La ‘Caminada de Carenes 2022, 12a Marxa El Pont de Suert a Tremp’ torna a reivindicar la millora de les vies de comunicació entre el Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça

Caminada-carenes_01

Caminada-carenes_03

Caminada-carenes_02

Se celebrarà el dia 9 d’abril, amb tres propostes, de 52, 30 i 9 km, i és puntuable per al Circuit Català de Caminades de Resistència

 

El diputat Marc Baró; l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases; l’alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, i el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Tremp, Francesc Castells, han participat aquest dilluns en la presentació de la Caminada de Carenes 2022, 12a Marxa El Pont de Suert a Tremp, que se celebrarà el 9 d’abril, organitzada pels ajuntaments del Pont de Suert i Tremp i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, i que forma part del Circuit Català de Caminades de Resistència.

 

La presentació –que ha tingut lloc a la sala de premsa del Palau de la Diputació– ha comptat també amb l’assistència de tècnics dels ajuntaments de Tremp i el Pont de Suert.

 

Marc Baró ha fet referència a les vies de comunicació que hi ha entre les dues comarques, l’Alta Ribagorça i el Pallars Jussà. “Amb aquesta activitat promocionem l’hàbit de les caminades, fer esport a la natura i potenciar la salut, i ens fa agafar una perspectiva real de com són les vies de comunicació de l’Alt Pirineu. Per anar d’una comarca a una altra, hem de fer grans distàncies”. Per això, ha reclamat “unes comunicacions dignes com hauria de ser l’Eix Pirinenc i la N-260”.

 

En aquest mateix sentit, s’ha manifestat Maria Pilar Cases. “Reivindiquem la N-260 perquè atansaria molt més la Ribagorça del Pallars, així com l’Eix Pirinenc que atansaria les comarques de l’Alt Pirineu i Aran entre si, ara per ara molt separades, no per quilòmetres però sí per temps”.

 

José Antonio Troguet ha parlat dels lligams culturals d’ambdues comarques i s’ha referit al fet que formaven part de la mateixa comarca fins l’any 1988, moment en què es va crear l’Alta Ribagorça. “Malgrat això –ha dit– són dos comarques que no tenen molta relació personal ni comercial per la dificultat orogràfica de les carreteres i la caminada és una excusa per trobar-nos una vegada a l’any”.

 

La caminada és un recorregut que uneix les poblacions del Pont de Suert i de Tremp per camins tradicionals, ramaders i forestals, amb una longitud de 52 km, un desnivell positiu acumulat de 2.154 metres i negatiu de 2.542 metres i un desnivell total de 4.696 metres. Els inscrits prendran la sortida a les 5.00 hores.

 

L’organització també ha previst dos recorreguts alternatius: un que va des d’Adons fins a Tremp, de 30 km, amb un desnivell total de 2.533 metres (la sortida es farà a les 7.30 hores); i un altre des de Gurp a Tremp, de 9 km, amb un desnivell total de 491 metres (la sortida està prevista a les 12.00 hores), preparat per a tota la família amb infants a partir de 8 anys. En aquest cas, la sortida es farà 2 km abans d’arribar al nucli de Gurp.

 

La sortida de la Caminada de Carenes es farà des de la plaça de la confraria del Pont de Suert en direcció sud, per enfilar direcció al camí fins a la Font de la Mena. Des d’allà, es durà a terme l’ascensió fins al poble abandonat de Montiberri. Els participants continuaran en direcció a Viu de Llevata creuant l’EIN de la Faiada de Malpàs i arribant al coll de Sant Roc de Viu. Des d’aquí, es farà el descens fins a Casa Trepadús i el barranc de Cantallops, des d’on s’ascendirà al coll de Sant Roc d’Adons, on hi haurà situat un punt d’avituallament.

 

Des d’Adons se seguirà fins a la Creu de Ferri, seguint per Espluga de Serra i el poble de Santa Engràcia, i passant per l’EIN de la Serra de Sant Gervàs-Vall Alta de Serradell. La caminada encararà els últims quilòmetres passant pels pobles de Santa Engràcia i de Talarn. Des d’aquí, descens fins al Casal de Tremp, on acaba el recorregut.

 

A part de l’avituallament d’Adons, on es podrà fer un esmorzar amb pa amb tomàquet i embotits, begudes i fruita, també n’hi haurà a la Borda de Farré (aigua, begudes isotòniques i fruita); Serra de Sant Gervàs (aigua); Pui de Lleràs (aigua, begudes isotòniques, fruita seca, pastes, gominoles i fruita); Gurp (aigua, begudes isotòniques, fruita seca, pastes, gominoles i fruita) i Tremp (ous ferrats, botifarra negra, llonganissa, tot fet a la planxa, i acompanyat de pasta i amanida verda, pa i fruita, aigua, begudes isotòniques, cervesa i coca-cola).

 

Els inscrits també poden participar al repte ‘100 Cims’, un projecte iniciat l’1 de juliol de 2006 amb l’objectiu de conèixer les diferents contrades del nostre país mitjançant l’excursionisme i arribar a fer 100 cims. El Pui de Lleràs, de 1.692 metres, forma part d’aquest repte i per tal que quedi constància que s’ha culminat cal fer el registre de l’ascensió a https://www.feec.cat/activitats/100-cims/  i https://www.feec.cat/cim/pui-de-lleras/.

 

Actualment, el catàleg de ‘100 Cims’ està format per 308 cims representatius de la geografia catalana.

 

D’altra banda, els organitzadors han explicat que fins al moment hi ha 250 inscrits i que es preveu una participació d’unes 450 persones. La data màxima d’inscripció serà el 6 d’abril. També s’ha posat en valor la participació de prop de 125 voluntaris, “sense els quals seria impossible la seva celebració”, han assegurat els tècnics. Com en anteriors edicions, els participants poden fer l’activitat caminant o corrent.

 

Per a més informació: www.elpontdesuert.cat;

www.tremp.cat/caminadacarenes i www.inscripcions.cat

 

Lleida, 28 de març de 2022

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat