La Diputació de Lleida i l’IEI se sumen a la commemoració nacional del Tricentenari de la Guerra de Successió

[RoyalSlider Error] No post attachments found.

 La Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) impulsen un cicle d’activitats al voltant de la commemoració del 300 aniversari del 1714, data en què Catalunya va caure en mans borbòniques, amb l’assalt final a Barcelona, durant la Guerra de Successió.

El cicle tindrà una durada d’un any i pretén donar a conèixer i reflexionar, a través de la veu de diferents estudiosos, què va suposar aquest fet històric per al Principat de Catalunya i com s’ha arribat fins a l’actualitat.

Entre d’altres, les activitats que s’organitzen tenen com a objectiu donar a conèixer el Born de Barcelona, com espai de Memòria o impulsar –a la Seu Vella de Lleida- el coneixement de tot el que va succeir a Lleida, amb la rendició de l’11 de novembre de 1707, davant l’actuació de l’exèrcit franco-castellà.

L’orientació de les xerrades, taules rodones i conferències tindrà diferents elements de partida per a la seva anàlisi, com el del record de la data internacional, que neix molt abans en el complex equilibri econòmic i militar de les potencies i regnes d’inicis del segle XVIII, o també de l’anàlisi retrospectiva del que va ser un tràgic passat que ara projecta el pas vers un futur esperançador.

Altres objectius en l’anàlisi del que va suposar la data de 1714 pels catalans és que es va plantejar com un conflicte mundial, en el context d’Europa d’aquell temps; la defensa dels catalans de les seves Constitucions; la resistència, fins i tot sols, davant les màximes potencies militars del seu temps; i la reparació històrica del que s’ha amagat del passat del país, són altres dels arguments en els que es basaran les activitats.

El cicle començarà amb la taula rodona “1714- 2014: passat, present i futur de Catalunya”, amb la participació de l’historiador i director de l’IEI, Josep Maria Solé Sabaté; l’escriptor i director del Born Centre Cultural, Quim Torra; i el catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Lleida, Manel Lladonosa.

L’acte tindrà lloc aquest dijous, 28 de novembre, a la Sala Montsuar de l’IEI,

Lleida, 27 de novembre de 2013

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.25
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maria Cel Pujol
premsa@diputaciolleida.cat

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat