La Diputació de Lleida fa públic el veredicte del 23è Premi Turístic Internacional de Premsa Pica d’Estats

ORIpremi_pica_destats_01_editora_2_5088_0_1

ORIpremi_pica_destats_02_editora_2_5088_1

ORIpremi_pica_destats_03_editora_2_5088_2

El jurat del Premi turístic internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet ha fet públics els guanyadors de la 23a edició del guardó convocat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. El “Pica d’Estats” és un premi anual que engloba 8 categories i té una dotació econòmica de 36.000 €.

Enguany han destacat la varietat i l’interès dels temes tractats en el treballs guanyadors, des de clàssics com el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la cursa de trineus arrossegats per gossos Pirena i el Parc Astronòmic del Montsec a d’altres més específics com la vida monàstica del monestir de Santa Maria de Lord, els equipaments hidroelèctrics del Prepirineu lleidatà o els paisatges i les llegendes de l’Alt Urgell.

El jurat ha fet menció de l’altíssim nivell dels treballs presentats en aquesta edició del premi, considerat com el guardó de premsa turística de referència en l’àmbit de l’Estat.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha explicat en el decurs de l’acte que el Premi “Pica d’Estats” és un guardó de referència en l’àmbit turístic tant a Catalunya com a la resta de l’Estat espanyol i ha destacat el seu prestigi i consolidació. A més, ha afegit que el premi contribueix a donar a conèixer i promocionar les comarques lleidatanes, així com els seus atractius turístics, gastronòmics, paisatgístics i naturals. René ha destacat la difícil tasca del jurat i el prestigi que aquests professionals d’experiència contrastada atorguen al guardó, així com la gran qualitat dels treballs presentats.

Reñé ha tingut unes paraules de record per a dos insignes expresidents del jurat del certamen desapareguts l’any passat, Carles Sentís i el lleidatà Josep Pernau. Sentís i Pernau van presidir el Premi “Pica d’Estats” en qualitat de degans del Col•legi de Periodistes de Catalunya, el primer durant les dues primeres edicions del guardó, els anys 1989 i 1990, i el segon entre el 1991 i el 1997. L’acte ha comptat també amb la presència del vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich, i de tots els membres del jurat.

Relació de guardonats
 

El premi corresponent al millor treball de Premsa especialitzada en viatges i turisme (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge “Aigüestortes y lago de San Mauricio. El corazón de los Pirineos”, fet pel periodista Eusebio Lahox en col·laboració amb diversos fotògrafs i publicat el juliol del 2011 a la revista Paisajes desde el tren. Es tracta d’un reportatge bàsicament gràfic que ens descriu el paisatge, la fauna i la flora de l’únic parc nacional de Catalunya, situat al Pirineu lleidatà, i que aporta també algunes informacions pràctiques i possibles activitats per al visitant que desitgi visitar aquest notable espai natural.

El premi corresponent al millor treball de Premsa escrita d’informació general (dotat amb 5.000 €) ha estat per a la sèrie de reportatges “Miradors”, escrita per Xavier Ricou i amb fotografies de Mercè Gili, publicada a La Vanguardia entre el 28 de juliol i el 29 d’agost de 2011. El conjunt de minireportatges descriu —mitjançant personatges vinculats a cada punt descrit— uns sèrie de “miradors” que ens aporten una panoràmica sobre sis contrades emblemàtiques de la geografia lleidatana situades a les comarques del Segrià, l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, l’Alt Urgell, les Garrigues i el Pallars Sobirà.

El premi corresponent al millor treball de Premsa internacional (dotat amb 5.000 €) ha estat per al documental “Viure sobre els núvols. Un monestir al Pirineu”, treball fet per un equip de rodatge dirigit per les periodistes Carmen Butta y Anuschka Seifert i emès pel canal de televisió franco-alemany Arte el 6 i el 13 de setembre de 2011. El documental se centra en el Monestir del Silenci de Santa Maria de Lord, a la comarca lleidatana del Solsonès, i descriu el dia a dia de la petita comunitat monàstica durant les diferents èpoques de l’any. Per mitjà dels comentaris dels mateixos monjos, l’espectador descobreix la vida espiritual que es desenvolupa en aquest centre religiós , que ha obert les portes perquè els pelegrins es puguin allotjar a l’hostatgeria religiosa. La periodista i directora de cinema documental alemanya Anuschka Seifert ja va guanyar l’any 2009 el Premi "Pica d’Estats" en la categoria de Premsa internacional pel reportatge televisiu "Aventures sota el penya-segat". El jurat ha incidit en “l’excepcionalitat” d’aquest treball pel que fa a la qualitat, la sensibilitat i el tractament del tema.

El premi corresponent al millor treball de Televisió (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge “El coleccionista de estrellas”, fet per Eduardo Laplaza i l’equip de realització del programa i emès l’octubre del 2011 dins de l’espai “El Escarabajo Verde” de TVE. El treball se centra en el Parc Astronòmic del Montsec, un centre que permet una observació privilegiada del cel gràcies a les condicions lumíniques úniques de la zona. Per mitjà d’entrevistes als promotors i als responsables de la instal•lació i d’imatges del centre, el reportatge explica les grans possibilitats d’investigació i divulgatives de l’observatori, adreçat tant a la comunitat científica com a l’àmbit turístic.

El premi corresponent al millor treball de Ràdio (dotat amb 5.000 €) ha quedat desert.

El premi corresponent al millor Reportatge fotogràfic (dotat amb 5.000 €) ha estat per a “Pirena Advance 2011. El rally blanco de los Pirineos”, reportatge fet pel fotògraf Jordi Feliu i presentat pel periodista Juan Maldonado, editat en el número d’abril-juny del 2011 de la revista Professional Events. El treball presenta un ampli i atractiu repàs gràfic a la prova de trineus arrossegats per gossos i incideix en aspectes de la cursa pròpiament dita, però també dels participants, de l’organització i dels paisatges pirinencs que travessa la prova.

El premi corresponent al millor treball publicat o emès als Mitjans de comunicació locals (dotat amb 3.000 €) ha estat per al reportatge “Un viatge pels camins de la llum”, fet per Francesc Guillaumet (redactor) i Anna Carrión (fotògrafa) i publicat en el suplement La Revista del diari La Mañana el 16 d’octubre de 2011. L’article ens parla dels equipaments hidroelèctrics de les comarques del Prepirineu lleidatà (la Noguera i el Pallars Jussà, bàsicament) des d’una perspectiva històrica i actual, i constata el potencial turístic d’alguns d’ells (pantans, telefèric de l’Estany Gento, etc.).

Finalment, el premi corresponent al millor treball d’Internet (dotat amb 3.000 €) ha estat per al reportatge “Una Ruta de conte, les terres dels minairons”, escrit per Jordi Lemonche Ramos i penjat al web femturisme.cat. El treball descriu una ruta paisatgística que recorre diverses fites naturals i arqueològiques de les Valls d’Aguilar (comarca de l’Alt Urgell) per mitjà de llegendes i mites relacionats amb éssers màgics com els minairons i les encantades.

Bon nivell de participació

El Premi turístic “Pica d’Estats” ha registrat en aquesta edició 189 inscripcions (19 de les quals corresponen a mitjans de premsa internacional; 151, a mitjans de comunicació d’abast estatal, i 19, a mitjans locals). La participació de treballs d’àmbit estatal i internacional s’ha mantingut en percentatges molt similars a la mitjana d’inscripcions de les darreres quatre convocatòries, mentre que la premsa local ha experimentat un lleuger descens. Els 19 treballs inscrits d’àmbit internacional procedeixen de 9 països estrangers: el Japó –que hi participa per segon any–, Alemanya, Anglaterra, Àustria, Bèlgica, els EUA, França, Rússia i Suïssa.

El guardó atorgat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida premia els treballs que se centren en els aspectes turístics de les comarques de Lleida, presentats en qualsevol idioma de qualsevol país del món, publicats o emesos en premsa escrita, ràdio, televisió i Internet.

El jurat del guardó

El jurat del certamen ha estat format pels professionals del món de la comunicació Enric Frigola, secretari del Col·legi de Periodistes de Catalunya (en representació del president del Col·legi, Josep M. Martí), en qualitat de president del jurat, i pels vocals Josep Cuní, director del programa “8 al dia” de 8 TV; Lluís Foix, periodista i analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; la periodista Margarida Baró; Josep Lluís Cadena, president a la demarcació de Lleida del Col•legi de Periodistes, i Lourdes Ballarín, corresponsal a Lleida de TVE. Ha actuat com a secretari Jordi Blanch, director del Patronat de Turisme.

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat