La Diputació de Lleida impulsa projectes per a la millora i aprofitament de recursos forestals

20211001_161945

20211001_162146

El Congrés de Bioeconomia, celebrat en el marc de la Fira de Sant Miquel, ha acollit avui la presentació del projecte d’especialització competitiva territorial El Bosc, el primer recurs de l’economia verda 

En el decurs de la jornada s’ha presentat el projecte de biorefineria dedicada a obtenir matèries primeres a partir de matèria vegetal procedent dels boscos provinents del Pirineu de Lleida 

Aquest divendres, dins el marc de la Fira Sant Miquel, i coincidint amb la presentació del Congrés de Bioeconomia, s’ha dut a terme la presentació dels resultats obtinguts del projecte conjunt que porten a terme la Universitat de Lleida i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya en l’àmbit de la bioeconomia forestal.

S’està acabant d’enllestir una biorefineria adreçada a modelitzar i optimitzar el sistema d’extracció de productes derivats de la fusta residual. També, en l’àmbit de la recuperació agroforestal, s’ha modelitzat el sistema de cultiu de tòfona adaptat a les terres de ponent. Els recursos forestals, la seva planificació i aprofitament de fusta han comptat en el projecte amb l’anàlisi i millora de les eines d’ordenació i la transferència tecnològica de nova maquinaria forestal en el sector, en particular, el cable aeri i el tractor forestal en l’extracció de fusta de creixement sostenible en els boscos públics fins ara no accessibles. Finalment, l’operació de valorització de fusta ha caracteritzat, per tal que pugui ser utilitzada en el sector de la construcció, el tauler contralaminat de fusta provinent de fusta del Pirineu de Lleida.

El projecte ha comptat amb el cofinançament del Programa Operatiu Feder 14-20 de Catalunya i amb el suport de la Diputació de Lleida, que n’ha coordinat el projecte conjunt. Cal assenyalar que l’impacte de la COVID-19 ha estat significatiu, en especial en els costos industrials de la biorefineria i en la col·laboració presencial dels diferents científics que participen en el projecte, tot i que també ha permès la incorporació de treballadors en el sector primari en aquest context de crisi.

El projecte, a l’entorn de la bioeconomia forestal, coincideix plenament amb els objectius i possibilitats que estan fixats en l’economia local i la sostenibilitat, i permet establir alguns fonaments en la transformació econòmica de les terres de Lleida.

Lleida, 1 d’octubre de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat