La Diputació de Lleida incrementa un 4,6% el pressupost per a 2022 amb l’objectiu d’encarar la recuperació socioeconòmica

Projecte_pressupostos_01

Projecte_pressupostos_03

Projecte_pressupostos_02

El projecte presentat avui, de 143.688.886 euros, es preveu aprovar al mes de desembre

 

S’habilita un Pla Especial d’inversions de 8 milions d’euros per a la millora de carreteres de la Diputació, que s’hi suma als 4,5 per a manteniments

 

Es crea un pla d’ajut específic de 5 milions per afavorir el repoblament a través de l’impuls de projectes municipals singulars

 

L’IEI, amb 10,3 de milions, crea una línia de suport a la producció teatral i audiovisual i duplica l’aportació a les activitats culturals al territori

 

El Patronat de Turisme, amb 5,3 milions, donarà suport a plans de promoció turística locals i comarcals

 

El govern de la Diputació de Lleida ha presentat avui el projecte dels pressupostos de la institució per a l’any 2022, que amb 143.688.886 euros, suposa un increment del 4,6% respecte del pressupost de l’any 2021. “El projecte de pressupostos de la Diputació de Lleida per a l’any 2022 està pensat per a encarar la recuperació després de 18 mesos de viure la pitjor crisi socioeconòmica que recordem a causa dels efectes negatius de la COVID-19”, ha indicat el president Joan Talarn, que ha estat acompanyat del vicepresident primer, Jordi Latorre, la portaveu del grup d’ERC, Mercè Carulla, i la portaveu del grup de JxCat i vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol.

 

El president Joan Talarn ha assegurat que “la recuperació del nostre territori passa per ajudar també a impulsar el repoblament amb polítiques transversals que dotin els nostres municipis de la força suficient com per tornar a atraure nous veïns, raó per la qual “fem una aposta decidida per millorar la connectivitat, amb una inversió inèdita fins ara en carreteres, més de 8 milions, i plans per activar projectes singulars de repoblament, amb altres 5 milions d’euros, més el desplegament efectiu de la fibra òptica”.

 

El vicepresident Jordi Latorre ha posat de manifest que el pressupost de 2022 contempla una línia d’ajuts de 5 milions d’euros de suport al repoblament “en la lluita contra el despoblament, incorporant 2 milions que correspondrien a l’exercici anterior, la qual cosa suposa una inversió de 7 milions d’euros per a rehabilitació ‘habitatges, promoure la contractació de personal tècnic pels ajuntaments per tal de redactar projectes que lluitin contra el despoblament, i ajudar aquelles iniciatives que ja estan portant municipis o agrupacions de municipis per tal de fer efectiva aquest impuls al repoblament”.

 

Del projecte de pressupostos, que ha estat presentat a tots els grups de la corporació amb la intenció de ser aprovat el proper mes de desembre, destaquen:

 

* Més de 2 milions destinats al suport i foment de l’activitat esportiva de base, femenina i inclusiva.

* 1,3 milions per al Fons de Contingència General.

* Una reserva de fins a 600.000 euros per a inversions de caràcter extraordinari que puguin precisar els municipis.

* Més de 700.000 euros a la participació en fires i la promoció de l’emprenedoria local a través de Globalleida.

*500.000 euros a ajuntaments i consells comarcals per accions de desenvolupament local.

* Un increment de fins a 650.000 euros les aportacions a organitzacions empresarials i vinculades a la promoció econòmica.

* Un Pla Especial d’Inversió per a la millora de les carreteres de la Diputació de 8 milions d’euros, a sumar als 4,5 per a manteniments i conservació d’estructures i l’execució del Pla de Camins iniciat a mitjans de l’any 2021, que suposa una altra inversió de 4 milions.

* Una pla d’ajut específic per afavorir el repoblament de 5 milions, amb personal tècnic per ajudar els ajuntaments a dissenyar projectes específics.

* Un Pla pilot per disposar de caixers automàtics, amb 500.000 euros, destinats a municipis petits, en risc de despoblament i entorn de muntanya.

* Un pla d’ajuts a la prevenció d’incendis, d’entre 500.000 i 750.000 euros, que incorpora la plantació d’arbres per fer front les emissions de CO2.

* Un pla per la connectivitat, de 610.000 euros, per ajudar els municipis amb major dificultat en la promoció de les tecnologies digitals.

* 600.000 euros en plans de promoció turística de municipis i comarques.

* Suport a les entitats professionals amb convenis que superen els 240.000 euros per promocionar l’hostaleria, els càmpings i el turisme de neu.

* Una línia de suport a la producció teatral i audiovisual, dotada amb 400.000 euros.

* Es duplica l’aportació a les activitats culturals al territori, arribant als 800.000 euros.

* 700.000 euros per ajuts als municipis per a projectes de millora del patrimoni local i es crea una línia per a equipaments culturals a pobles de menys de 400 habitants.

* Consolidar els plans de suport als ajuntaments en matèria de Salut amb 5 milions per a despesa corrent i 6 milions per a inversions locals.

* Fins a 2 milions per a entitats sociosanitàries i del tercer sector.

* Prop d’un milió i mig d’euros per a la promoció de les polítiques efectives d’Igualtats als municipis i la sensibilització en cooperació internacional.

* 600.000 euros per a estudiar i impulsar polítiques d’habitatge als municipis i les comarques.

 

Mercè Carulla, portaveu d’ERC, ha posat de relleu que l’Àrea d’Igualtat, creada l’any 2019, ha multiplicat per tres el seu pressupost en aquests dos anys i ha destacat que “aquests pressupostos reafirmen els canvis estructurals impulsats per l’actual govern, el de la governança republicana, fonamentat en plans econòmics objectivables i equitatius, l’aplicació de criteris de discriminació positiva i l’activació de bestretes”.

 

Rosa Pujol, portaveu del grup de JxCat i vicepresidenta del Patronat de Turisme ha destacat que la inversió des del Patronat serà de 5 milions d’euros. “Es tracta d’un pressupost per consolidar el record històric, sense precedents, de nombre de visitants i pernoctacions”, ha dit. “Després de la emergència sanitària i la incertesa econòmica i social, des del Patronat, ens agrada jugar la Champions i anem a més; i volem convertir aquesta crisi sanitària en una oportunitat pel nostre territori per seguir creixent i consolidant la nostra oferta turística”, ha afegit.

 

 

Lleida, 19 de novembre de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat