La demarcació torna a organitzar més de 200 fires aquest 2025 i recupera el nivell previ “al sotrac de la pandèmia de la COVID-19”

Fira_Oli_01

Fira_Oli_04

Fira_Oli_03

Fira_Oli_02

El president Joan Talarn destaca durant la inauguració de la Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra Catalunya de les Borges Blanques-Les Garrigues, que la Diputació “manté la promoció dels aliments excepcionals de Lleida que comparteixen la nostra forma orgullosament pagesa de ser”

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha donat a conèixer aquest divendres la Guia de Fires 2025 en el marc de la inauguració de la 28a edició de la Fira de l’Oli d’Oliva Verge Extra Catalunya, que se celebra a les Borges Blanques del 17 al 19 de gener. Talarn ha remarcat que aquest any es realitzaran un total de 203 fires a les comarques de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, un increment de sis respecte a l’any anterior, la qual cosa consolida la recuperació de les xifres prèvies a la pandèmia.

L’acte inaugural ha estat presidit per la directora general de Comerç de la Generalitat, Marta Angerri. També ha comptat amb la participació del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas; l’alcalde de les Borges Blanques, Josep Farran, i el regidor de Promoció Econòmica i Fires de les Borges Blanques, Xavier Bueno, i l’assistència del vicepresident de la Diputació, Agustí Jiménez; el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, la diputada Sandra Marco i el diputat Òscar Martínez.

Durant la seva intervenció, el president de la Diputació ha destacat que les fires “són el mecanisme pel qual els municipis es reivindiquen, exhibint allò que millor saben fer i promovent la seva singularitat. Enguany, podem afirmar que hem superat el sotrac de la pandèmia, amb una recuperació evident en totes les tipologies de fires, des de les multisectorials fins a les de recreació històrica.”

Talarn ha subratllat també l’aposta per la diversificació i el creixement: “L’augment en fires de tradicions locals i recreacions històriques és una mostra de l’esforç dels ajuntaments per mantenir viu el patrimoni cultural i dinamitzar l’economia. A més, les multisectorials, amb un fort component gastronòmic, confirmen l’impuls a un sector essencial per al territori.”

Aquest 2025 es duran a terme 203 fires a la demarcació de Lleida, un 3% més que l’any passat. Les categories amb més creixement són les de recreació històrica i tradicions, que gairebé es doblen respecte al 2024 (+18), i les multisectorials, amb un augment de vuit certàmens. Tot i un lleuger descens aparent en les fires alimentàries (-6), moltes d’aquestes activitats s’han integrat en esdeveniments multisectorials que posen encara més en valor la gastronomia local.

Talarn ha destacat també la participació de la Diputació de Lleida amb 19 accions de promoció gastronòmica de les comarques de Lleida, “amb tots aquests aliments excepcionals que comparteixen un denominador comú: tenen gust a la nostra aigua, a la nostra terra, a la nostra forma orgullosament pagesa de ser. Tenen gust de Lleida”.

En aquest sentit, la jornada inaugural de la Fira ha inclòs diverses activitats destacades. Durant el matí, infants de diferents escoles de les Borges Blanques han participat en tallers gastronòmics, i s’ha pogut gaudir del tast de productes innovadors com la cervesa artesana Neven The Green Beer i el licor de crema Kilato. A la tarda, s’han celebrat tallers de sabons artesans, maridatges amb formatges del Pallars i mel del Montsec, i un tast de vins ecològics del celler Raimat.

Les activitats de dissabte

Dissabte la programació continuarà amb tallers de tast d’oli, la celebració del 50è aniversari de la DOP Les Garrigues i degustacions de productes artesans com els panadons, els embotits i les postres de músic, entre altres. Igualment, tindrà lloc el lliurament de la 13a campanya de dinamització comercial i territorial de la Xarxa de Barris Antics amb projectes. En total, els tres dies de Fira inclouran 19 activitats a l’estand d’Aliments del Territori, la qual cosa reforça el seu paper com a aparador gastronòmic de productes locals. Aquesta proposta integrarà també aliments d’altres zones del territori, com vins, formatges i mel.

Lleida, 17 de gener de 2025

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat