La Diputació crearà un mapa interactiu del patrimoni arquitectònic i arqueològic generat a les comarques de Lleida al llarg de la història

Projecte_Patrimoni_XXI_02

Projecte_Patrimoni_XXI_01

Projecte_Patrimoni_XXI_03

El projecte ‘Patrimoni XXI’, dirigit per l’àrea d’Arqueologia de Serveis Tècnics de la institució, permetrà veure, d’una forma senzilla, els espais de frontera i de comunicació que hi ha hagut a la demarcació de Lleida al llarg de la història

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el diputat de Serveis Tècnics, Marc Baró, i la responsable de l’Àrea d’Arqueologia de la Diputació, Maria Pilar Vazquez, han presentat aquest dilluns en roda de premsa el projecte ‘Patrimoni XXI’, d’elaboració d’un mapa interactiu del patrimoni cultural de les comarques de Lleida.

 

Es tracta d’un projecte, l’objectiu del qual és el coneixement i valorització del territori de la demarcació de Lleida, a través del seu patrimoni cultural, amb epicentre en el patrimoni fortificat i en la relació d’aquest amb les vies de comunicació, siguin naturals o antròpiques, així com el patrimoni que es genera a partir d’aquestes vies. Es presenta en dos línies d’actuació: Paisatge Fortificat i Territori Comunicat, i presentarà els primers resultats a finals de l’any 2022 amb un treball intensiu que s’haurà fet a la zona del Montsec o a l’entorn del Monestir d’Avinganya (encara per decidir), que permetrà conèixer, amb detall, l’evolució de les fortificacions i de les comunicacions al llarg de la història.

 

Durant la seva intervenció, Joan Talarn ha explicat que es tracta d’un “un projecte ambiciós que es fonamenta en un canvi total de rumb de l’acció dels serveis d’Arqueologia de la Diputació de Lleida amb l’objectiu que de la seva feina de recuperació i estudi del patrimoni del territori es puguin beneficiar tant els municipis com els investigadors i la ciutadania en general”.

 

Ha afegit que ‘Patrimoni XXI’ servirà “per explicar-nos com a societat, per a mostrar quina ha estat l’evolució de les nostres comarques, de la plana al Pirineu, i poder fer-ho massivament púbic amb les eines de difusió del segle XXI”, amb la creació “d’un mapa interactiu d’accés públic en el qual es podrà resseguir l’adaptació dels nuclis humans a l’entorn de les nostres comarques des de les primeres fortificacions, datades en el 1.200 abans de Crist, fins a l’acabament de la Guerra Civil espanyola”.

 

Es tracta d’entrellaçar diferents capes d’informació, amb un format dinàmic, que gairebé com una experiència lúdica permeti l’usuari establir eines per comprendre i estimar el territori, el seu patrimoni, i en definitiva, la història de les comarques de Lleida.

 

Marc Baró ha destacat que “Paisatge Fortificat i Territori Comunicat són les dues línies d’actuacions que ens marcaran el futur dels serveis d’Arqueologia perquè considerem el patrimoni com una eina que genera sinergies amb els sectors més dinàmics des de l’òptica de la promoció de les nostres comarques”.

 

En aquest sentit, ha afegit que “quan parlem de patrimoni i paisatge, estem establint la mateixa connexió que les comunitats humanes han establert al llarg de la història entre el propi paisatge natural, com serralades, rius i valls, que eren línies de frontera i de comunicació alhora, amb construccions com les fortificacions, castells, ponts i trinxeres, que eren els espais de defensa i consolidació de les comunitats socials”.

 

Maria Pilar Vazquez ha dit que “la base de dades ha de tenir un abast ampli. No es tracta de fer un inventari exhaustiu de tots els béns patrimonials del territori, però sí que en la mesura de la realitat històrica, tot el territori se senti representat. Ha de permetre incidir en la consciència de país, vertebrada al llarg dels diferents fenòmens de la història i que possibilitin la comprensió de la seva evolució al llarg de les diferents èpoques objecte d’estudi”.

 

En el projecte estaran incloses les intervencions arquitectòniques i arqueològiques del patrimoni propi de la Diputació, amb el monestir trinitari d’Avinganya, els castells, el patrimoni cultural de les finques de Bon Repòs, a Gavet de la Conca, i de la Devesa, a Maials, així com aquell patrimoni singular de béns municipals del territori.

 

‘Patrimoni XXI’ permetrà els usuaris veure i informar-se del paisatge fortificat, segons l’elecció que faci, i tindrà una línia temporal que anirà des de la prehistòria (1.200 abans de la nostra era (a.n.e))  a l’època contemporània (segle XX: 1936-1939) i amb les següents especificitats:

 

  • Prehistòria: els primers poblats tancats.
  • Protohistòria: Primera Edat del Ferro i època ibèrica. Les primeres fortaleses.
  • Món Romà: els primers grans planificadors del territori
  • Món Medieval Andalusí i Món Medieval feudal: Les fortificacions de l’Alta Edat Mitjana.
  • Època Moderna: Les fortificacions amb baluards i les Cases Fortes/Palaus
  • Època Contemporània: Fortificacions de la Guerra Civil 1936-1939

 

Des de la vessant del territori comunicat, la línia temporal també serà des de la prehistòria a l’època contemporània, i abraçarà:

 

  • Prehistòria i protohistòria: camins i cabaneres.
  • Món Romà: vies i ponts. L’Arquitectura i enginyeria romana.
  • Món Medieval Andalusí i Món Medieval feudal: camins; cabaneres; ponts; sistemes de reg (sèquies)…
  • Època Moderna i Contemporània (fins mitjans segle XX): camins, ponts, primeres línies de ferrocarrils o sistemes de reg (sèquies, canals), entre d’altres.

 

 

Lleida, 20 de desembre de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat