La Diputació converteix Torrelameu en un pol de referència de l’àmbit veterinari amb la inauguració de la Unitat Quirúrgica Docent

TORRELAMEU-2

TORRELAMEU-1

La presidenta Rosa Maria Perelló ha acompanyat el president de la Generalitat, Quim Torra, en l’acte inaugural d’un equipament que s’integra dins els Serveis Veterinaris de la UdL i el Campus Universitari de l’ETSEA

La inversió de la corporació ha superat els 4M€, per un total de 7M€ en el conjunt del complex, que s’ubica a tocar del CREBA (Centre de Recerca Experimental Biomèdica Aplicada) i del Centre d’Estudis Porcins (CEP)

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha inaugurat aquest dilluns, acompanyat de la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, l’edifici de la Unitat Quirúrgica Docent (UQD), un equipament que s’integra dins els Serveis Veterinaris de la Universitat de Lleida i el Campus Universitari de l’ETSEA i que converteix aquest complex ubicat a Torrelameu en un pol de recerca i formació en l’àmbit veterinari. L’acte també ha comptat amb la participació del rector de la UdL, Roberto Fernández, i de l’alcalde de Torrelameu, Carles Comes.

Tots ells han efectuat una visita a l’edifici durant la qual han rebut les explicacions tècniques d’Eugènia Rodríguez, arquitecta de l’empresa ARQCOA, i de Quim Balcells, sotsdirector del doble Grau de Veterinària i Producció Animal de la UdL. Posteriorment s’ha descobert la placa commemorativa.

En la seva intervenció, Rosa Maria Perelló s’ha referit a la UQD om la culminació d’un dels reptes “més importants plantejats en ensenyament superior, recerca tecnològica i desenvolupament territorial d’aquests últims anys”, que ha permès convertir el complex “en un referent de qualitat de tot Catalunya i en una eina de progrés i desenvolupament per a les comarques de Lleida”.

Tot plegat ha estat possible gràcies, ha dit Perelló, a la “perseverança institucional” i a un esforç conjunt que han de seguir imperant per aconseguir els objectius d’aquest centre, com són “incidir en la divulgació i a transferència científica”, “l’atracció i la retenció de talent”, la participació en projectes internacionals i la implementació de “mesures que fomentin l’equilibri territorial en ensenyament superior i recerca”.

Quim Torra, per la seva part, ha volgut agrair la contribució de la Diputació a l’hora de posar fil a l’agulla en un projecte que “ajuda a tenir el país sostenible i equilibrat que volem”, bastat en un model d’universitats “fortes a tot el territori”, una aportació que s’ha fet realitat en un centre que farà créixer Lleida i, amb ella, tot el país.

L’equipament està ubicat a tocar del CREBA (Centre de Recerca Experimental Biomèdica Aplicada) i també del Centre d’Estudis Porcins (CEP), amb la qual cosa Torrelameu disposa d’un complex dedicat a la investigació en l’àmbit mèdic i en ciència animal.

La UQD és l’hospital veterinari on els alumnes de grau de veterinària faran les pràctiques amb animals vius, diferenciant els de caire domèstic (gossos, gats, conills, ets.) dels animals més grans i de producció, com ara porcs, ovelles, vedells, vaques, cavalls, etc.

L’edifici està distribuït en tres blocs: la cafeteria, l’aulari, la residència i la zona de maquinària, i l’hospital, que consta d’espais destinats a recepció, consultes, tractament per la imatge (Ecografia, TAC, Ressonància Magnètica i Rajos X), cirurgia (anestèsia i sedació, dos quiròfans per a animals petits i un quiròfan per a animals grans), hospitalització per a animals domèstics (gats i gossos), zona de cures i tractaments i zona d’animals infecciosos, laboratori i serveis annexes en zona hospitalització, estabularis, animals grans i vehicle mòbil de primera intervenció.

La construcció ha suposat una inversió de 2.674.056,18€ per part de la Diputació, als quals cal afegir 770.000,00€ per a l’equipament de la maquinària per a tractament per la imatge i 650.000,00€ més per a equipament vari (laboratori, cirurgia i consultes), per un total de 4.094.056,18€. L’equipament per a la zona cafeteria, aulari, residència i vehicle adaptat a cirurgia va a càrrec de la UdL.

En conjunt, la construcció de la Unitat Quirúrgica Docent de Serveis Veterinaris de la Universitat de Lleida i el Campus Universitari de l’ETSEA han suposat una inversió global propera als 7 milions d’euros per part de la Diputació de Lleida. El resultat conjunt és un hospital per a animals domèstics i de granja on els alumnes del doble grau de Veterinària i Ciència i Producció Animal de la UdL podran completar la seva formació.

Concebut com l’hospital veterinari de referència a Ponent i com a eina clau en el progrés d’un territori on la importància del sector ramader és cabdal, l’edifici tindrà una superfície construïda de 1.690 m², repartits entre els 1.190 de la planta baixa, 128 de la cafeteria i 372 a planta primera. La planta baixa es distribuirà en quatre zones: l’àrea d’atenció i consulta d’animal domèstic i hospitalització; la zona de diagnosi per a la imatge (RRXX, TAC, ressonància i ecògraf); la zona de quiròfans (sales de cirurgia), amb dues més petites destinades a animals domèstics o petits, i una altra més gran destinada a animals de renta de grans mesures (vedells, vaques, cavalls, etc.); i la zona d’estabulari, magatzems, serveis i sales d’instal·lació.

La planta primera estarà distribuïda en dos àmbits: dues aules i annexos per a docència per a 30-40 alumnes cadascuna; i una zona de control i descans de personal d’urgència i/o servei d’hospital i sales de controls i d’instal·lacions. Finalment, a planta baixa, però en una edificació independent, es construirà una zona de càtering i/o cafeteria amb vending, per atendre serveis puntuals.

Pel que a l’estada de Quim Torra a Torrelameu, ha acabat amb una visita a l’Ajuntament, on ha signat al Llibre d’Honor en un acte en què ha estat acompanyat per la presidenta de la Diputació, a més de les autoritats locals.

 

 

Torrelameu, 4 de març de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat