La 10a Mostra d’Oficis i Artesania de Fondarella reuneix més de 5.000 persones

Fondarella Oficis i Artesania

Joan Reñé, alcalde de Fondarella i president de la Diputació, destaca les tradicions populars com les orelletes i els caliquenyos, i assisteix a la presentació del llibre “Fumar-se el Franquisme”

El president de la Diputació de Lleida i alcalde de Fondarella, Joan Reñé, ha destacat la importància de les tradicions i els costums, i ha posat en valor la manera de viure de fa molts anys en el marc de la desena edició de la Mostra d’Oficis i Artesania de Fondarella, una fira que ha congregat més de 5.000 persones. La fira, que ja està plenament consolidada, ha reunit diferents parades amb demostracions d’oficis antics, productors artesans i gastronomia de proximitat.

Reñé ha manifestat que “el que vam pretendre i hem anat consolidant és posar en valor la manera de viure de la gent de fa unes quantes generacions, mostrant oficis antics la majoria dels quals ja no es duen a terme. Poder-los conèixer ens dóna també un referent de què érem, on érem, on anàvem i on hem arribat. A la gent gran els permet recordar que es feia quan eren joves, i a la gent jove li dóna la possibilitat de veure de primera mà que feien els seus padrins”.

També ha assenyalat que, més enllà dels 30 oficis que es podien descobrir a la Mostra, s’ha volgut ressaltar alguns aspectes de la tradició popular de Fondarella. “Es tracta de dos conceptes treballats per la gent del poble, especialment per la gent gran, dels quals estem orgullosos. Un és el taller de caliquenyos que mostra una feina que va desenvolupar molta gent durant la postguerra generant una economia de suport molt important pel municipi, i l’altre és un taller on padrines del poble mostren com es fan les tradicionals orelletes, un postre típic de Festa Major que es feia a totes les cases del poble”, ha manifestat Reñé.

En aquest sentit, la coordinadora del taller d’orelletes, Neus Huguet, ha assegurat que aquest producte “és el més tradicional de la cuina del poble”, ja que “abans es feia a totes les cases per la Festa Major. Era una cosa que esperàvem amb ganes i que unia vàries famílies en una celebració a la vora del foc”.

Reñé ha presidit també la presentació del llibre “Fumar-se el franquisme”, del periodista i escriptor Francesc Canosa, del qual ha assegurat que “contribueix a donar a conèixer un temps històric, un poble i unes persones que, en una

època complicada, van fer caliquenyos per sobreviure”. L’obra és un compendi de relats amb les vivències de pagesos de les comarques de la plana de Lleida durant el període de postguerra, entre ells Fondarella, Torregrossa, Torres de Segre o Juneda.

La Mostra d’Oficis i Artesania de Fondarella, organitzat per l’Ajuntament de Fondarella, compta amb la col•laboració de Diputació de Lleida, Gustum i el Consell Comarcal del Pla d’Urgell.

Fondarella, 10 de maig de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat