La Diputació de Lleida atorga un ajut de 200.000 euros al Servici Aranés de Benèster e Salut per la compra d’equipament sanitari

ORIvisita_espitau_val_daran_002_editora_2_5633_0_1

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha visitat l’Espitau de la Val d’Aran, i ha destacat que aquestes inversions milloren l’eficiència de la sanitat i l’atansen al territori, reduint al màxim el desplaçament dels ciutadans de la Val d’Aran a altres centres hospitalaris

També ha signat el conveni amb el Síndic del Conselh Generau d’Aran per la gestió, a través de l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (OAGRTL), de la recaptació en via voluntària de la taxa de la recollida i tractament de residus sòlids urbans

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha fet aquest dimecres una visita institucional a la Val d’Aran per conèixer de primera mà algunes de les actuacions i projectes que han comptat amb subvencions de la corporació.

Després de visita l’Espitau Val d’Aran, Reñé ha explicat als mitjans de comunicació que la Diputació de Lleida ha atorgat un ajut de 200.000 euros al Servici Aranés de Benèster e Salut per l’adquisició d’equipament sanitari per als diferents centres de la Val d’Aran.

Reñé ha indicat que aquestes inversions milloren l’eficiència de la sanitat i l’atansen al territori, reduint al màxim el desplaçament dels ciutadans de la Val d’Aran a altres centres hospitalaris.

El president de la Diputació de Lleida ha estat rebut al centre sanitari per l’alcalde de Vielha, Alex Moga; la directora del Servici Aranès de Benèster e Salut, Àngels Borràs, i el vicepresident tercer de la Diputació de Lleida, Pau Perdices.

Les actuacions subvencionades per la corporació són les següents:

• A l’Espitau Val d’Aran:
o adquisició d’equipament per al programa de cribatge del càncer de colon (videocolonoscopi, font de llum i videoprocessador amb sistema integrat de software)
o unitat d’exploració d’ultrasons per a l’obtenció d’imatges d’alta resolució d’estudis abdominals, obstètrics/ginecològics
o equipament d’otorrinolaringologia
o electrocardiògrafs
o equipament d’oftalmologia per realitzar proves de teleoftalmologia

• Als dispensaris locals:
o equipament d’electromedicina (desfibril•ladors semiautomàtics, i pulsioxímetres)

Més enllà d’aquesta actuació, Reñé ha indicat que es planteja la possibilitat de concretar una actuació al 2013 per millorar aquest hospital “que dóna servei als ciutadans de la Val d’Aran i de part de l’Alta Ribagorça”.

En l’àmbit de salut, la Diputació de Lleida també ha atorgat una subvenció de 23.935 euros per la climatització del tanatori de Vielha. Aquest ajut se suma als 25.000 euros que es van concedir l’any 2010 per la reforma parcial del tanatori municipal.

Altres actuacions que també s’estan planificant per al 2013, segons ha explicat el president de la Diputació, se centraran en el suport als municipis per l’adquisició i aplicació de cloradors.

Reñé ha recordat que l’aportació global que ha fet la Diputació de Lleida aquest any 2012 a diferents equipaments i actuacions de la Val d’Aran ha estat de 700.000 euros.

Conveni per la gestió de la recaptació de la taxa de residus

En el marc de la visita, el president de la Diputació de Lleida i el Síndic del Conselh Generau d’Aran han signat un conveni mitjançant el qual la corporació gestionarà, a través de l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (OAGRTL), la recaptació en via voluntària de la taxa de la recollida i tractament de residus sòlids urbans.

Fins ara, aquesta gestió la feia també per delegació el Conselh Generau d’Aran i a partir de l’1 de gener de 2013 serà la Diputació de Lleida qui assumirà els tràmits de recaptació de la taxa dels nou municipis de la Val d’Aran.

Reñé ha destacat que aquesta delegació en la gestió i recaptació de la taxa de recollida i tractament de residus suposarà un estalvi en la quota dels consistoris d’entre 6.000 i 7.000 euros aproximadament.

Durant la seva estada a la Val d’Aran, el president de la Diputació de Lleida també ha visitat algunes de les actuacions que s’han desenvolupat recentment a la Val d’Aran gràcies a la col•laboració entre la Diputació de Lleida i l’Obra Social de la Caixa per a la conservació d’espais naturals a Vielha e Mijaran.

Reñé ha finalitzat la seva visita a l’Ajuntament de Naut Aran, on ha signat al Llibre d’Honor i ha visitat el Parc de Salut del municipi.
 

Vielha, 28 de novembre de 2012
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat