La Diputació de Lleida aportarà al nou Museu d’Art de Lleida 1.010.000 euros, un 27 per cent del pressupost total

MUSEU-6-WEB

SEU VELLA-SLI

La presidenta destaca que aquest equipament, que s’ubicarà a l’antiga Audiència Provincial, “és la culminació d’un projecte centenari” que acaba amb anys d’itinerància

Perelló recorda que la Diputació ha col·laborat en la fundació de “16 museus i espais expositius” i situa la participació al Consorci de la Seu Vella com una mostra més de la responsabilitat de la corporació envers la cultura

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha participat aquest matí en l’acte oficial d’inici de les obres de la futura seu del Museu d’Art de Lleida, que ocuparà les antigues dependències de l’Audiència Provincial de Lleida. L’acte ha comptat amb la participació, entre d’altres, del ministre de Cultura, José Guirao, de la consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, i de l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, alcalde de Lleida.

La corporació aportarà una xifra superior al milió d’euros (1.010.000 euros, concretament), per a la posada en marxa d’aquest nou equipament hereu del Museu Morera. Així, la Diputació fa aportacions anuals de 170.000 euros des del 2017 (per un total de 510.000 euros entre els tres darrers anys, una xifra a la qual cal afegir-hi 500.000 euros mes corresponents, d’una banda, a la subvenció per l’adquisició de mobiliari expositiu i no expositiu per a la nova seu del Museu d’Art de Lleida (200.000 euros), i de l’altra, a la subvenció per a les obres relatives als sistemes envolvent i de compartimentació i acabats interiors inclosos en el Projecte per a la nova seu del Museu (300.000 euros). Cal destacar que les obres les va adjudicar l’Ajuntament de Lleida el 15 de març de l’any passat per un import de 3.695.000 euros, amb la qual cosa la Diputació de Lleida finançarà, doncs, un 27,3 % del total.

En la seva intervenció durant l’acte d’avui, Rosa Maria Perelló ha dit que l’inici de les obres del nou Museu d’Art de Lleida “és la culminació d’un projecte centenari que començà en l’època de la Mancomunitat i el corrent cultural del Noucentisme, s’estroncà durant les subsegüents dictadures i es reprengué als inicis democràtics”.

És per això que ha volgut destacar que “la idea de crear una nova empresa cultural i museística” no es basa en “la imitació o repetició del passat, sinó en un altre concepte, el de continuïtat”. Per tot plegat, la presidenta de la Diputació ha insistit en què la obligació de totes les entitats vinculades al projecte és “acabar amb la itinerància de tants anys”, promocionar el valor educatiu de l’obra d’art, “la continuació d’un projecte històric” i que l’obra d’art “es mantingui com a testimoni del present i, alhora, com a font de coneixement i estudi de la contemporaneïtat”.

Perelló ha detallat que la Diputació ha desplegat sempre una política activa entorn al fet cultural, per exemple col·laborant “en la fundació de museus”, com ara el Morera, l’Arqueològic, el Diocesà i Comarcal, “i així, fins arribar a 16 museus i espais expositius de les terres de Lleida”. Una implicació cultural de la Diputació que “és una constant de molts anys i els avanço que la voluntat d’obrir noves vies de col·laboració, com ara la participació al Consorci de la Seu Vella, és un claríssim exemple de responsabilitat i de renovació d’aquest compromís a favor del lideratge cultural de la ciutat”, ha acabat la presidenta de la Diputació de Lleida.

El Museu d’Art de Lleida és hereu del primer Museu d’Art de Lleida (1914), participat per la Diputació i la Paeria. El 1924 passaria a anomenar-se Museu Morera, l’activitat del qual es va paralitzar arran de la Guerra Civil. Les seves portes no es van reobrir fins al període 1959-1969 a l’Antic Hospital de Santa Maria. Posteriorment, les seves col·leccions foren traslladades a l’antic convent del Roser, que esdevindria la seva seu provisional des de 1975. Arran de la Llei de Museus (1990), la titularitat de la part de la Diputació fou transferida a la Paeria. Actualment rep el suport econòmic de la Diputació i el Departament de Cultura de la Generalitat.

En acabar l’acte del Museu, Rosa Maria Perelló ha acompanyat el ministre Guirao i la consellera Borràs en la visita que han fet a la Seu Vella, emmarcada dins la promoció de la candidatura del monument com a Patrimoni Mundial de la Unesco. Cal recordar que la Diputació de Lleida dóna 250.000 euros per l’arranjament muralla del conjunt.

 

Lleida, 28 de gener de 2019

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat