La Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya milloraran la connectivitat interna a les Garrigues

Garrigues 3

Garrigues 2

Garrigues 1

Garrigues 4

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el secretari de Territori i Mobilitat del Govern, Isidre Gavín, presenten l’acord entre ambdues institucions davant les alcaldies al Consell Comarcal de les Garrigues

S’adequarà el camí entre Torrebesses i Castelldans per incorporar-lo a la xarxa comarcal de carreteres de la Generalitat

 

S’actuarà sobre el ferm i altres elements per millorar les condicions de circulació a la C-233 entre la Granadella i Castelldans i al camí entre Bellaguarda i els Torms

 

La Diputació de Lleida, el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i diversos municipis de les Garrigues han acordat avui, després d’una reunió al Consell Comarcal, un full de ruta per a la millora de la connectivitat viària de la comarca. Aquest acord es traduirà en un conjunt d’actuacions que finançaran la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya, i en la modificació de la classificació i el traspàs de la titularitat d’algunes vies.

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín; el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, i els alcaldes i alcaldesses de diversos municipis de la comarca, han presentat aquest full de ruta, que abasta, en concret, un tram de la C-233 i els camins de Torrebesses a Castelldans i de Bellaguarda als Torms, unes vies que estructuren la mobilitat en aquest àmbit.

 

* C-233: la carretera C-233, entre Flix i Bellpuig (Urgell), estructura longitudinalment una part de la mobilitat viària entre la Ribera d’Ebre, les Garrigues i l’Urgell, connecta els nuclis de població per on transcorre amb la xarxa bàsica i recull les carreteres locals i comarcals que hi conflueixen. Tot i formar part de la xarxa comarcal de carreteres, té al seu pas per les Garrigues una funcionalitat més de caràcter local; a més, presenta un tram especialment sinuós entre la Granadella i el Soleràs.

 

* Camí de Torrebesses a Castelldans: té una longitud de 15,5 quilòmetres i també transcorre pels municipis de Granyena de les Garrigues i el Cogul. Compta amb un traçat més suau que l’anterior.

 

* Camí entre Bellaguarda i els Torms: connecta també la C-233 amb la C-242 i té una longitud de prop d’11 quilòmetres.

 

Per adequar aquestes vies a la seva funcionalitat i millorar la mobilitat interna de les Garrigues, es duran a terme les actuacions següents:

 

* Transformació del camí de Torrebesses a Castelldans: la Generalitat de Catalunya redactarà el projecte i executarà les obres necessàries per adequar el camí de Torrebesses a Castelldans; les principals millores consistiran en l’eixamplament del vial, que actualment té una amplada de 5 metres. Així mateix, es renovarà el ferm i s’adequarà el sistema de drenatge de la carretera i la senyalització vertical i horitzontal. En paral·lel, portarà a terme la tramitació necessària per modificar la classificació d’aquest camí i integrar-la en la xarxa comarcal de carreteres de la Generalitat.

 

* Posada al dia de la C-233: Territori redactarà el projecte i executarà les obres per millorar el ferm i el revestiment de cunetes de la C-233 en el tram entre la Granadella i el Soleràs.

 

* Millores al camí entre els Torms i Bellaguarda: la Diputació de Lleida redactarà el projecte per a la millora del ferm i d’altres elements funcionals, i n’executarà les obres.

 

Totes aquestes actuacions seran recollides en un conveni que en concretarà els terminis i el finançament, que serà assumit íntegrament per la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

 

Joan Talarn: “Un pacte de país”

 

El president Talarn ha destacat que “amb aquest acord, que és un pacte de territori, un pacte de país, la Diputació es torna a posar al servei de les solucions als problemes estructurals que penalitzen el nostre territori, facilitant la mobilitat interna a les Garrigues Altes i la seva connexió amb el Segrià per rutes que, sent de titularitat municipal, compleixen un servei supramunicipal evident, al temps que originen unes despeses que els consistoris individualment no tenen capacitat financera per assumir”.

 

Per la seva banda, el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, ha dit que “no podem actuar en un camí que no és de la nostra titularitat; per tant, la manera que hem trobat per poder-ho abordar ha estat tramitar la modificació del pla d’infraestructures del territori de Catalunya, per  aconseguir que sigui de la xarxa comarcal i que sigui una carretera nostra, mentre acomplim el projecte’’.

 

Alhora, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, ha destacat la satisfacció dels alcaldes de la comarca, tot i que demanen el canvi amb urgència. Setó afirma que “són unes pistes que estan molt malmeses, tenim la sort de l’ajuda d’Acció Climàtica, juntament amb la de la Diputació; per això, esperem que l’actuació final sigui satisfactòria i ens arregli la mobilitat de la comarca, que utilitzem per al transport públic, transports d’estudiants, les escombraries i serveis mèdics’’.

 

El full de ruta ha rebut l’aval de les alcaldies en la reunió celebrada al Saló de Plens del Consell Comarcal de les Garrigues, a la qual el president Joan Talarn ha estat acompanyat pel vicepresident Jordi Latorre; el diputat de Serveis Tècnics, Marc Baró; el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert; i el director de Serveis Tècnics, Joan Albert Mas. El secretari de Mobilitat, Isidre Gavín, ha estat acompanyat pel delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé; la directora dels Serveis Territorials de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Dolors Tella, i el cap dels Serveis Territorials de Carreteres de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Lluís Lacruz.

 

A més del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, han participat en la trobada la vicepresidenta comarcal i regidora de Castelldans, M. Rosa Solé; el vicepresident i alcalde de Bellaguarda, Olegari Alberich; el vicepresident i alcalde dels Torms, Josep Bardia; la consellera comarcal i alcaldessa del Cogul, Anna Torres; el conseller comarcal i alcalde de l’Espluga Calba, Josep Cunillera; l’alcalde del Soleràs, Jordi Sarlé; l’alcalde de Granyena de les Garrigues, Francesc Josep Esquerda; l’alcaldessa de la Granadella, Atzara Noguera; l’alcalde de Torrebesses, Mario Urrea; la consellera comarcal i regidora de la Granadella, Elena Llauradó; el conseller comarcal i regidor de l’Albagés, Joan Leiva, i els consellers comarcals i regidors d’Arbeca Francesc Roset i Joan Miquel Simó.

 

 

Les Borges Blanques, 1 d’agost de 2022

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat