La Diputació ajuda els municipis a elaborar un mapa de la presència de fibrociment a les comarques de Lleida

Jornada_fibrociment_01

Jornada_fibrociment_03

Jornada_fibrociment_02

El president Joan Talarn ha donat la benvinguda a la ‘Jornada sobre Inventari de fibrociment, catàleg de masies disseminades, carrerer municipal i les xarxes de serveis’

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha donat aquest dijous la benvinguda als assistents a la ‘Jornada sobre Inventari de fibrociment, catàleg de masies disseminades, carrerer municipal i les xarxes de serveis’, que s’ha celebrat a la Sala d’Actes de la Diputació de Lleida. L’acte ha comptat amb l’assistència del vicepresident, Agustí Jiménez, que n’ha fet la cloenda, i del diputat Fermí Masot.

 

Dins dels objectius fixats per la Unió Europea de retirada dels materials que contenen amiant (MCA) de tots els edificis públics abans del 2028 i del conjunt de la Unió el 2032, la Diputació de Lleida ajudarà els municipis a realitzar un mapa de presència de fibrociment a les comarques de Lleida i la detecció sobre quins trams de la xarxa d’aigua porten aquest material.

 

Es tracta d’inventariar els immobles i elements amb aquest compost, que permetrà obtenir unes dades mínimes homogènies per a tot el territori, amb informació detallada de cada element, i que forma part de les accions previstes al Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya 2023-2032.

 

Joan Talarn ha destacat, en la seva intervenció, que “es tracta de programes que per als municipis petits són molt necessaris, però que també requereixen una feina prèvia que s’ha de fer a cada poble, i aquí és on cobren més sentit que mai els serveis de la Diputació”. Per això, “entenem que és important que conegueu quines eines hem estat preparant per garantir que la feina de camp pròpia que heu de fer els municipis es faci de forma àgil, eficient i sense que us suposi una inversió de recursos onerosa”.

 

Finalment, ha ressaltat el fet de treballar conjuntament entre Generalitat, municipis i Diputació “en agendes compartides”, i que aquesta és una bona oportunitat “per solucionar problemes endèmics, com per exemple, l’existència encara d’elements fets de fibrociment, que els ajuntaments no podem abordar perquè no disposem del temps, dels recursos ni del personal per atendre els requeriments necessaris”.

 

La jornada ha comptat amb les intervencions del responsable d’assessorament i de coordinació de projectes estratègics del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Francesc Bonnin, que ha parlat de l’inventari de fibrociment; una demostració pràctica, a càrrec dels tècnics de NT sobre com introduir la informació demanada al portal SIG; Catàleg de cases disseminades’, a càrrec de Marc Salvador, coordinador del Sistema d’Informació Geogràfica del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, on s’ha mostrat el resultat de la prova pilot amb els municipis de la comarca del Solsonès, i ‘DUPROCIM, carrerer i xarxes de serveis municipals’, a càrrec dels tècnics del servei de NT on s’han mostrat els resultats de la digitalització dels serveis i dels seus possibles usos, així com les subvencions de què es disposen per dur-les a terme.

 

A la cloenda, Agustí Jiménez ha ofert l’ajut dels serveis de la Diputació per resoldre els dubtes generats en l’ús de les aplicacions que s’han presentat.

 

Lleida, 8 de novembre de 2023

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat