La Diputació de Lleida elabora una enquesta de detall per conèixer l’estat de situació tecnològica dels ajuntaments i les comarques de Lleida

laptop-3174729_1920

L’Àrea de Noves Tecnologies desbloqueja el desplegament de la fibra òptica i amplia l’àmbit d’arribada a set comarques 

L’Àrea de Noves Tecnologies de la Diputació de Lleida ha realitzat una enquesta als municipis de la demarcació per tal de conèixer l’estat de les comunicacions digitals. Davant l’actual context d’emergència, incertesa i impredictibilitat, s’ha reforçat així l’escolta activa als municipis per obtenir l’estat de situació més nítid i en temps real dels reptes, necessitats i dificultats a les que s’enfronten cada dia els nostres ajuntaments en relació a la connectivitat tecnològica, l’accés i l’ús de les eines digitals.

Els elements constitutius de l’enquesta realitzada als 231 municipis de les nostres comarques busquen donar resposta als aspectes determinants en el present i futur de les nostres administracions per a un millor servei a la ciutadania i la construcció de la vida post-confinament com la cobertura de telefonia mòbil, la connectivitat a Internet, l’accés a banda ampla, la disponibilitat d’eines d’administració electrònica i teletreball.

Algunes conclusions de l’enquesta: 

  • A les nostres comarques conviuen dues realitats asimètriques: una part del territori ben connectada i una altra encara per connectar òptimament. Aquesta darrera coincideix, en línies generals, amb el mapa de les comarques més envellides i amb indicadors més importants de despoblament de la Plana i del Pirineu.
  • L’accés i la cobertura mòbil 3G i 4G a les diferents comarques és de normalitat.
  • En relació a les eines digitals facilitadores de teletreball, la col·laboració inter-administrativa i inter-institucional, el control horari remot i de sessions a distància d’òrgans col·legiats de govern: la distribució és molt desigual. 

Els resultats d’aquesta enquesta s’han introduït en el Sistema d’Informació Territorial Municipal (SITMUN) de la Diputació de Lleida per poder disposar d’una visualització estructural i geogràfica de les dades, i es posaran a disposició de la ciutadania en format de dades obertes.

En aquest mateix sentit, la Diputació ha trobat resposta alternativa a les interpretacions tècniques sobre les vies per on ha de transitar el desplegament de la fibra òptica i que fa uns mesos que mantenien aturat el projecte.

La Fase 1 del desplegament s’ha modificat parcialment i se sumen sinèrgies amb el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat per allargar el desplegament de la fibra a les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, la Segarra, Les Garrigues, la Noguera, el Pallars Sobirà i el Baix Segre.

Lleida, 24 de juliol de 2020

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat