La Diputació de Lleida i el Departament d’Interior signen un conveni de col·laboració en matèria de formació en Protecció Civil a les entitats locals

ORIrene_espadaler_signatura_conveni_001vr_editora_2_6209_0_1

ORIrene_espadaler_signatura_conveni_006vr_-_copia_editora_2_6209_1

ORIrene_espadaler_signatura_conveni_002_vr_editora_2_6209_2

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el conseller Espadaler han signat el conveni aquest divendres a la seu de la Diputació de Lleida

L’acord permetrà acostar al territori la formació especialitzada en protecció civil a càrrecs electes del govern municipal i oposició, tècnics municipals, policies municipals, membres de les brigades municipals i agutzils

La intenció del Departament és ampliar aquesta col·laboració a les quatre diputacions amb sengles convenis

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el conseller del Departament d’Interior, Ramon Espadaler, han signat aquest divendres un conveni de col·laboració entre ambdues administracions en matèria de formació en Protecció Civil a les entitats locals. La signatura ha tingut lloc a la seu de la Diputació de Lleida i ha comptat amb la presència del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, el director general de Protecció Civil de la Generalitat, Jordi Aurich, i la directora territorial del Departament d’Interior a l’Alt Pirineu i Aran i Lleida, Anna Miranda.

El president de la Diputació de Lleida ha indicat que “és necessari que els càrrecs electes i els funcionaris dels ajuntaments tinguin els coneixements per poder atendre amb major eficiència tots els supòsits relacionat amb la protecció civil”.

Reñé ha explicat que més del 70% dels municipis de les comarques lleidatanes tenen fets els seus plans d’emergència i que aquesta formació ajudarà a completar aquest percentatge.

Espadaler ha expressat que “ens interessa poder arribar a tots els municipis del país per informar dels plans de Protecció Civil i una manera eficient de fer-ho és a través de les diputacions”.

Pel que fa al conveni, el conseller ha explicat que “serà una eina útil en un moment complex com és una emergència”.

L’objectiu d’aquest conveni és d’adaptar-se a la Llei de Protecció Civil de Catalunya (Llei 4/1997) que preveu que el personal dels serveis públics inclosos en el plans de protecció civil han de rebre formació específica. Per aquest motiu, amb la signatura d’avui, s’estableix un marc de col·laboració en matèria de formació entre el Departament d’Interior i la Diputació de Lleida que permetrà oferir formació especialitzada a tot el personal vinculat d’alguna manera a les tasques de protecció civil dels municipis com són càrrecs electes del govern i oposició, tècnics municipals, policies municipals, membres de les brigades municipals, agutzils, etc…

Cal recordar que l’alcalde d’un municipi és la màxima autoritat de Protecció Civil en el seu municipi i també destacar la importància de la col·laboració dels Consells Comarcals en l’àmbit de protecció civil (a través dels Plans d’Assistència i Suport) així com la coordinació de l’àmbit local amb la Direcció General de Protecció Civil.

El conveni signat avui estableix que el contingut del programa formatiu i els docents els aportarà el Departament d’Interior. Aquesta formació, que serà complementària de la que ofereix l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya en matèria de Protecció Civil (per exemple, als més de 600 voluntaris municipals de Protecció Civil a Catalunya), inclou matèries com la planificació dels riscos, el paper dels municipis en els plans de protecció civil i l’operativa de Protecció Civil de la Generalitat (els recursos que la Generalitat posa a disposició dels municipis en cas d’emergència i com treure’n profit).

Pel que fa a la Diputació de Lleida, aquesta s’encarregarà de la gestió econòmica i administrativa que comportin els cursos, així com de la seva difusió entre els treballadors/es dels ens locals i fomentar la participació en les mateixes.

Per tal d’assegurar l’assoliment dels objectius establerts, el conveni contempla la creació d’una Comissió de Seguiment.

Aquest és el primer conveni d’una sèrie de quatre que el Departament vol signar amb cada una de les Diputacions per tal d’acostar la formació en protecció civil al territori.

Lleida, 24 de gener de 2014

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat