La Diputació de Lleida impulsa la primera antologia poètica de Ponent

Reñé_Pàmias_WEB

Reñé_Pàmias_SLI

Joan Reñé ha presidit la presentació d’un projecte pioner que tindrà al capdavant Jordi Pàmias i Jaume Pont.

Inclourà una cinquantena d’autors des de Morera i Galícia fins a l’actualitat i està previst que vegi la llum pel Sant Jordi del 2019.

Coincidint amb l’anunci de l’antologia, Jordi Pàmias ha estat homenatjat per la Diputació i per l’IEI amb motiu del seu 80è aniversari.

El president de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Reñé, ha presidit avui a l’IEI la presentació del projecte d’una antologia sobre la poesia de Ponent que ha posat en marxa la corporació i que s’ha encomanat als poetes Jordi Pàmias i Jaume Pont. Aprofitant aquest anunci, Pàmias ha rebut l’homenatge de la Diputació i de l’IEI amb motiu del seu 80è aniversari.

En la seva intervenció, Joan Reñé ha destacat que “des de l’IEI i la Diputació teníem un interès especial en concentrar en una antologia el recull de les millors poesies de les comarques de Lleida”, un encàrrec que han deixat en mans de “personalitats de prestigi i amb una qualificació inqüestionable com són Jordi Pàmias i Jaume Pont”.

Pàmias i Pont figuren, doncs, al capdavant d’un projecte pioner i únic que, sota el títol provisional de Poesia de Ponent (De Morera i Galícia fins als nostres dies), té com a objectiu la realització d’una antologia panoràmica de la poesia de Ponent, en llengua catalana, que abasti el període que va des de Magí Morera i Galícia, el millor i més representatiu poeta lleidatà de la Renaixença, fins a les veus joves de la nostra actualitat poètica.

Segons han explicat els responsables de l’antologia, l’obra aplegarà “aproximadament mig centenar de noms de poetes de primera línia” d’una “terra de poetes com és Lleida”, en un volum de mig miler de pàgines plenes de “poesia de qualitat i que perduri en el temps”. Constarà de l’antologia en ella mateixa i d’una petita introducció que en cap cas voldrà desviar l’atenció del que seran “els veritables protagonistes del llibre, que són els poemes”. La previsió és que l’antologia estigui enllestida a finals d’enguany i que pugui veure la llum coincidint amb el Sant Jordi del 2019.

Aprofitant l’anunci d’aquesta antologia i la presència de Jordi Pàmias, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs han volgut retre homenatge al poeta lleidatà, que precisament avui compleix 80 anys. Joan Reñé ha qualificat Pàmias de “poeta de referència”, creador d’una poesia “feta des de Lleida i pensant en Lleida”, fruit de la tasca ingent d’un gran creador i d’una “persona amb una gran humilitat i senzillesa”. És per això que el president de la Diputació ha qualificat l’homenatge com a “imprescindible i sentit”, i que ha volgut ser a la vegada un “reconeixement i un agraïment”.

Les paraules de Reñé han donat pas a l’anomenada Taula d’aniversari-Jordi Pàmias, 80 anys, en què hi han participat Laura Borràs, directora els cinc darrers anys de la Institució de les Lletres Catalanes i diputada al Parlament, Jaume Pont i el mateix Jordi Pàmias.

Nascut a Guissona el 12 de febrer del 1938, Jordi Pàmias és membre i soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i del PEN català. Ha estat distingit amb nombrosos guardons literaris, com ara els premis Joan Salvat Papasseit, Carles Riba, Vicent Andrés Estellés, Miquel de Palol, Josep M. Llompart i el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana. El 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi.

La seva obra poètica es basa en una gran varietat de fórmules expressives i s’ha bastit en una visió de les successives etapes de la vida i dels éssers humans. Pàmias ha estat un dels descobridors de la tradició poètica de les terres de Ponent i ha fet de pont entre les antigues i les noves generacions de poetes lleidatans. També ha conreat el teatre i l’assaig.

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat