Joan Talarn reivindica la tasca dels fotoperiodistes a Miravisions, “el principal fòrum d’aquest sector a Catalunya”

Miravisions_1

Miravisions_2

Miravisions_3

Miravisions_4

El president de la Diputació ha participat en l’acte inaugural d’un certamen que se celebra al llarg del cap de setmana a Juneda

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dissabte en l’acte inaugural de Miravisions 2023, que ha tingut lloc al Mas Miravall de Juneda. Miravisions, la jornada del fotoperiodisme a Catalunya, se celebra des de divendres i fins diumenge en aquest espai i al Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (CAMP) sota l’organització de la revista ‘La Mira’ i l’Associació Cultural La Torratxa i amb el patrocini de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, entre d’altres.

A la inauguració també hi han participat la directora de ‘La Mira’, Magda Gregori; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Juneda, Aina Camí, i la directora general de Difusió del Departament de la Presidència de la Generalitat, Eva Pomares. També estava present la diputada al Parlament de Catalunya, Marta Vilalta.

La visita del president de la Diputació a Juneda ha començat al Centre de les Arts i la Memòria de Ponent (CAMP) on ha estat rebut per l’alcalde de Juneda, Antoni Villas i representants del CAMP i ‘La Mira’. Talarn ha pogut veure algunes de les exposicions temporals, com la de Roser Vilallonga ‘Una societat, milers de cares’, la de Jordi Borràs i La Mira ‘L’art és artesà’, o la mostra del Premi Miravisions de Fotoperiodisme 2023.

Joan Talarn ha començat la seva intervenció felicitant ‘La Mira’ per ser “una aposta editorial de país realitzada des de la capital però pensada des del territori”. Una tarannà, aquest, que l’ha dut a organitzar “el principal fòrum de fotoperiodisme de Catalunya, i no sé si també de l’Estat”, que té el valor afegit de fer-se en un escenari lleidatà, amb la qual cosa té la particularitat de ser “una activitat de país” que es fa “fora de la capital i va molt més enllà”.

Però, pel damunt de tot, el president ha volgut remarcar el fet que Miravisions ha apostat per “donar valor” a una de les disciplines periodístiques, la del fotoperiodisme. En aquest sentit, el president ha destacat que el fotoperiodisme ha de reflexionar sobre quin és el seu paper en una societat on els mitjans s’han democratitzat. Talarn ha posat l’exemple, de com avui en dia amb un tweet es pot explicar què ha passat i amb la fotografia, a través d’un mòbil a la mà, sembla que tothom és capaç de ser fotoperiodista. Talarn ha volgut reivindicar que “el fotoperiodisme és molt més que això, hi ha una llarga preparació al darrere i una voluntat d’explicar més enllà i donar més informació de la del text”.

Talarn s’ha referit també a la llarga tradició de fotoperiodistes a Catalunya i ha acabat referint-se a un altre desafiament que hi ha en el futur: la irrupció de l’anomenada Intel·ligència Artificial, que promet més fotos espectaculars de qualsevol esdeveniment, ja sigui real o inventat. Talarn ha posat en valor que en aquestes jornades es reflexioni sobre el futur del fotoperiodisme i sobre el fet que la societat sigui crítica. Perquè ho pugui ser, la societat ha de ser capaç de decidir realment allò que vol i, com ha dit Talarn, “per a fer-ho ha de tenir mitjans que facin arribar la notícia tal com és, amb una visió el més objectiva possible”.

Després de la inauguració, ha tingut lloc la xarrada ‘Fotoperiodisme 3.0: la nova plataforma de l’ACN’, a càrrec d’Iu Forn, director de l’Agència Catalana de Notícies, i posteriorment s’ha celebrat la sessió inaugural, consistent en una conversa entre la periodista Laura Rosel i la fotoperiodista Roser Vilallonga. El matí s’ha tancat amb la xarrada ‘Fotografia vs art: una explicació de la humanitat’, en què hi han participant el fotògraf i artista conceptual Joan Fontcuberta i la fotògrafa de retrats artístics Marta Mas, moderada per la periodista Teresa Ferré.

Les activitats de Miravisions 2023 seguiran al llarg de tota la tarda d’avui i el matí de demà amb tallers, exposicions i taules rodones que ofereixen eines perquè els participants puguin desenvolupar una mirada pròpia sobre les fotografies i perquè el fotoperiodisme camini amb més fermesa cap a l’explicació de la realitat en un món digital i global. Miravisions és una jornada professionalitzadora que té com a objectiu millorar la qualitat del fotoperiodisme de la mà de fotògrafs experts i professionals del sector, amb l’objectiu de fer networking i compartir aprenentatges, experiències i qüestions que generen debats dins d’aquest món.

 

Juneda, 30 de setembre de 2023

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat