La Diputació de Lleida col·labora en la campanya ‘Plega/Caça la pedra’ davant les pedregades

La iniciativa és fruit de la unió d’esforços del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) amb les diputacions de Lleida i Girona i estarà operativa des de dilluns vinent fins al 29 de setembre
Aquesta serà la segona edició d’una campanya que, gràcies als resultats del 2017, ha permès millorar el temps de predicció del temps sever


El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Oriol Puig, han presentat aquest dijous la segona edició de la campanya ‘Plega/Caça la pedra’, que s’iniciarà dilluns vinent, 19 de març, a les comarques de Lleida i Girona.

En la seva intervenció, Joan Reñé s’ha felicitat per ser el segon any de funcionament d’una campanya que ofereix “informació a temps real” al voltant de “la previsió sobre possibles inclemències crítiques”. El president de la Diputació de Lleida ha precisat que, tot i que és una campanya que “evidentment no soluciona el problema, sobretot pel que fa al sector agrícola”, perquè es tracta de previsions i de vegades amb poc marge de temps, el que es pretén és “minimitzar els efectes de les inclemències en qualsevol àmbit”, com ara en “equipaments municipals i particulars o vehicles”, i a poc a poc anar millorant el servei i ampliant aquest marge.

Per la seva part, el president de la Diputació de Girona ha subratllat que els resultats i les conclusions extretes de la primera campanya “són molt satisfactoris”, motiu pel qual veu una línia de col·laboració que anirà més enllà dels dos anys que s’han signat. Per tot plegat, Pere Vila ha destacat que la funció de “control i alerta” s’ha aconseguit, i que de cara al futur cal centrar-se en anar millorant el temps de resposta, que és primordial”, per tal que “les afectacions siguin les mínimes”.

Aquesta campanya, que es farà per segon any consecutiu, és fruit del conveni de col·laboració que es va signar l’any passat entre l’SMC i les diputacions de Lleida i Girona. L’objectiu del conveni és dur a terme un conjunt d’actuacions destinades a la millora dels coneixements de les tempestes que van acompanyades de precipitació en forma de pedra i calamarsa a les comarques de Lleida i Girona.

La campanya 2017 va permetre millorar el coneixement de les pedregades quant a la seva distribució, comportament i tipologia, així com associar de forma més robusta les observacions en superfície a les eines de predicció a curt termini i de diagnosi del Servei, que es basen principalment en dades de teledetecció (radar i llamps). També va augmentar força el nombre d’observacions fetes per particulars a través del hashtag #meteocatpedra, que es va doblar, passant a representar un 45% de les informacions totals que rep l’SMC referents a fenòmens severs. En aquest sentit, Oriol Puig ha precisat que l’SMC és l’únic que duu a terme una campanya específica per a la pedra.

En qualsevol cas, a partir del 2017 s’ha començat a treballar amb l’anomenat Lightning Jump (LJ), una eina de diagnosi de fenòmens meteorològics adversos i que ha ofert un 80 per cent d’encert en les seves prediccions i un 20 per cent de falses alarmes, mentre que el temps d’antelació en la predicció del temps sever s’ha rebaixat en 10 minuts respecte a anys anteriors, passant d’uns 40 a uns 50 minuts de mitjana. Això obeeix al fet que s’ha pogut disposar de més registres en superfície per poder validar les alertes. De cara al 2018, els objectius de la campanya passen per seguir millorant aquesta eina LJ i el temps d’antelació de la predicció, així com per fomentar la participació dels ciutadans, incrementant el nombre d’observacions.

Cal recordar, a més, que aquest divendres 16 de març, a les 17.30 hores, tindrà lloc una jornada tècnica dins la Fira de Sant Josep de Mollerussa, en una sessió en la qual es presentaran amb més profunditat els resultats de la campanya 2017.

Podeu trobar més informació sobre la campanya a http://www.meteo.cat/pedra i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat.
Lleida, 15 de març de 2018

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat