La Diputació de Lleida i el Conselh Generau d’Aran renovaran el conveni marc de col·laboració entre ambdues institucions

El president Joan Talarn referma davant el Síndic d’Aran, Francés X. Boya, i els consellers i alcaldes de la Val el respecte a la singularitat aranesa 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el Síndic d’Aran, Francés X. Boya, s’han compromès aquest dimecres a renovar el conveni marc de col·laboració entre ambdues institucions, una relació que es remunta en aquesta formulació a l’any 2005 i donat que el conveni vigent, signat al 2016, finalitza el 31 de desembre d’enguany.

La voluntat de renovar l’acord s’ha posat de manifest en la trobada que s’ha dut a terme aquest matí a la seu del Conselh Generau, en la qual Joan Talarn ha estat acompanyat pel vicepresident Antoni Navinés, i Francés X. Boya per la Vicesíndica Maria Vergés i el conseller de Governació, Amador Marqués.

Després d’aquesta reunió, el president de la Diputació s’ha reunit amb els consellers del ple del Conselh Generau d’Aran i alcaldes de la Val d’Aran, una trobada en què s’ha posat de manifest la fortalesa de les relacions entre ambdues institucions i el màxim respecte de la Diputació cap a la singularitat i les competències pròpies del Conselh Generau d’Aran.

El conveni marc regula les actuacions de col·laboració que la Diputació de Lleida faci amb el Conselh Generau d’Aran en matèria de foment de la llengua aranesa, turisme, promoció econòmica i restauració del patrimoni arquitectònic i béns culturals.

En aquest sentit, el Síndic Francés X. Boya, ha fet un reconeixement a la Diputació de Lleida, que en temps de crisi sempre ha sabut estar al costat del Conselh per a poder garantir els serveis a la ciutadania.

El president Joan Talarn, que ha fet un reconeixement explícit a la particularitat cultural i política de la Val, s’ha compromès a treballar per les polítiques que ajudin a arrelar la ciutadania als municipis, citant l’aposta per les infraestructures de comunicació, especialment les autopistes de la comunicació del segle XXI, en referencia al projecte de portar la fibra òptica a tots els municipis del territori, i que a Vielha arribarà l’any vinent en una primera fase per després ramificar-se cap a tots els municipis de la Val d’Aran.

Talarn també ha refermat el compromís de l’IEI amb la cultura aranesa, “que és una llengua i cultura patrimoni de tots els catalans”.

En la seva primera visita a la Val d’Aran des de la seva arribada a la presidència de la Diputació, Joan Talarn ha visitat l’Hospital de la Val d’Aran i el Palai de Gèu, a Vielha, i el municipi de Bossòst.

Lleida, 27 de novembre de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat