Joan Talarn reivindica la figura de Joan Barceló com a estendard d’una literatura feta des del territori

Homenatge Barceló01

Homenatge Barceló02

El president de la Diputació va participar a l’acte d’homenatge que Menàrguens va retre a un dels seus creadors més il·lustres, emmarcat dins l’Any Barceló

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va participar aquest dissabte al l’acte cultural en homenatge a Joan Barceló i Cullerés que es va celebrar a Menàrguens emmarcat dins l’Any Joan Barceló.

 

Talarn va ser rebut a l’Ajuntament de Menàrguens per l’alcaldessa, Anna M. Calvís; per Miquel Plensa, president del Consell Comarcal de la Noguera; i per Estefania Rufach, vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida. Des d’allí es van traslladar a la casa natal del narrador, poeta, assagista i pintor Joan Barceló (1955-1989), a la façana de la qual es va procedir a la descoberta d’una placa commemorativa a càrrec dels familiars de Barceló. Posteriorment es va fer la presentació del faristol amb la representació d’un quadre de Joan Barceló.

 

En acabar, es van traslladar a la plaça Enric d’Hostalric, on es va fer l’acte d’inauguració del mural dedicat a l’obra de Joan Barceló, pintat per l’artista Swen Schmitz. Va ser allí on va intervenir Joan Talarn, que va agrair el fet d’haver estat convidat a l’acte de tribut a una figura per la que sent “una admiració que ve de molt lluny”. Un personatge al que no va conèixer personalment però que va descobrir gràcies a un amic comú, Rafel Torner, que li va fer a mans l’obra ‘Miracles i espectres’.

 

A partir d’aquesta lectura, se li va revelar un autor particular pel seu llenguatge, per la seva capacitat literària i per allò sobre el qual escrivia, un realisme màgic lligat a la seva terra, parlant de la seva gent però sense copiar la realitat de Menàrguens. Tot plegat va suposar, va dir el president, “l’inici d’una llarga amistat intel·lectual amb l’obra de Barceló” que el va dur a llegir la quasi totalitat dels seus textos i a escriure un article sobre ell a la revista ‘Arts’ del Cercle de Belles Arts, ara fa vint anys.

 

El president de la Diputació també va fer referència al fet que la celebració de l’Any Barceló s’ha vist afectat per la pandèmia de la Covid-19, motiu pel qual li va plantejar a l’alcaldessa la possibilitat d’allargar-lo.

 

Talarn va tancar el seu parlament agraint a Menàrguens el merescut homenatge a un creador “d’una altíssima qualitat” i un agraïment a una obra “cabdal, d’increïble precocitat i genialitat i amb el valor afegit que va donar vida a “una literatura feta des del territori”, tot reivindicant “que la seva mort prematura no sigui la raó del desconeixement de la seva obra”, sinó tot el contrari, una raó per “explicar-la i donar-la a conèixer”.

 

L’acte va acabar amb les intervencions de Julián Acebrón, professor de la Universitat de Lleida, que va fer una explicació de la història del mural, i del l’autor de l’obra, Swen Schmitz, que va donar pas al recital d’un poema de Joan Barceló, a càrrec d’intèrprets locals.

 

Menàrguens, 2 d’agost de 2020

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat