La Diputació de Lleida inverteix prop de 4,5 milions a l’any a la comarca del Solsonès

CARRIL BICI-01

CARRETERA-02

CARRETERA-01

AMISOL-03

AMISOL-02

AMISOL-01

El president Joan Talarn destaca la capacitat transformadora d’un territori amb nuclis petits d’habitants que lluiten contra el despoblament teixint una important xarxa social

 

Acompanyat del vicepresident Antoni Navinés i del diputat Albert Bajona, Talarn ha visitat Solsona, Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra, Pinell, un taller de l’Associació Amisol i el tram de la LV-4241 recentment remodelat amb un carril-bici ampliat

 

La Diputació de Lleida inverteix prop de 4,5 milions d’euros anuals a la comarca del Solsonès a través dels diferents plans econòmics que beneficien tots els municipis, el Consell Comarcal, entitats socioculturals, la promoció d’esdeveniments firals i infraestructures pròpies, com és la remodelació d’un tram de la carretera LV-4241, de Solsona a Coll de Jou, que aquest matí ha estat visitada per una delegació encapçalada del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.

 

Talarn ha destacat que “al Solsonès, les alcaldies ja són conscients que tenen la Diputació al seu costat, especialment amb el model implementat per l’actual govern dels diferents plans equitatius per a tots els municipis en substitució del vell sistema d’ajuts directes discrecionals, però ser-ne conscient de la xifra global dona la magnitud de l’aposta de la Diputació per aquesta comarca, amb nuclis petits d’habitants però amb una gran força transformadora, que lluita contra el risc de despoblament teixint una important xarxa social”.

 

Acompanyat del vicepresident Antoni Navinés i del diputat solsoní Albert Bajona, Joan Talarn ha fet una visita que ha començat a la ciutat de Solsona i ha finalitzat al poble de Pinell, incloent els municipis de Sant Llorenç de Morunys i la Coma i la Pedra. A més, ha visitat la serradora de l’Associació Amisol, entitat social dedicada a la integració sociolaboral de persones amb discapacitats diverses, i la carretera LV-4241, on aquest passat mes de juny han finalitzat les obres de remodelació que han comportat l’ampliació del carril-bici que uneix el nucli urbà de Solsona amb l’àrea econòmica on s’ubica el Centre Tecnològic Forestal i l’Institut Català de la Fusta.

 

Joan Talarn ha detallat que, dels 4,5 milions a l’any que la Diputació inverteix a la comarca del Solsonès, 2,9 van destinats directament als ajuntaments en plans que van des d’ajudar a sufragar manteniments i inversions en instal·lacions de salut i equipaments municipals a la prevenció d’incendis, passant per manteniments de camins, accions culturals, llars d’infants i viabilitat hivernal. Altres més de 500.000 euros es gestionen a través del Consell Comarcal del Solsonès per a menjadors escolars, teleassistència i els serveis d’atenció tècnica als ajuntaments.

 

Igualment, la Diputació dona suport, amb més de 140.000 euros, a la Fira de Sant Isidre, la Fira del Trumfo i la Tòfona, la Fira del Bolet, la Fira del Tió i la Bio-Fira de Solsona. Dels altres més de 260.000 euros en són beneficiàries fins a 24 entitats socioculturals de la comarca, així com el conveni amb el Bisbat per ajudar amb 90.000 euros a la restauració de l’orgue de la catedral. La resta són inversions en infraestructures pròpies de la Diputació, com és el cas de la carretera LV-4241, que en tres anys ha estat remodelada al terme municipal de Solsona amb una inversió total d’1,5 milions.

 

En aquest sentit, Talarn ha remarcat que “és necessari que invertim al territori” i justament aquesta carretera ho demostra: “La Diputació aposta pel territori i sobretot per les comunicacions com a eina de suport als veïns però també com a eina de transformació econòmica” El president també ha destacat el fet que el nou vial inclogui un carril-bici, en el que és “una aposta que des de la Diputació volem anar mantenint en totes aquelles carreteres que puguem”, perquè “és important que anem incorporant aquesta idea del transport sostenible i cal que no tan sols fomentem el transport a través de mitjans públics, que és bàsic, sinó que a més hi hagi la possibilitat de fer aquest transport molt més sostenible i sobretot molt més saludable”.

 

En aquesta mateixa línia, l’alcalde David Rodríguez ha manifestat que la nova carretera és “una gran obra” que permet “compaginar diferents elements”, perquè dignifica i deixa en bones condicions el vial i té el carril-bici com a “cirereta del pastís”, ja que és una ruta ciclista que, a banda de ser “molt bonica”, acosta la gent de Solsona i “facilita tant als treballadors del Centre Tecnològic com als usuaris del Càmping de Solsona poder-hi accedir des de la ciutat amb un vehicle més ecològic”. Rodríguez també ha destacat que l’actuació, que ara es troba en la segona de les tres fases que la formen, era “molt necessària”, perquè és una carretera que porta fins al Port del Comte, el Càmping de Solsona i el Centre Tecnològic, i que per aquest motiu té força trànsit.

 

Pel que fa a la visita de Joan Talarn a la comarca, s’ha iniciat a Solsona, on el president ha estat rebut a l’Ajuntament per l’alcalde David Rodríguez i posteriorment ha visitat la seu de la serradora de l’Associació Amisol, on ha conegut de primera mà les instal·lacions i la tasca que es fa al servei de Teràpia Ocupacional.

 

Posteriorment, Joan Talarn s’ha desplaçat a Sant Llorenç de Morunys, on ha estat rebut a l’Ajuntament per l’alcalde Francesc Rius i ha visitat les obres de rehabilitació de les pintures del Monestir de Sant Llorenç. A continuació, s’ha desplaçat a la Coma i la Pedra, on ha visitat juntament amb l’alcalde Ramon Costa la Urbanització del Port del Comte i l’Ajuntament. El periple de Talarn pel Solsonès ha acabat a Pinell, on ha estat rebut per l’alcalde Benjamí Puig, fent estada a la Casa Consistorial i signant al Llibre d’Honor abans de fer una visita a la Vila Closa del Pinell.

 

Solsona, 14 de setembre de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat