La 579a Fira de Sant Bartomeu d’Artesa de Segre canvia de format per evitar les hores de màxima calor

Fira de Sant Bartomeu_1

Fira de Sant Bartomeu_2

Fira de Sant Bartomeu_3

La mostra, que se celebrarà el cap de setmana del 26 i 27 d’agost, prioritzarà els sopars tast de productes locals al vespre i el mercat de fira, que també obrirà cap al tard i en el qual hi participaran una 80a d’expositors

El diputat Fermí Massot, acompanyat de l’alcalde d’Artesa de Segre, Francesc Puigpinós, i la regidora de Festes i Entitats, Comerç i Turisme, M. Àngels López Ortiz, han presentat la 579a Fira de Sant Bartomeu d’Artesa de Segre, que se celebrarà els dies 26 i 27 d’agost de 2023.

El diputat Fermí Massot, que ha donat la benvinguda, ha definit aquesta llegendària fira que es remunta a l’any 1443, de “quilòmetre zero, ja que la majoria d’expositors són productors i artesans locals”. La principal novetat d’aquesta 579a edició és la reducció d’hores d’exposició dels productors i artesans, la qual ha valorat molt positivament el diputat Massot. La iniciativa, proposada pel consistori, evita les hores de màxima temperatura, com són els migdies i fins les 18.00 hores no es donarà inici. L’horari  firal serà de les 18.00h a les 23.30h el dissabte, i de 9.00 a 14.00h i de les 18.00 a les 23.30h el diumenge. Així, la Fira se centrarà en els tradicionals sopars tast de productes locals al vespre ambdós dies i el tradicional mercat el diumenge. Com ha explicat l’alcalde d’Artesa de Segre, Francesc Puigpinós, la rebaixa d’hores beneficiarà, sobretot, als productors alimentaris, els quals han fet una valoració positiva de la iniciativa.

En total hi participaran més d’una vintena de productors i productores locals, que exposaran vins, formatges, embotits, conills, pollastres, vedella, oli verge extra, pa, coques, melons, mel, entre d’altres; i diferents restauradors oferiran plats elaborats amb productes locals. Una altra novetat d’enguany serà que un dels punts de restauració serà per a celíacs i hi haurà una terrassa chill-out. Els visitants podran degustar les propostes gastronòmiques en els sopars tast que tindran lloc a les 21.00 hores dissabte i diumenge i que inclouran música en directe. El dissabte la banda Lo Dixie amenitzarà la jornada i el diumenge ho farà Lab Sons.

La Fira comptarà també una important mostra d’artesans, concretament s’instal·laran una trentena de parades al voltant de la plaça de l’Ajuntament. Els visitants podran gaudir també del Mercat Tot d’Aquí, que s’ha sumat a la Fira i estarà ubicat al voltant de l’església. En total hi haurà una 80a d’expositors.

El dissabte 26, es donarà inici a la Fira a les 18.00 hores amb el Torneig 3×3, per continuar amb el circuit inaugural de la Fira a les 20.00 hores. La jornada finalitzarà amb el sopar tast i la música en directe amb Lo Dixie.

El diumenge 27 la Fira obrirà les seves portes a les 9.00 hores i a banda de les parades d’artesans i productors, tindrà lloc l’11è Intercanvi de Segells i Promoció  Filatèlica Intercanvis, la 24a Trobada de Puntaires que aplegarà més de 170 participants, un taller de cuina de llegums a càrrec del xef Txicadexef i un vermut musical amb Ethan d’Eufòria. El programa d’activitats continuarà a la tarda, a partir de les 18.00 hores, amb el partit de futbol III Memorial Joel Bertran entre el CE Artesa de Segre i el CF Balaguer; i el taller de ceràmica. Es posarà fi a la 579a Fira Sant Bartomeu amb el sopar tast i la música en directe de Lab Sons.

La tradicional Fira de Sant Bartomeu es remunta l’any 1443 quan el Rei Alfons IV, el Magnànim, va concedir el privilegi de celebració de la Fira de Sant Bartomeu l’últim cap de setmana d’agost. Als seus inicis la Fira girava entorn de productes de conreu com al cànem, els melons i les síndries, el vi o també l’intercanvi dels animals de pota rodona i de pota forcada, entre altres. En el transcurs del temps la mecanització en el conreu i la febre mercantil, van provocar que l’últim mig segle aquesta hagi hagut de readaptar-se substituint el bestiar per exposicions de maquinària agrícola, expositors dels comerços de la zona però sense deixar de reivindicar en certa manera treballs artesanals que han intentat perdurar dins la modernitat, tot oferint uns productes artesanals de proximitat.

Lleida, 22 d’agost de 2023

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat