La Diputació de Lleida dona suport a 58 actuacions del projecte Ponent Actiu amb fons FEDER a les comarques de l’Urgell, Pla d’Urgell, el Segrià i les Garrigues

Ponent_actiu01

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que ha presentat el projecte a Municipàlia, ha assegurat que “es donarà un valor afegit al nostre territori amb què es contribuirà a tenir un territori amb futur”  

Les actuacions posen en valor el patrimoni natural i cultural de cada projecte mitjançant un model de gestió unificat que permeti la creació de nous productes turístics sostenibles al territori i la recuperació i posada en valor del patrimoni cultural i natural

Els 58 projectes suposen una despesa de més de 3,8M€, dels quals el 25% estan cofinançats pels ajuntaments i la resta de recursos propis

En la línia de valoritzar el patrimoni cultural i natural de les comarques de Lleida, el Patronat de Promoció Econòmica també executarà altres projectes com ‘Camins tradicionals dels Pirineus’, ‘Camí de Sant Jaume: xarxa pel patrimoni’, ‘Paisatges de Ponent’, ‘Pocteca Prometheus’, i ‘ENI-CBC-MED Pearls’

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presentat aquest matí a Municipàlia el projecte Ponent Actiu, juntament amb el diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, i el cap de Promoció Turística del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre.

La presentació, que ha tingut lloc al Saló Veyrat del Palau de Vidre de Fira de Lleida, en el marc de la 20a edició del Saló Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals Municipàlia, ha comptat amb la presència dels diputats Mercè Carulla, Jordi Verdú, Marc Baró i Joan Gilart, a més de diversos alcaldes de la comarca.

Talarn ha explicat que el projecte Ponent Actiu permetrà donar un valor afegit al territori amb què es contribuirà a tenir un territori amb futur. Posant l’accent en el repte que té el territori per afrontar el despoblament i aconseguir que la gent es quedi aquí, Talarn ha explicat que, “ja que Europa ens presenta aquesta oportunitat, la revertim cap al territori i li donem un valor afegit al nostre patrimoni”. En aquest sentit, el president de la Diputació ha insistit en la idea que “ens hem de creure que tenim un gran territori amb moltes possibilitats”, i ha assegurat que des de la Diputació “ja ho fem”, i per això “desenvolupem aquests tipus de projectes, que juntament amb el desplegament de la fibra òptica han de servir per fer un territori més connectat”.

Talarn ha fet una referència als pobles afectats pels aiguats de la nit passada, als quals ha mostrat tota la seva solidaritat, i ha lamentat que “ens adonem del que tenim quan ho estem perdent”, fent referència a les destrosses ocasionades i el patrimoni afectat en diferents localitats. Per això, ha remarcat que “és important que es duguin a terme projectes com el de Ponent Actiu perquè ens adonem del que tenim i sapiguem valorar-ho”.

Per la seva banda, el diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, ha insistit en la idea de valoritzar tot el territori a nivell patrimonial i ha insistit que “ens hem de creure que aquest territori té possibilitats”.

El projecte Ponent Actiu, que promociona la Diputació de Lleida a través del patronat de Promoció Econòmica, aposta per la consolidació d’un model de turisme sostenible i competitiu a les terres de Lleida a través de 58 projectes de municipis de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Segrià i les Garrigues, amb una despesa total que ascendeix a 3.836.103,47€, amb el cofinançament del 50% dels fons FEDER, un 25 % pels municipis beneficats; i l’altre 25% de recursos propis.

Els nous productes culturals i turístics estan agrupats en dos eixos vertebradors com els espais naturals, on es distingeixen els de l’aiguabarreig Segre-Cinca, l’Estany d’Ivars i Vila-sana, Mas Melons-Alfés, Secans del Segrià-Utxesa, la Serra i els Tossals de Torregrossa i la Serra d’Almenara-Bellmunt; o els relacionats amb el patrimoni cultural com el riu Set, el riu Corb, el Baix Segre o la Vall de Vinaixa.

Per posar alguns exemples, el projecte abraça actuacions tan diverses com la recuperació i consolidació del camí i de la Bassa del Dolç de l’Espluga Calba, que ja està finalitzat; passant pel Centre d’Interpretació de l’observació d’aus i l’alberg municipal de Vallbona de les Monges, que es troba en procés de licitació; i acabant per l’adequació i millora de l’espai de visitants del Cogul, que té el projecte redactat i pendent d’aprovació.

Així s’inclouen entre els projectes accions de senyalització de rutes i accessos a indrets de gran potencial turístic i cultural; millores d’entorns, restauracions de patrimoni arquitectònic, i obres de recuperació d’espais d’interès.

De cara al 2020 estan pendents de licitar projectes a Maldà, Sant Martí de Riucorb i Nalec; Massalcoreig i la Granja d’Escarp; Vinaixa, la Pobla de Cérvoles; Belianes, Ciutadilla; el Consorci de l’Estany; i tasques de comunicació i difusió; i de desenvolupament del sector turístic i de l’entorn.

L’objectiu de Ponent Actiu és que es puguin consolidar com a destins turístics els diferents emplaçaments a partir de la posada en valor del seu patrimoni natural i cultural i mitjançant un model de gestió unificat, que permeti la creació de nous productes turístics sostenibles al territori, la recuperació i posada en valor del patrimoni cultural i natural, així com dels municipis que els envolten.

D’aquesta manera, es promou la diversificació de l’oferta turística, desenvolupar la innovació en la indústria turística, millora de les competències professionals, foment de la prolongació de la temporada turística, consolidació de la base de coneixements socioeconòmics del turisme.

D’altra banda, també es promou el turisme sostenible, responsable i de qualitat, amb la utilització responsable dels recursos naturals, la promoció, protecció i conservació del patrimoni natural i cultural; l’avaluació de l’impacte local, econòmic i social; i la visibilització internacional i celebració d’accions conjuntes.

En la línia de valoritzar el patrimoni cultural i natural de les comarques de Lleida, el Patronat de Promoció Econòmica també executarà altres projectes com:

  • ‘Camins tradicionals dels Pirineus’: el projecte consisteix en valoritzar una xarxa de camins tradicionals que vertebri les comarques pirinenques, connectant els nuclis de població, dinamitzant la seva economia i relligant tots els territoris, així com la realització d’obres de restauració, adequació i valorització d’infraestructures relacionades amb la xarxa. Beneficia a les comarques de l’Alt Pirineu, l’Aran, el Solsonès i part de la Noguera. L’import del projecte és de 2.111.682,05€.
  • ‘Camí de Sant Jaume: xarxa pel patrimoni’: el projecte consisteix en posar en valor tota la riquesa patrimonial que ofereix el camí de Sant Jaume al seu pas per Catalunya i, concretament, en el tram comprés entre Tàrrega i Alfarràs. El preveuen 20 intervencions en el patrimoni de 17 municipis i accions de promoció i gestió del trajecte. L’import del projecte és de 2.950.632,31€.
  • ‘Paisatges de Ponent’: el projecte consisteix en valoritzar el patrimoni natural i cultural de 5 àmbits d’actuació: el Canals d’Urgell, la Noguera Baixa, els Paisatges de l’Aigua (nord del Segrià), els Paisatges de l’Oli (Garrigues) i el Segrià Sec. El preveuen 90 actuacions en 55 municipis. L’import del projecte és 4.771.708,95€.
  • ‘Pocteca Prometheus’: Projecte liderat per Universitat de Lleida, juntament amb el Govern Andorrà, Universitat de Barcelona i diversos departaments francesos, amb l’objectiu de valoritzar aquesta tradició declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, amb una aportació de la Diputació de 50.000€
  • ‘ENI-CBC-MED Pearls (The Mediterranean as an innovative, integral and unique destination for Slow Tourism initiatives)’: L’objectiu del projecte és desenvolupar nous productes turístics basats en el concepte de slow tourism i l’ús de la innovació per superar reptes compartits en el Mediterrani. El líder del projecte és l’Agència Catalana de Turisme, i en són socis Tel Aviv Global (Israel), el municipi de Tessalònica (Grècia), el Ministeri de Turisme de Jordània, l’organització Mediterranean Pearls (Itàlia) i Palestine Business Incubator (Palestina). El projecte començarà fent un diagnòstic sobre la situació de les innovacions en les activitats turístiques i les iniciatives en slow tourism, i de la seva demanda internacional al Mediterrani. Després es dissenyarà, i s’implementarà, una estratègia per a la creació de productes turístics en cada país participant mitjançant els territoris pilot. Finalment, es duran a terme activitats de promoció i comercialització de la xarxa. L’aportació de la Diputació es fa amb l’assistència de tècnics del Patronat de Turisme i de PROMECO.

 

 

Lleida, 23 d’octubre de 2019

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat