La Diputació de Lleida acull la presentació de la guia “Paisatges de l’Oli al Segrià Sec”

Presentació Guia Paisatges de l'Oli_WEB_MA

Amb aquesta guia es vol potenciar el turisme, donar a conèixer el patrimoni cultural i natural de la zona i generar recursos econòmics per als veïns per evitar el despoblament

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dilluns la presentació de la guia informativa “Paisatges de l’Oli al Segrià Sec” que ha editat la Comunitat de Municipis del Segrià Sec, format per cinc pobles: Almatret, Llardecans, Maials, Sarroca de Lleida i Torrebesses, amb l’objectiu de donar a conèixer aquest territori i potenciar el turisme. La guia, elaborada en col·laboració amb l’editorial Piolet, va acompanyada d’un mapa de localització de les rutes i dels seus espais d’interès turístic.

La vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, ha presidit l’acte de presentació de la guia “Paisatges de l’Oli al Segrià Sec”. Pujol ha felicitat d’una banda els alcaldes per constituir la Comunitat de Municipis del Segrià Sec i alhora per aquesta altra iniciativa de crear la guia, de la qual ha dit que “pretén fomentar el turisme, donar a conèixer el nostre territori, els nostres productes i la nostra manera de ser de la gent de l’oleoturisme”, i ha afegit finalment que disposen del suport de la Diputació de Lleida.

L’acte de presentació ha comptat també amb la participació de Mario Urrea, president de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec i alcalde de Torrebesses; David Masot, alcalde de Maials i vicepresident del Consell Comarcal del Segrià; Carme Pinyol, alcaldessa de Llardecans; Jennifer Nadal, regidora de l’Ajuntament d’Almatret; Jaume Revés, alcalde de Sarroca de Lleida i vicepresident del Consell Comarcal del Segrià, i Joan Rossinyol, membre de l’editorial Piolet.

La guia, de la qual s’han editat 10.000 exemplars, conté una explicació detallada dels cinc municipis que formen la Comunitat, on es destaquen tots els elements d’interès turístic que ofereixen al visitant una àmplia oferta d’elements culturals, històrics, patrimonials, arquitectònics i paisatgístics. A més a més, cada municipi disposa de diverses rutes, 24 en total, ideals per a la pràctica del senderisme i la BTT, on el visitant podrà descobrir tots i cadascun dels termes municipals i els principals elements d’interès. Totes les rutes figuren a la guia per mitjà de codis QR que enllacen amb l’aplicació Wikiloc per tal d’oferir indicacions a través de la tecnologia GPS i les localitzacions exactes dels elements visitables.

La guia també inclou la gran Ruta de l’Aigua del Segrià Sec, que uneix al llarg de 46 km dos espais naturals protegits: Utxesa, al terme de Sarroca de Lleida, fins als tossals d’Almatret, i que transcorre pels paisatges regats pel pantà de Riba-roja i el riu Ebre. Amb relació a aquesta ruta, com també al conjunt de la guia, el president de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec, Mario Urrea, ha manifestat que “creiem que és una de les possibilitats que tenim per potenciar el turisme i que pot ser una font d’ingressos per als nostres veïns i per evitar el despoblament que estem patint tots els pobles. És un problema greu i des dels ajuntaments ho hem d’intentar pal·liar al màxim”.

Per la seva banda, David Masot, alcalde de Maials i vicepresident del Consell Comarcal del Segrià, ha explicat que amb aquest projecte “hem pretès donar a conèixer el nostre territori, que fins ara havia estat una mica oblidat, i ara, gràcies a l’impuls dels alcaldes, del Consell Comarcal i de la Diputació, va adquirint una personalitat pròpia”. Massot ha explicat que “ara ja som una mena de marca, tant per la tipologia dels nostres paisatges com, per exemple, per les construccions de pedra seca i els productes que tenim, dels quals l’oli és el nostre producte estrella, i gràcies al reg hem pogut impulsar l’economia dels nostres pobles”.

La Comunitat de Municipis del Segrià Sec

La Comunitat de Municipis del Segrià Sec és una iniciativa en fase de constitució, formada pels municipis d’Almatret, Llardecans, Maials, Sarroca de Lleida i Torrebesses. Aquesta iniciativa troba els seus orígens en un seguit de projectes de col·laboració en l’àmbit del desenvolupament turístic, cap a l’any 2009. Els 5 municipis van decidir tirar endavant un Pla Estratègic Econòmic del Segrià Sec, el qual està orientat a establir un pla de treball per aconseguir aprofundir en la col·laboració i crear un ens de desenvolupament local conjunt.

Actualment el Pla es troba en l’inici del seu procés d’actualització per continuar implementant mesures que permetin aturar la regressió demogràfica que pateixen els municipis que l’integren. El Segrià Sec es troba a menys de 30 minuts de Lleida i disposa d’unes comunicacions excel·lents, aspecte que en fa una destinació ideal per a una escapada de cap de setmana per gaudir de la diversitat d’espais i d’oferta per als visitants.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat