Jornada sobre la tecnologia 5G i el seu impacte al sector agroalimentari

S’ha celebrat a la sala d’actes de la Diputació i ha comptat amb la intervenció del vicepresident quart, Eloi Bergós, el qual ha destacat que aquesta tecnologia ha de ser, juntament amb la fibra òptica, una eina per frenar el despoblament

El vicepresident quart de la Diputació, Eloi Bergós, ha participat en l’acte d’inauguració de la jornada “Tecnologia 5G i el seu impacte al sector agroalimentari”, que s’ha celebrat a la sala d’actes de la Diputació de Lleida, organitzada per la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, SmartCatalonia, 5G Barcelona, i la Diputació de Lleida; i que ha comptat també amb la intervenció de la directora general de Societat Digital de la Generalitat, Joana Barbany.

Durant la seva intervenció, Eloi Bergós ha destacat que les comarques de Lleida, per les seves característiques geogràfiques, demogràfiques i econòmiques, tenen un interès especial per tot el que representen les tecnologies de la informació i la comunicació. En aquest sentit, ha dit que sense un desenvolupament generalitzat de tots els sistemes de comunicació no es podrà ser competitiu, ni en l’àmbit privat ni en l’àmbit públic.

Ha recordat també que enguany s’ha endegat el desplegament de la fibra òptica pel territori i que això, sumat amb jornades com aquesta sobre 5G, han de permetre que la digitalització del sector agroalimentari a partir de la nova tecnologia mòbil sigui una realitat en la línia d’avançar en l’ús i l’aplicació de les noves tecnologies en tots el camps, perquè seran determinants per al futur de l’àmbit rural i dels seus sectors de producció.

L’enfocament de la jornada s’ha referit també al repte que tenen les comarques de Lleida d’aturar el despoblament de les zones més sensibles del territori i que queden més lluny de les grans urbs, per la qual cosa cal sumar-se a la revolució tecnològica que suposa l’arribada de la fibra òptica o l’aparició del 5G.

En aquest sentit, un dels elements que s’han posat sobre la taula de debat ha estat que l’èxit i el creixement del territori dependran, en gran mesura, d’aturar aquest decreixement de població en zones determinades i vetllar davant l’excessiu envelliment però amb una visió optimista sobre les potencialitats de creixement de les comarques lleidatanes. Així, entre les principals fortaleses del territori, destaca el potencial del sector primari agroalimentari, el turisme, l’economia verda o la indústria, entre altres.

La jornada ha comptat amb la participació del director d’SmartCatalonia de la Secretaria de Telecomunicacions Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco, que ha fet la presentació de l’estratègia 5G de Catalunya; ha seguit amb la presentació de l’Observatorio Nacional del 5G, a càrrec de Federico Ruiz; la introducció a les possibilitats d’aplicació de tecnologia 5G en l’entorn rural (Smart Rural), que ha fet la directora d’Innovation Business Unit. Fundació i2cat, Rosa Paradell; i ha finalitzat amb una taula rodona en la qual s’ha tractat sobre les principals aplicacions del 5G en el sector agroalimentari, amb representants d’IRTA Fruitcentre, Oppgroup, AKIS i Parc Tecnològic de Lleida, moderats pel director de 5G Barcelona, Eduard Martin.

Els organitzadors han finalitzat la jornada amb un workshop que s’ha celebrat a la sala polivalent de la Diputació de Lleida.

Lleida, 9 de maig de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat