La Diputació de Lleida fa públic el veredicte del jurat del 30è premi turístic internacional de premsa “Pica d’Estats”

[RoyalSlider Error] No post attachments found.

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa M. Perelló, destaca la trajectòria i la consolidació del certamen en la 30a edició del guardó periodístic

El guardó convocat pel Patronat de Turisme ha rebut 192 treballs, 46 dels quals corresponen a premsa internacional, cosa que representa el millor registre de tota la història del guardó pel que fa referència a l’àmbit internacional

 La Diputació de Lleida ha fet públics avui dissabte els treballs i els autors guanyadors de la 30a edició del Premi “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet, que enguany ha destacat una vegada més tant per la qualitat dels treballs presentats com per la diversitat dels temes i els àmbits geogràfics tractats. El Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet que convoca anualment el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha tingut com a novetat en aquesta edició un premi especial de 10.000 euros al millor treball escollit pel jurat entre els 8 reportatges guanyadors en les diferents categories. D’aquesta manera, el 30è Premi “Pica d’Estats” inclou un premi de 10.000 euros i altres set de 5.000 euros cadascun. La reunió del  Jurat del Premi Pica d’Estats ha tingut lloc  aquest matí a la Sala Viladrich de la Diputació de Lleida.

 La natura i el paisatge, l’esquí, el romànic, el turisme actiu, la gastronomia i el patrimoni natural i cultural amb reconeixement mundial per la UNESCO, com també el Fruiturisme i el Moturisme de recent creació, entre d’altres, han tingut cabuda entre els treballs presentats pels diferents autors amb reportatges que han tractat dels atractius del conjunt de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida.

 La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, que s’ha reunit amb els membres del jurat una vegada ha finalitzat la deliberació sobre els treballs, ha destacat “el nivell i qualitats dels treballs presentats, especialment els internacionals”. Perelló ha fet especial menció del treball internacional que ha guanyat el Premi Especial, ”obra d’una periodista alemanya, Annika Müller, que va venir a les Terres de Lleida, s’hi va quedar i se’n va enamorar”.

 Per la seva banda, la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, ha incidit en qualitat de presidenta del Jurat en “la llarga trajectòria del premi, que enguany assoleix la fita de fer 30 anys”, i en la presència de molts treballs internacionals, “un fet que situa Lleida al món”.

 Premi Especial “Pica d’Estats”

El 30è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet ha incorporat com a novetat l’increment de la dotació econòmica fins als 45.000 euros. El guardó manté les 8 categories de les edicions anteriors i hi ha afegit un premi especial de 10.000 euros al millor treball escollit pel jurat entre els 8 reportatges guanyadors en les diferents categories.

 El jurat ha escollit com a millor treball del 30è Premi “Pica d’Estats”, amb una dotació de 10.000 euros, el reportatge “Unbekannte Schónheit voller Stille – Provinz Lleida” (Pirineus catalans. Bellesa desconeguda plena de silenci), publicat a la revista alemanya Panorama en la categoria de Premsa Internacional. L’autora del reportatge és la periodista Annika Müller.

 Premis “Pica d’Estats”

1.- El premi corresponent al millor treball de Ràdio (dotat amb 5.000 euros) ha estat pel reportatge —dividit en capítols— “Els orígens del Montsec i de la Conca de Tremp, on tot comença”, elaborat per l’equip de redacció de Catalunya Informació i emès per aquest mitjà l’agost de 2018. El reportatge, molt divulgatiu, consta de 5 apartats que repassen l’origen geològic d’aquest territori, la seva riquesa paleontològica (terra de dinosaures), la històrica explotació minera d’urani de la Vall Fosca, la varietat biològica del Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec i l’oferta turística d’aventura i oci de la zona.

 2.- El premi corresponent al millor treball de Premsa internacional (dotat amb 10.000 euros) ha estat per al reportatge “Unbekannte Schónheit voller Stille – Provinz Lleida” (Pirineus catalans. Bellesa desconeguda plena de silenci), un article de Annika Müller publicat l’abril de 2018 a la revista alemanya Panorama. Amb fotografies espectaculars de la zona i seguint la ruta de muntanya circular “Carros de Foc”, l’autora aporta una visió idíl·lica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, situat al bell mig del Pirineu de Lleida, amb la seva riquesa paisatgística, de fauna i flora, la xarxa de refugis, etc.

 3.- El premi corresponent al millor treball publicat per mitjà d’Internet (dotat amb 5.000 euros) ha estat per al reportatge de Carlos Serralde Gijón “Qué ver en la provincia de Lleida. La Seu Vella y pueblos medievales”, publicat el març de 2018 al blog Guías Viajar (youtube). El vídeo ens transporta a diferents indrets naturals i monumentals de la demarcació (la floració d’Aitona, la Seu Vella i el castell de Gardeny de Lleida, el castell de Montsonís, la torre medieval de Vallferosa, el poble d’Àger) amb boniques imatges dels llocs descrits.

 4.- El premi corresponent al millor Reportatge fotogràfic (dotat amb 5.000 euros) ha estat per a una col·lecció de fotografies de Santi Iglesies Boldú publicades en format pòster central al diari Ara. Amb el títol d’“Ara Mirades”, es tracta de 20 imatges de gran bellesa que van aparèixer al diari entre el 24 d’octubre de 2017 i el 2 d’octubre de 2018, centrades en activitats festives i tradicionals, propostes turístiques, espais artístics i elements de natura emblemàtics.

 5.- El premi corresponent al millor treball de Premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 euros) ha recaigut en l’article “Descobrir la geologia del Parc Nacional d’Aigüestortes”, escrit per Albert Martínez Rius i publicat el setembre de 2018 a la revista Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya. El text, acompanyat  de fotografies, plànols i infografies, ens endinsa de forma amena en els espectaculars paisatges del Pirineu a través de l’explicació dels orígens i característiques de les muntanyes, valls, circs glacials, congostos i altres elements geològics del Pirineu.

 6.- El premi corresponent al millor treball de Televisió (dotat amb 5.000 euros), ha estat pel documental “L’últim gegant d’Europa”, emès el 28 de novembre de 2017. Es tracta d’una producció de TV3, amb la col·laboració de Batabat, dirigida per Jordi Portals i produïda per Oriol Cortacans. El documental explica la història i les curiositats que van envoltar una troballa paleontològica excepcional a Orcau, a la Conca de Tremp: l’esquelet d’un dinosaure de grans dimensions i molt pròxim en el temps a l’extinció d’aquests animals, fa 69 milions d’anys.

 7.- El premi corresponent al millor treball de Premsa escrita d’informació general (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge “Lleida. Catedrales, templarios, historia y vida”, publicat el 9 de desembre de 2018 per Mikel Larramendi al dominical ON del diari Deia. L’article se centra en la descripció històrica i artística dels grans conjunts medievals de la ciutat de Lleida, el castell templer de Gardeny i el Turó de la Seu Vella, així com en d’altres monuments i espais com el Museu de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el nou Parador de Turisme i el llegat modernista.

 8.- El premi corresponent al millor treball publicat o emès als Mitjans de comunicació locals (dotat amb 5.000 €) ha estat pel reportatge La boira, un valor afegit, escrit per Jaume Barrull Castellví i publicat pel suplement Lectura del diari Segre. El treball vol posar en valor aquest fenomen climàtic com element distintiu de la ciutat de Lleida, incidint en els seus efectes psicològics i en les vessants històrica, romàntica i fins i tot turística.

 El millor registre internacional

 El 30è Premi “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet ha rebut un total de 192 treballs, 46 dels quals corresponen a premsa internacional, cosa que representa el millor registre de tota la història del guardó pel que fa referencia a l’àmbit internacional. El segon millor registre es va produir l’any 2016 amb 39 treballs internacionals i a continuació ens hem de remuntar a l’edició del 2010, que va aplegar 34 reportatges. Les 46 obres internacionals procedeixen de 10 països estrangers, que són França amb 12 treballs, Alemanya amb 11, els Països Baixos amb 8, el Regne Unit amb 5, Rússia amb 3, Itàlia i l’Índia amb 2 cadascun i finalment un treball de Mèxic, la Xina, i l’Argentina.

 Dels 192 reportatges presentats al certamen, 127 corresponen a treballs d’àmbit estatal; 46, a treballs d’àmbit internacional, i 19, a mitjans locals. La relació dels treballs estatals presentats i per categories que han optat al premi en aquesta 30a edició del “Pica d’Estats” és la següent: 52 obres presentades en la categoria de premsa especialitzada en viatges i turisme, 46 en la categoria d’Internet, 31 en la categoria de fotografia, 27 treballs de televisió, 19 de premsa escrita d’informació general i 17 de ràdio.

 En aquesta convocatòria, podien optar al premi tots els treballs periodístics que tractessin sobre qualsevol dels atractius turístics de les Terres de Lleida, publicats o emesos en qualsevol idioma entre el 19 d’octubre de 2017 i el 18 d’octubre de 2018.

 Les 8 categories del certamen són les següents: premsa escrita d’informació general, premsa especialitzada en viatges i turisme, ràdio, televisió, premsa internacional (al millor treball publicat o emès a l’estranger), reportatge fotogràfic, Internet (portals informatius multimèdia) i, finalment, un altre adreçat al millor treball dels mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida.

 El jurat, format per professionals amb una trajectòria reconeguda

El jurat del 30è Premi “Pica d’Estats” ha estat format per professionals destacats del món de la comunicació. La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, ha presidit el jurat. N’han format part com a vocals els periodistes Ignasi Calvo, director del diari La Mañana; Francesc Canosa, director de La Mira magazín; Santiago Costa, director de redacció del diari Segre; Josep Cuní, director del magazín matinal de la Cadena Ser en català “Aquí, amb Josep Cuní”; Lluís Foix, analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Carolina Gili, delegada de TV3 a Lleida; Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme (FEPET): Mònica Terribas, directora d’“El Matí de Catalunya Ràdio”, i, actuant com a secretari, el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

 

 Lleida, 2 de febrer de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat