La Cooperativa d’Ivars, Marc Castellnou, cap dels GRAF, i ‘Alcarràs’ recullen els Premis Nacionals Felip Domènech a l’IEI

Premis_UP_1

La vicepresidenta de la Diputació i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha participat a l’acte de lliurament dels guardons, celebrat a l’Aula Magna

En el seu parlament, Rufach ha encoratjat Unió de Pagesos per tal que “molts anys més continuï aixecant la flama orgullosa del món rural català” que la pel·lícula premiada ha atiat

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest diumenge l’acte de lliurament dels Premis Nacionals Felip Domènech, que ha comptat amb la participació d’Estefania Rufach, vicepresident de la Diputació de Lleida i de l’IEI.

En aquesta ocasió, els guardonats han estat la Cooperativa d’Ivars (Entitats), Marc Castellnou (Persones) i Carla Simon i Arnau Vilaró, directora i coguionista del film ‘Alcarràs’, que han rebut el Premi Especial del Jurat. L’acte ha comptat amb l’actuació musical de Meritxell Gené, que ha interpretat diferents temes. A més d’Estefania Rufach, hi han intervingut Manel Escolà, sindicalista històric d’Unió de Pagesos i company estret de Felip Domènech; Josep Sellart, coordinador Territorial a la Plana de Lleida d’Unió de Pagesos; i Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos.

El premi a Entitats ha estat recollit de mans d’Estefania Rufach per Josep Coll, president de la Cooperativa d’Ivars; el de Persones, ha estat lliurat per Josep Sellart a Marc Castellnou, cap de l’Àrea del Grup d’Actuació Forestal i inspector en cap del Grup de Reforç Actuacions Forestals dels Bombers (GRAF); i el Premi Especial del Jurat l’ha recollit Arnau Vilaró de mans de Joan Caball.

En la seva intervenció, Estefania Rufach ha expressat la seva satisfacció pel fet que l’Institut d’Estudis Ilerdencs, “la casa de la cultura de la demarcació de Lleida”, sigui l’escenari d’un acte relacionat amb la pagesia, un fet que pot semblar sorprenent, però que té la seva raó de ser en que el món agrari “ens representa com a senya dels valors de la societat civil agrària i origen de la immensa majoria de les tradicions culturals que ens distingeixen com a poble”.

Com a exemple, la vicepresidenta de la Diputació i de l’IEI ha esmentat ‘Alcarràs’, una pel·lícula “rodada en lleidatà als camps del Segrià, el Pla d’Urgell i la Franja” en la que “el món rural alça amb orgull la seva idiosincràsia”, i ha remarcat que “la defensa de la pagesia, l’associacionisme i el país són uns valors que travessen l’essència nacional del nostre poble i conformen els pilars fonamentals que l’han permès d’avançar com a societat dins d’un continuat i desfavorable context històric”.

Per tot plegat, ha felicitat els guardonats i ha encoratjat Unió de Pagesos per tal que “molts anys més continuï aixecant aquest flama orgullosa del món rural català”.

Els premis

Els Premis Nacionals Felip Domènech van ser instituïts per Unió de Pagesos l’any 2016 amb l’objectiu de fer un reconeixement públic cada dos anys a persones i entitats que han destacat en la defensa de la pagesia, de la cultura, del cooperativisme, del país i de les seves llibertats. El jurat ha estat integrat per quatre membres relacionats amb la Universitat de Lleida, el cooperativisme, l’activisme pagès i en defensa de l’aigua i l’activisme cultural, i per tres membres vinculats a òrgans i sectors socials d’Unió de Pagesos.

El tret distintiu dels guardons és una escultura de l’artista cerverí Xavier Badia. Elaborats amb resina de polièster i resina transparent, els trofeus s’inspiren en dos elements vinculats a la figura de Felip Domènech. Així, un puny emergeix de l’aigua amb un terròs humit, símbol de la terra regada, que adquireix el significat de la lluita per una feina digna.

Premi Especial del Jurat:

Carla Simón, directora de cine i coguionista del film ‘Alcarràs’, i a Arnau Vilaró, coguionista, per posar al centre de l’opinió pública, com no s’havia aconseguit abans, la dimensió social i cultural de la pagesia i el model de l’agricultura familiar. ‘Alcarràs’ internacionalitza la problemàtica del camp vista des de Catalunya.

Premi Nacional Felip Domènech 2022 a la Persona:

Marc Castellnou, pel seu treball com a cap de l’Àrea del Grup d’Actuació Forestal dels Bombers de la Generalitat de Catalunya en la lluita contra els incendis forestals i, especialment, pel seu treball de comunicació i divulgació de la necessitat d’un país on la pagesia tingui molta més rellevància tant per l’activitat agrícola, ramadera i forestal com per la sostenibilitat del paisatge.

Premi Nacional Felip Domènech 2022 a l’Entitat:

Cooperativa d’Ivars, per ser un model reeixit de cooperativa, amb 107 anys d’història, que marca el camí a seguir pel fet que posa el futur de l’agricultura i la ramaderia a les mans de la pagesia. A més d’impulsar l’activitat econòmica al sector i al territori, la Cooperativa d’Ivars té un compromís social a través de l’acció assistencial i educativa, de l’atenció social i de la promoció del cooperativisme.

Premiats en edicions anteriors:

2020:

PERSONA: Pep Riera, activista sindical agrari

ENTITAT: Cooperativa Lletera Cadí

2018:

PERSONA: Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals

ENTITAT: L’Olivera Cooperativa de Vallbona de les Monges (l’Urgell)

2016:

PERSONA: Agustí Villarroya, tècnic agrònom de viticultura

ENTITAT: Parc Agrari del Baix Llobregat

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat