el ramader i el de la sanitat animal i el de gestió i provisió de recursos hídrics, així com tot el que fa referència a les ciutats intel·ligents: comerç, logística, eficiència energètica, sostenibilitat i nous models de ciutat.

 

Les particularitats de Lleida la converteixen en una localització ideal per demostrar com la tecnologia 5G pot facilitar el seu desenvolupament econòmic i social. Aquestes particulars són que es tracta d’una ciutat interior, amb condicions climàtiques dures, alta presència de migració estacional i no estacional, universitat pròpia, centres de rellevància tant hospitalaris com tecnològics i d’investigació, bones comunicacions, mobilitat no extrema, equidistància amb una gran àrea metropolitana i ciutats d’entorn marítim i ciutats d’interior, recinte firal i ecosistema turístic de gran potencial econòmic.

 

Aquest projecte se suma a l’Àrea 5G Terres de l’Ebre, presentat el passat mes de juliol i que es va convertir en la primera Àrea 5G per promoure aquesta tecnologia al territori, més enllà de l’entorn urbà.

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat la importància de disposar d’equipaments i instal·lacions que fomentin l’adopció de tecnologies i el desenvolupament de serveis digitals de valor afegit per a sectors estratègics del territori; en aquest cas, al voltant d’una tecnologia específica com el 5G. Ha remarcat també la necessitat de connectar aquest equipament amb la resta de l’ecosistema d’innovació del territori, per tal de multiplicar els impactes de la digitalització en l’economia local i de la demarcació.

 

Projecte Àrea 5G

 

Amb l’objectiu de potenciar l’ecosistema català de la 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d’aquesta tecnologia, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals, juntament amb MWCapital i la Fundació i2CAT, ha posat en marxa el projecte Àrea 5G. Els seus objectius són millorar a tot Catalunya els serveis tecnològics ja existents, promoure l’ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promovent casos d’ús i prototips en entorns reals i fomentant una economia digital més enllà de les zones urbanes amb el desenvolupament de nous productes i serveis basats en la tecnologia 5G.

 

El projecte vol crear àrees territorials on s’agreguin diferents iniciatives dirigides a promoure la tecnologia 5G, com ara activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris. Es definiran Àrees 5G arreu de Catalunya, principalment allà on el desplegament comercial de la 5G no es realitzarà en les seves primeres fases, per posar a disposició de l’ecosistema TIC i dels diferents sectors econòmics i socials de la zona un banc de proves perquè puguin dur a terme la seva activitat innovadora i desenvolupar nous productes i serveis digitals de valor afegit al voltant de la 5G.

 

Més enllà de fomentar les proves de concepte, les Àrees 5G volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model de coinversió publicoprivada.

 

 

Lleida, 23 d’octubre de 2020

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat