La Diputació de Lleida insta el govern espanyol a derogar les Lleis Montoro i permetre als ajuntaments utilitzar els seus estalvis per facilitar la recuperació econòmica i social arran de la COVID-19

Inauguracio-1

Inauguracio-2

El president Joan Talarn participa en la inauguració de la 52a Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent reivindicant la importància del món local en l’actual escenari, que requerirà de mesures locals i solucions globals

La Diputació de Lleida dona suport als ajuntaments de la demarcació “que es revolten” contra l’acord del govern de l’Estat amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per cedir els seus superàvits, una mesura que el president de la institució, Joan Talarn, ha qualificat d’injusta i recentralitzadora. Per aquesta raó, s’ha adreçat als partits que conformen el govern espanyol, PSOE i Podemos, per tal que deroguin les Lleis Montoro, una legislació “injusta del mateix Partit Popular que va imposar el 155 i ens impedeix als ajuntaments utilitzar ara l’estalvi dels veïns i veïnes dels municipis”.

Joan Talarn ha fet aquest pronunciament en el marc de l’acte inaugural de la 52a edició de la Universitat Catalana d’Estiu UCE a Prada de Conflent, en el qual ha participat juntament amb Corina de Mozas, tinenta d’alcalde de Prada; Jordi Casassas, rector de la Universitat Catalana d’Estiu, i Joandomènec Ros, president de la Fundació Universitat Catalana d’Estiu. La lliçó inaugural ha estat a càrrec del doctor Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública del Govern de la Generalitat i gerent de l’Institut Català de la Salut.

El lema d’aquesta edició de la UCE és ‘Construir el país en llibertat’, i Joan Talarn ha recordat l’historial de les Terres de Lleida, “terres de frontera”, en “ser els primers en rebre” els atacs externs a la llibertat, recordant que “al 1707 la tirania borbònica es va acarnissar amb la capital de Ponent set anys abans que ho fes amb la capital del país” I que durant l’aplicació de l’article 155 a Catalunya al 2017 “es va voler donar una altra lliçó a tot Catalunya amb l’espoli d’una part de l’art del Museu de Lleida per part de centenars de guàrdies civils”.

En aquest marc també s’ha lamentat que el Segrià i la Noguera han patit els primers rebrots de la COVID-19, el que ha estat “un cop a les esperances i a l’autoestima de les persones que senten Lleida com alguna cosa més que un lloc on viure”.

“I, enmig d’aquesta nova situació de desori, el govern de l’Estat espanyol torna a fer gala del seu tarannà recentralitzador. Ja ens anuncia que ell solet gestionarà l’ajut europeu per recuperar l’economia del país i, a més, pretén que els ajuntaments li cedim el nostre superàvit per finançar aquest mateix Estat que ha permès i finança la fugida d’un borbó amb les butxaques plenes”, ha afirmat Joan Talarn.

Per al president de la Diputació de Lleida, “els superàvits dels ajuntaments són l’estalvi dels veïns i veïnes d’aquests municipis, que una injusta llei del mateix Partit Popular que va imposar el 155 ens impedeix utilitzar. I ara, el que s’autoanomena com el govern més progressista de la història ens vol espoliar aquests estalvis. Hauria estat més progressista i més just que PSOE i Podemos haguessin complert la seva paraula de derogar les Lleis Montoro enlloc de voler treure’n un espuri profit”.

Per aquestes raons, Joan Talarn ha anunciat que “des de la Diputació de Lleida fem costat a totes les alcaldies que es revolten contra aquesta decisió, que ens consta que són la immensa majoria del nostre territori, i exigim que s’autoritzi l’ús dels estalvis dels veïns dels nostres municipis per treballar amb garanties els escenaris de recuperació econòmica i social que requerirà de mesures locals tant com de solucions globals”.

Prada de Conflent, 17 d’agost de 2020

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat