La Diputació de Lleida avança a l’any 30M€ als ajuntaments en concepte d’impostos de recaptació delegada

ORIjoan_rene_inauguracio_fira_municipalia_002vr_editora_2_6130_0_1

ORIjoan_rene_inauguracio_fira_municipalia_001_vr_editora_2_6130_1

Com ara l’IBI o l’impost de vehicles per facilitar-los disponibilitat de Tresoreria i així “oferir una millor atenció als ciutadans”, com ha explicat Reñé a la inauguració de Municipàlia

227 dels 231 ajuntaments de Lleida tenen confiada a la Diputació la recaptació dels tributs. La institució ofereix als ciutadans fraccionaments i ajornaments en els pagaments

La Diputació de Lleida té sempre avançats més de 30 milions d’euros a compte de la recaptació que es liquida dins dels terminis establerts o en les propostes de fraccionament i ajornament que demanen els ciutadans. Amb aquesta mesura es facilita la disponibilitat de Tresoreria dels ajuntaments que tenen delegada la gestió dels seus tributs a la Diputació de Lleida per tal de puguin oferir una millor atenció als ciutadans.

Així ho ha explicat el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, en l’acte d’inauguració de la Fira Municipalia, on també ha criticat la reforma de l’administració local que planteja el Govern central, l’ARSAL. Reñé considera que aquesta reforma “és un atac frontal al sistema municipalista”, ja que “serà el primer pas per eliminar serveis als ciutadans, sense tenir en compte que la proximitat és garantia d’eficiència”.

En la seva intervenció ha recordat que l’informe que la Diputació va encarregar a la Universitat de Lleida (UdL) confirma que “els municipis petits són els menys endeutats i els més eficients a l’hora de gestionar els recursos que disposen i prestar els serveis als seus ciutadans”.

Per tant, ha dit Reñé, “la reforma local espanyola és una absoluta manca de respecte al principi d’autonomia local i trasllada una imatge distorsionada i injusta, fent culpables els ajuntaments del dèficit de les administracions públiques”.

Reñé ha indicat que Municipàlia és el saló de referència del món local i la més gran mostra de serveis urbans i fòrum d’intercanvi i de debat tan pel que fa a la millora les prestacions municipals, com a la discussió de la realitat territorial, de la seva organització i de les polítiques de gestió.

El president de la Diputació de Lleida ha denunciat també “l’ofec econòmic que pateix la Generalitat” i que “obliga molts ajuntaments a replantejar-se les seves prestacions”. Les diputacions, per la seva part, “han d’assumir un rol de suport i empara del món local i una acció d’assistència directa i immediata a les persones”.

“Si fins ara ens hem centrat en un municipalisme de creació d’infraestructures i equipaments, la resposta a l’actual conjuntura econòmica passa per posar l’accent en un municipalisme cada cop més social i d’atenció a les persones”, ha puntualitzat Reñé.

I és en aquest sentit que la Diputació de Lleida, sense desatendre les seves activitats pròpies, ha desenvolupat diferents accions per solucionar les necessitats bàsiques i més immediates dels ciutadans.

El president de la Diputació de Lleida ha posat com a exemple d’aquestes accions els recursos econòmics que els ajuntaments rebran per fer front a les despeses ordinàries de la seva gestió, a través del Pla Específic de la Diputació de Lleida; les aportacions per sufragar en part les despeses de funcionament de les 163 llars d’infants municipals o la proposta del Pla d’Aigües per cobrir les actuacions als municipis que garanteixen la qualitat d’aigua de boca.

Reñé ha finalitzat el seu parlament assenyalant que “aquest és el model de gestió i de coordinació institucional en clau de país amb un clar compromís i lleialtat institucional que té com a referent aquell esperit unitari que ara fa cent d’anys es va dir Mancomunitat”.

Lleida, 22 d’octubre de 2013
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat