Reñé posa a disposició de la UdL equipaments i espais de Torrelameu per al futur hospital veterinari

Lleida-Udl

El Centre de Recerca Biomèdica Avançada es construeix a Torrelameu sota la tutela científica de l’IRB Lleida i amb la col·laboració del departament de Salut.

Tindrà com un dels models de referència el Centre Nacional de Recursos i d’Investigació Porcina (NSRRC) a Columbia, Missouri.

Les obres de construcció del Centre de Recerca Biomèdica Avançada (CREBA), situat al costat de les instal·lacions del Centre d’Estudis Porcins de Torrelameu, han entrat en la fase final amb l’objectiu de convertir-se en l’equipament de referència a nivell de Catalunya en la investigació biomèdica amb porcs.
La Diputació de Lleida juntament amb el Departament de Salut i l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) van projectar la creació del Centre de Recerca Biomèdica Avançada (CREBA) amb l’objectiu de “donar consistència a tots els estudiants i empreses d’investigació i d’experimentació per tal que puguin treballar a partir del mimetisme de la fisiologia dels porcs amb les persones”, segons ha explicat el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.

El centre disposarà de l’equipament tecnològic i els quiròfans més avançats per portar a terme les investigacions i posteriorment posar-les a l’abast de la medicina.

 

Equipament modèlic amb la tecnologia més avançada

El nou edifici constarà d’una planta semisoterrada de 184 metres quadrats de superfície útil, una planta baixa de 778 metres quadrats, uns 110 metres quadrats en coberta per a instal·lacions i de 650 metres quadrats d’urbanització.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha afirmat que es tracta d’un equipament “excepcional, molt avançat i únic”, la qual cosa el convertirà en un referent a l’Estat espanyol i un dels pocs centres d’aquestes característiques que existeixen a nivell de l’Estat espanyol.

“Des de la institució és una satisfacció poder donar suport a iniciatives com aquesta que en complementen altres d’adreçades als municipis del territori per fer possible que la salut sigui propera i estigui a l’abast dels ciutadans, visquin on visquin”, ha dit Reñé.

El director de l’IRB Lleida, Xavier Matias Guiu, ha explicat que aquest equipament “és una oportunitat enorme per l’IRB, que ara ja és molt potent en tècniques d’estudi a nivell cel·lular” i ha afegit que es tracta d’una “instal·lació modèlica, que permetrà fer recerca i innovació de qualitat que es convertirà en un centre d’excel·lència en producció científica”.

A Catalunya no existeix cap instal·lació de característiques similars i la seva ubicació al costat del Centre d’Estudis Porcins de Torrelameu, on es realitzaran les tasques de criança, recepció i control d’animals d’experimentació porcina, dóna encara un valor afegit més “per a fer un ús eficient i modèlic de les tècniques de recerca”, ha assegurat Guiu.

Formació i investigació

El centre utilitzarà l’espècie porcina com a organisme mimètic de l’espècie humana en el camp de la investigació en tecnologies mèdiques, ja que des d’un punt de vista mèdic i fisiològic és molt semblant a l’ésser humà.
Un cop el centre entri en funcionament, començaran les activitats a les seves instal·lacions. Els primers en estrenar-les seran cirurgians que provaran els equips mèdics quirúrgics per tal d’experimentar i familiaritzar-se amb ells.
Aquesta vessant formativa del centre possibilitarà cada curs que una quinzena d’alumnes de Medicina i Biomecànica de la Universitat de Lleida (UdL) puguin assajar i aprendre les tècniques quirúrgiques en sessions poc massificades per afavorir l’atenció i la concentració. No obstant això, el centre estarà obert a altres possibilitats que inclouran estudis relacionats amb les especialitats mèdiques, com la cardiologia intervencionista, la traumatologia, l’oftalmologia i altres àrees de coneixement.

El cap de serveis i cirurgia a l’HU Arnau de Vilanova i investigador a l’IRB Lleida, Jordi Olzina, ha explicat que el CREBA disposarà de tres quiròfans i una sala polivalent que també pot actuar com a quiròfan amb cinc llocs més de treball.

“Aquests espais serviran per portar a terme cirurgia d’investigació de diferents especialitats sanitàries, per aprendre noves tècniques o fer investigació bàsica amb nous materials com malles, fils, pròtesis, coles o sutures”, ha puntualitzat Olzina.

A nivell tecnològic, la Diputació de Lleida equiparà el centre, juntament amb l’IRB i algunes empreses privades que volen invertir en aquest centre per tenir material d’exhibició i d’última generació.

Reñé ha explicat que la col·laboració de la corporació lleidatana amb aquest projecte és una mostra més de la implicació de la Diputació de Lleida en l’àmbit de la Salut Pública.

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat