La Diputació aprova per majoria el pressupost de 129 M€ per al 2018

L’aprovació s’ha fet amb els vots favorables de PDeCAT i Unió, PSC i UA

Joan Reñé defensa “el millor pressupost que s’ha fet mai en aquesta casa, encarat clarament a l’atenció als ciutadans als quals representa”

El Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous el pressupost de la institució per al 2018, amb els vots a favor de l’equip de govern de PDeCAT, i els grups PSC i UA. Per la seva banda, els grups d’ERC i el PP s’han abstingut i CUP i C’s han votat en contra. El pressupost consolidat per a l’any 2018 ascendeix a 129.315.602,30 €, xifra que representa un increment d’un 5,17% respecte al 2017. A més, es manté el nivell d’endeutament a la meitat del 2010, quedant-se en el 53%, molt per sota del màxim que permet la llei. Es tracta del pressupost més elevat dels darrers 10 anys de la Diputació de Lleida.
El president Joan Reñé ha destacat que és un pressupost “municipalista, socialment compromès i econòmicament dinàmic”, motiu pel qual ha afegit que “ens hem de sentir tots plegats satisfets d’haver pogut fer el millor pressupost que mai s’ha fet en aquesta casa i encarat clarament a l’atenció en la gestió dels serveis als ciutadans als quals representa”. En aquest sentit, Reñé ha dit que el pressupost “posa en circulació al voltant de 60 milions d’euros per als ajuntaments”.

Segons les xifres presentades, l’increment de nous recursos prové majoritàriament de fons europeus i de crèdit financer extern, mentre que del programa FEDER s’ha consignat l’execució de 7,5 M€. En relació als organismes autònoms, per a l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (OAGRTL) es destinen 6,3 M€; per al Patronat de Turisme Ara Lleida, 4,4 M€; per al Patronat de Promoció Econòmica, 2,3 M€ i per a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), 6,8 M€. Pel que fa les aportacions a ens locals, l’aportació directa supera el 40% del pressupost (més de 50 M€), a través de diferents línies d’ajut i convocatòries.

En Salut Pública, es distribuiran més de 17,7 M€, i en l’àmbit de la col·laboració social, el pressupost destina 7,7 M€. Pel que fa a inversions en carreteres, es preveu una partida inicial de 2,5 M€. A més, al llarg del 2018 s’executaran més d’11,5 M€ d’obres ja actualment en procés de licitació.

Al marge del pressupost, el Ple de la Diputació també ha aprovat una moció presentada pels grups de PdeCAT, CUP, ERC, PSC i UA en defensa de la unitat de la col·lecció d’art del Museu de Lleida i de rebuig a la utilització de l’article 155 per fer efectiva la seva disgregació.

Al respecte de les peces d’art procedents de Santa Maria de Sixena, Joan Reñé ha puntualitzat que si algú ha defensat sempre el Museu de Lleida és la Diputació, i que “els seus serveis jurídics, des dels seus inicis i en tot el tràmit, han treballat per defensar l’art del Museu”. Per tot plegat, Reñé ha demanat a “aquell que avui fa de conseller de Cultura, que exerceixi de president del Consorci, de conseller de Cultura, atenent la Llei de Patrimoni Cultural Català i que, per tant, mantingui la unitat de la col·lecció”. “Més que l’article 155, el que hem de treballar són el nombre d’obres, que són 157: 113 de l’art de la Franja i 44 de Sixena. 157 i no 155. Aquest ha de ser el referent que ens ha de moure a entendre i a creure quina és la nostra obligació i quin és el nostre deure”, ha afegit el president.

També s’ha aprovat una moció a favor de l’alliberament dels presos polítics, presentada per CiU, ERC i CUP.

Lleida, 30 de novembre de 2017

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat