La Diputació de Lleida i “la Caixa” presenten els projectes per la preservació dels valors naturals dels municipis de les comarques de Lleida

ORIdsc_0279_editora_2_4850_0_1

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el delegat de “la Caixa” a Lleida, Enric Pujol, han presidit aquest dimarts l’acte de presentació dels projectes per a la preservació dels valors naturals dels municipis de la demarcació de Lleida adjudicats a les empreses i associacions, ASPROS; APROMI i TROCA-NATURGRUP, per un valor total de 337.799,16€.

L’acte ha comptat amb la participació d’Anna Campos, en representació d’ASPROS; Mario Castel i Miquel Solé, de TROCA NATURGRUP, i Josep Maria Solé, de part d’APROMI.

Durant la seva intervenció, el president de la Diputació, Joan Reñé, ha dit que és molt important treballar amb criteris mediambientals “però especialment perquè planteja la possibilitat que col·lectius amb risc d’exclusió social puguin tenir un recorregut laboral”.

De la seva banda, el delegat de “la Caixa” a Lleida, Enric Pujol, ha explicat que l’entitat financera ha aportat més de 6 milions d’euros des que es va signar el primer conveni de col·laboració l’any 2006 i que “han estat molts els projectes que s’han dut a terme i molta la gent que se n’ha beneficat laboralment”.

En aquest sentit, la Diputació de Lleida i “la Caixa”, davant la voluntat conjunta de donar suport a actuacions locals envers la preservació dels valors naturals dels municipis de les comarques de Lleida, varen signar el primer conveni l’any 2006 (“Conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i “la Caixa” per la preservació dels valors naturals dels municipis de la demarcació de Lleida”) amb la finalitat de facilitar l’execució d’aquells projectes que s’inspiressin en els seus objectius fonamentals:

 • Actuacions mediambientals
 • Afavorir la integració de col·lectius en risc d’exclusió social

En concret, els projectes adjudicats i les entitats socials i empreses adjudicatàries són els següents:

 1. “Actuacions de millora al Planter de La Pobla de Cérvoles” – APROMI per un import de 51.015,73€.
  Fonamentalment, les actuacions que s’apliquen són: convertir en bassa artificial una de natural, minimitzant la intervenció humana; instal·lar un sistema de reg soterrat; netejar i esbrossar el terreny de l’arborètum; i millores en l’espai.
 2. “Aplicació de mesures de prevenció d’incendis en la forest de la finca de “Bon Repòs” – ASPROS per un import de 128.563,42€.
  Es fonamenten en actuacions silvícoles destinades a reduir la càrrega de combustible i la densitat de la massa, a la vegada que neteja de barrancs i execució de franges de protecció natural contra incendis. Alhora, se senyalaran itineraris d’interès medioambiental i forestal, afegint-ne als ja existents.
 3. “Integració ambiental i paisatgística de les activitats antròpiques als Espais Naturals de les Valls d’Àneu (municipis de La Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu, Espot i Alt Àneu)” – TROCA-NATURGRUP per un import de 88.700,01€.
  Aquest projecte engloba diferents municipis i la finalitat del mateix és el condicionament i millora de l’entorn de manera que es faci compatible l’activitat humana amb la protecció dels diferents espais naturals.
 4. “Restauració de les Peixeres sobre el Riu Sió (municipis de Plans de Sió i Ossó de Sió)” – TROCA-NATURGRUP per un import de 69.520,00€.
  S’inclou en un seguit d’actuacions que s’han endegat en el municipi per tal de regenerar l’espai natural del mateix. En aquest cas concret es pretén: arranjar la base d’accés a “les Peixeres”; neteja i esbrossada manual; i poda de l’arbrat existent i plantació de nou arbrat.

Des que es va posar en marxa el programa de conservació i millora dels espais naturals ara fa sis anys, s’han inserit al món laboral 260 persones en risc d’exclusió social i s’han portat a terme 70 projectes destinats a la restauració d’àrees naturals degradades, la millora d’espais fluvials, la senyalització dels espais mediambientals per facilitar el seu ús públic, entre d’altres. El programa compta amb una inversió d’1,2 milions d’euros.

El conveni entre la Diputació de Lleida i l’Obra Social “la Caixa” té un doble objectiu: conservar i millorar els espais naturals de la demarcació lleidatana a la vegada que propicia la inserció laboral de col·lectius en risc d’exclusió social i laboral.

Les persones que treballen en el desenvolupament dels projectes que s’han anat desenvolupant des que es va iniciar el projecte, presenten dificultats per a l’accés laboral per diverses causes.

Lleida, 30 d’agost de 2011

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat