La cultura, la gastronomia i les tradicions japoneses, al Matsuri de Ponent d’Ivars d’Urgell

Matsuri_01

Matsuri_02

La tercera edició d’aquest festival se celebra el dia 27 d’abril amb la previsió de 3.000 visitants

El diputat Òscar Martínez; l’alcalde d’Ivars d’Urgell, Joan Carles Sánchez; el director-promotor del festival, Genís Castelló, i el mestre cuiner, Yoshihiro Yamazaki, han presentat aquest dimecres el Matsuri de Ponent. 3er Festival Japonès, que se celebrarà a Ivars d’Urgell, el 27 d’abril, amb xerrades, tallers, comerç, exposicions i gastronomia.

L’activitat —que preveu la presència d’uns 3.000 visitants— està organitzada per l’Associació Lo Jovent d’Ivars d’Urgell, i la col·laboració de l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell, el Consolat General del Japó a Barcelona i Viajar Code: Barcelona.

Òscar Martínez ha ressaltat que el gran nombre d’activitats que s’ofereixen, “seran de molt interès i utilitat per als visitants. Ens submergeix, en tots els sentits, en la cultura japonesa, donant-li un valor afegit més”.

De la seva banda, Joan Carles Sánchez ha recordat que el festival cada any té més implantació i que això els motiva a seguir-hi treballant, perquè ens torna a posar al mapa”.

Les activitats començaran a les 11.00 hores amb la xerrada ‘Nisshoku – Eclipsi de llum’, a càrrec de Montse Rubinat, autora del llibre de haikus, tankes i versos de llum, i Satomi Tanaka, reconeguda cal·lígrafa de Shodo, que compatiran les seves experiències en una mescla de l’art i la cultura japonesa. Aquesta donarà pas a altres xerrades-demostracions amb temàtiques que van des del disseny, el joc del Kendama —que es farà amb una connexió en directe amb el Japó—, tal com ha comentat Genís Castelló, la gastronomia, les joguines tradicionals nipones, o la dansa tradicional japonesa, amb Minna No Odori`.

Paral·lelament, es faran tallers de Manga, d’origami (l’art japonès de plegar paper sense fer servir pegament ni tisores, creat per transformar un full inicial quadrat o rectangular en diverses formes, des de les més simples fins a creacions de gran complexitat), d’escriptura japonesa (shodo), de dansa, del Kendama, o taller de Teru Teru Bōzu, on els participants tindran l’oportunitat de crear aquests tradicionals ninots japonesos de paper.

 

Des del punt de vista expositiu, els visitants podran gaudir de l’exposició  ‘El meu veí Totoro. 35 visions: Tribut al clàssic de l’animació japonesa’, coordinada per Jordi Pastor i Reinaldo Pereira i portada a terme pel Matsuri de Ponent, amb la col·laboració de l’Escola Joso i Fonofox, celebra el 35è aniversari d’aquesta emblemàtica obra de l’anime japonès; una altra sobre els tendres haikus i tankas de Montse Rubinat i la delicada cal·ligrafia japonesa de Satomi Tanaka; ‘Mangakas de la Joso’; ‘Exposició d’homenatge a Akira Toriyama (la’utor del reconegut Manga ‘Dragon Ball’)’; i ‘Diversitat al Japó a través de les joguines japoneses’.

Yoshihiro Yamazaki, empresari hoteler copropietari de l’Hotel Tamanoyu situat a la zona balneària d’Asama-onsen, a la ciutat de Matsumoto, prefectura de Nagano, és un amant i apassionat de tot el que envolta la cultura del soba (anomenat blat sarraí, blat negre o fajol). En aquest sentit, ha explicat que és un honor per a ell participar, per tercera vegada, en aquest Matsuri per apropar la cultura gastronòmica del soba a la gent de Ponent.

La jornada —que comptarà amb una trentena de parades— es completarà amb un dinar i un sopar popular amb temàtica japonesa.

Està previst que hi assisteixin la cònsol del Japó a Barcelona, Akiko Shikata, i la consellera en funcions d’Acció Exterior, Meritxell Serret.

Per a més informació: www.matsuriponent.com

Lleida, 24 d’abril de 2024

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat