La Diputació de Lleida ha rebut, durant el 2025, 40 sol·licituds d’inversió patrimonial i 20 d’activitats de la memòria democràtica

Conseller_Espadaler_03

Conseller_Espadaler_04

Conseller_Espadaler_02

Conseller_Espadaler_01

El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha fet una visita institucional al Palau de la Diputació, aquest dimecres, on ha estat rebut pel president Joan Talarn

La Diputació de Lleida, a través de l’IEI, ha rebut enguany 40 sol·licituds d’inversions patrimonials i 20 d’activitats pel que fa a l’àmbit de la memòria democràtica, per una partida de 500.000 €. La institució disposa de línies de suport des de l’any 2022.

Aquestes dades s’han donat a conèixer aquest dimecres en el decurs de la visita
institucional que ha fet el conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, a la Diputació de Lleida, on ha estat rebut pel president de la institució, Joan Talarn.

En la trobada —que ha tingut lloc a la Sala Viladrich del Palau de la Diputació— també han participat la vicepresidenta Rosa Pujol, la diputada Rosa Perelló, els diputats Òscar Martínez i Fermí Masot, i la directora del serveis territorials de Justícia a Lleida, Anna Miranda, a més del director de l’IEI, Andreu Vàzquez.

Talarn i Espadaler han explicat que durant la visita s’ha tractat sobre les sinergies que es poden compartir entre les dues administracions pel que fa a la promoció de més activitats que tinguin a veure amb la memòria democràtica i amb la no eliminació de la figura dels jutges de pau.

En aquest sentit, Joan Talarn ha explicat que, pel que fa a la memòria democràtica, “la inversió que fa la Diputació, a través del l’IEI, està valorat pels ajuntaments i l’esforç que es fa cal coordinar-lo per donar sortida a les demandes que ens arriben, i més tenint en compte la situació política que ens trobem avui en dia en l’àmbit mundial”.

En aquest sentit, Ramon Espadaler ha recordat que “la Diputació de Lleida és molt proactiva en aquest camp amb el suport que dona als ajuntaments. Vull recordar que la memòria democràtica té un sentit que és el ‘mai més’, i les coses —només cal mirar al nostre entorn— van per mal camí, amb percentatges de gent jove que pensa que la democràcia és prescindible, o no passaria res si entrés un règim autoritari”.

Pel que fa a la possible desaparició de la figura dels jutges del pau, Talarn ha recordat que “aquesta és una preocupació que els ajuntaments ens han fet arribar. Per sort s’ha pogut arreglar perquè la feina que fan els jutges de pau és fonamental als nostres municipis i pensàvem que si el seu paper s’acabava això podia comportar més dificultats per als nostres alcaldes i alcaldesses. El més important, però, és que tinguem la capacitat de coordinació”.

Segons Espadaler, “pel que fa al tràmit parlamentari de la Llei 1/25 d’eficiència del servei públic de Justícia, la figura dels jutges de pau van estar en qüestió, fins al punt que potser desapareixien. Afortunadament s’ha mantingut. A partir d’aquí, des del Govern de la Generalitat ens hem plantejat fer un pla de Justícia de Pau a Catalunya que tindrà línies de formació o l’agrupació de jutjats de pau, mantenint els jutges i jutgesses als territoris”.

Espadaler ha signat al Llibre d’Honor de la Diputació de Lleida.

Lleida, 30 d’abril de 2025

 

 

 

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat