La Diputació de Lleida inicia les actuacions de consolidació i adequació del molí fariner del Valls al municipi de Ciutadilla

Molí_fariner_Ciutadilla_01

Molí_fariner_Ciutadilla_04

Molí_fariner_Ciutadilla_03

Molí_fariner_Ciutadilla_02

Una actuació inclosa dins el projecte “Ponent Actiu”, que proposa consolidar l’estructura de pedra del molí amb un import d’adjudicació de de 100.430 €

 

Aquest mes de juliol ha tingut lloc l’acta de comprovació del replanteig del projecte de consolidació i adequació del molí del Valls al municipi de Ciutadilla, dins del projecte “Ponent Actiu”, amb un import d’adjudicació de 100.430 €.

 

El molí del Valls formava part del conjunt de molins que existien antigament a la Vall del Corb, construïts tots per iniciativa privada de famílies benestants, per treure un rèdit industrial dels conreus. Només a Ciutadilla n’hi va haver tres, dels quals només aquest en resta dempeus.

 

Inicialment, el molí aprofitava les escorrenties naturals de la zona per tal de donar força a la maquinària interior. Amb el pas del temps l’edifici ha passat per successives reformes i en una d’aquestes etapes va haver de recórrer a la combustió per tal de generar la força motriu. És en aquell moment quan es construeix la icònica xemeneia de maó. Entre els anys 50 i 60 del segle passat decau l’activitat fins a ser abandonat. A partir d’aleshores comença el seu deteriorament i la seva posterior degradació.

 

L’edifici es troba actualment en estat ruïnós. La coberta de l’edifici s’ha ensorrat en més d’un 75%, provocant a la vegada l’entrada d’aigua a l’interior de l’edifici, i per tant l’enderroc progressiu dels forjats interiors.

 

El projecte engegat per la Diputació de Lleida proposa consolidar l’estructura de pedra del molí per evitar l’actual esquerdament i vinclament i fer una reconstrucció dels forjats horitzontals amb bigues de fusta. La coberta també es refarà amb teula ceràmica, intentant conservar la similitud amb l’estat original. L’emblemàtica xemeneia del molí es recuperarà i es reposaran els maons que hi manquen.

 

Ciutadilla, 13 de juliol de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat