La Diputació aprova un pressupost de 164,4M€ i en preveu destinar el 71,5% a les administracions locals, entitats sense ànim de lucre i inversions al territori

Ple_novembre_23_06

Ple_novembre_23_05

Ple_novembre_23_01

El president Joan Talarn destaca que ajuntaments, consells comarcals i EMD rebran directament 80,3 milions d’euros, 17 milions les entitats socials i econòmiques sense ànim de lucre, i es preveuen 20,3 milions en inversions, arranjaments i millores

 

El diputat de Finances, Marc Baró, posa en valor el compromís d’implementar mecanismes que dotin l’execució pressupostària i administrativa d’una major agilitat i efectivitat

 

La diputada Cristina Morón ha destacat l’increment pressupostari en l’àrea de Cooperació, que és la que ha de donar un suport real i efectiu als municipis, així com l’aposta, també en forma d’increment pressupostari, per l’àrea de Noves Tecnologies

 

El vicepresident Juan Antonio Serrano ha qualificat el pressupost d’“ambiciós” perquè compta amb més recursos per als ens locals, com els que hi haurà per a la promoció turística d’ajuntaments, consells comarcals i associacions i entitats turístiques

 

La vicepresidenta Rosa Pujol ha lamentat el vot en contra el pressupost del grup de Junts-Impulsem de qui ha dit que sembla que tinguin més interès en disposar de més assessors que no pas de la bondat dels comptes

 

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dilluns el pressupost per a l’any 2024, que és de 164.454.724 € comptant els organismes autònoms de l’IEI, Patronat de Turisme Terres de Lleida, Patronat de Promoció Econòmica i l’Organisme de Recaptació. Aquesta xifra representa un increment del 9,8% respecte del pressupost inicial de l’any 2023 i una distribució del 71,5% dels fons de la corporació cap als municipis de Lleida, Alt Pirineu i Aran.

 

Segons ha explicat el president de la Diputació, Joan Talarn, “el 60% de les despeses previstes s’injecten directament als municipis a través d’ajuntaments, consells comarcals i entitats menors així com associacions sense ànim de lucre amb 80,3 milions per a les administracions locals i 17 milions a les entitats socials i econòmiques sense ànim de lucre. A aquesta xifra li podem sumar els 20,3 milions previstos en inversions, arranjaments i altres millores directes al territori, de manera que preveiem destinar el 71,5% del pressupost de la Diputació, 117,6 milions, a les comarques de Lleida, Pirineu i Aran”.

 

Per àrees, Presidència està dotada amb 15M €, Cooperació Municipal i Comarcal, 28,7 milions; Vies i Obres, 20,4 milions; Medi Ambient i Finques, 2,4 milions; Noves Tecnologies, 7,7 milions; Igualtat i Cooperació Internacional, 2,2 milions; i l’àrea de Salut i Benestar Social, amb un total de 24M €. Pel que respecta als organismes autònoms, l’IEI ha pressupostat 12,2 milions: l’Organisme de Recaptació, 8,8 milions; el Patronat de Turisme, 5,6 milions; i el Patronat de Promoció Econòmica, un total de 4,8 milions.

 

El diputat de Finances, Marc Baró, ha destacat “el compromís d’implementar mecanismes que dotin l’execució pressupostària i administrativa d’una major agilitat i efectivitat” i la previsió de reforçar els llocs de comandament de les àrees, amb la creació d’11 places de tècnic d’administració general A1 i cobrir fins a 14 places als diferents organismes autònoms, amb “l’objectiu de cobrir el màxim possible de les necessitats d’un món local històricament infrafinançat que necessita de la Diputació per completar els seus propis pressupostos locals”.

 

La diputada i portaveu del grup del PSC, Cristina Morón, ha destacat l’increment pressupostari en l’àrea de Cooperació, que és la que ha de donar un suport real i efectiu als municipis. També ha subratllat la necessitat de simplificar el funcionament de l’administració i de treballar plegats per arribar a acords, planificar i cooperar. D’altra banda, ha posat l’accent en “la responsabilitat que té la Diputació de Lleida en l’arrelament de les persones a la nostra terra i en la lluita contra el despoblament”. A més a més, ha destacat que 2024 serà l’any amb la major partida pressupostària dedicada a Noves Tecnologies, que també ha de servir per interconnectar els municipis i nodrir-los dels recursos necessaris.

 

El vicepresident tercer, Juan Antonio Serrano, del grup d’Unitat d’Aran, ha dit que es tracta “d’un pressupost ambiciós”, que compta “amb més recursos per als ens locals, per oferir uns millors serveis a la ciutadania, una millor qualitat de vida i, en definitiva, per ajudar els municipis en el seu funcionament”. També s’ha referit al Patronat de Turisme que incrementa la seva dotació pressupostària fins als 5,6 M €, i que en dedicarà més d’1,2 per a ajuts en actuacions de promoció turística adreçats a ajuntaments, consells comarcals i associacions i entitats turístiques.

 

Per la seva part, la vicepresidenta Rosa Pujol, i portaveu del Grup Ara Pacte Local, ha manifestat la seva estupefacció davant el vot en contra del grup de Junts-Impulsem als pressupostos “després que hàgim incorporat la major part de les propostes que han fet en el període de negociació”. “Al final, sembla que l’oposició als comptes vingui més per la reivindicació de disposar de més assessors, que no pas de la bondat dels comptes”. Pujol ha reivindicat que aquests pressupostos “més que per l’increment del 10% respecte als de 2023, seran importants perquè ens hem compromès a aplicar-los amb major agilitat i eficàcia”.

 

El pressupost de la Diputació de Lleida i els seus Organismes Autònoms ha estat aprovat amb els vots a favor dels grups de govern, ERC, PSC, UA i APL i amb els vots en contra dels grups de Junts-Impulsem i del PP. En el cas de Junts-Impulsem, han argumentat que no s’han acceptat les 10 propostes que han presentat, tot i que el govern ha defensat la inclusió de fins a 7 d’elles, i per part del PP, que no tenen garanties de l’execució del mateix.

 

Minut de silenci pel feminicidi de Torallola

 

El ple de la Diputació ha començat amb un minut de silenci en mostra de dol i memòria de Beatriz, víctima d’un feminicidi a Torallola.

 

Altres temes

 

Durant la sessió plenària també s’han debatut i aprovat l’autorització a l’IEI a la signatures d’addendes amb l’Associació Paupaterres 2021-2023 per a l’aportació complementària per al 25è aniversari del festival al 2023; amb el Consell Cultural de les Valls d’Àneu per a l’aportació complementària a la difusió del 32è Dansàneu, Festival de cultures del Pirineu 2023, en marc del Conveni dels Festivals Dansàneu dels anys 2021, 2022, 2023, i amb l’Associació Festival de Música Antiga dels Pirineus 2021-2023.

 

També s’ha donat llum verda a l’acceptació de la revocació de les delegacions de tributs realitzades pels municipis de la Cerdanya, i s’han acceptat les delegacions de d’ingressos de dret públic i de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica dels ajuntaments de Solsona i Fondarella.

 

Pel que fa a la comissió de Serveis Tècnics, s’ha donat el vistiplau a l’informe de valoració de la relació de béns i drets afectats pel projecte constructiu de millores locals i estabilització de talussos a la carretera LV-9124, de la C-13 a Moror, entre els punts quilomètrics 3,085 a 7,560, en el tram entre Guàrdia de Noguera i Sant Esteve de la Sarga, així com l’aprovació inicial de la modificació de la seva relació de béns i drets.

 

Finalment, en l’àmbit de la comissió de Cooperació Municipal, Acció Territorial i Medi Ambient, s’ha fet l’aprovació inicial de la modificació dels Estatuts del Consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

 

 

Lleida, 27 de novembre de 2023

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat